Hoppa till sidans innehåll

Mats Kindell summerar


Smålandsderby och hallinvigning

I en tid där alla gamla begrepp, riktlinjer, normer, värderingar och moral tycks vara i stånd att förändras, är det viktigt att vi som upplevt folkhemsbegreppets alla innebörder får hänga upp vårt framtidshopp på de spillror som återstår. Nostalgi för somliga, en livsnödvändighet för andra. Det kanske mest folkhemska av alla, bandyn, har även den drabbats av den nykapitalistiska omdaningen. Man vet att tiden är ur led när bandyportföljen förbjuds och många lag spelar i sponsorbetalda och namngivna skrytbyggen till inomhusarenor.

Skönt då för den vemodige att skåda den södra bandyallsvenskan som avverkade sin andra omgång denna milda och gråbistra veckoända. Här formligen vimlar det av gamla klassiker.  Namn som Tranås Bois, Boltic, Nässjö, Ale Surte samt IFK Motala formligen dryper av bandynostalgi. Här vimlar forna SM-tecken och minnen av rejäla stordåd i leken med det lackröda nystanet, men i ny tappning. Vissa satsar uppåt i seriesystemet  medan andra tycks accepterat sin nya roll och stretar på i hopp om förändring och förbättring.

Helgen bjöd på godis som smålandsderby, invigning av en ny inomhushall samt en fight mellan uppstickarna Lidköpings AIK borta mot Surte.

På otursdagen, fredagen den 13:e, tjuvstartade den andra omgången med ett smålandsderby då Nässjö tog emot Jönköping på anrika skogsvallen. Inför 402 betalande var gästerna ofina nog att vinna i ett ihärdigt snöfall. Matchen innehöll endast ett spelmål. Som det så ofta blir i snömatcher blev det krig och lyrspel och inte särskilt underhållande. Stor matchhjälte i Jönköping blev Joel Pettersson som lyckades få in segerbollen på ett löst frislag i slutsekunderna. I gästerna märktes främst målvakten Daniel Lind, medan hemmalaget hade sin främste i Tomas Dalsmyr.                                     

Anrika Boltic, som efter ett antal år i ekonomisk och sportslig skuggtillvaro nu tycks börjat röra på sig lite, reste till Trollhättan för att ge sig på hemmalaget Gripen. Efter att höga Trollhätte-potentater invigt nya inomhusarenan Slättbergshallen, kunde matchen börja. Det visade sig bli en svängig historia, föga välspelad och med trängsel på utvisningsbänkarna. Kanske skönt då att de var bekväma i den nya hallen. Föga överraskande var det förra årets målfantom i Sirius, hemvändande Alexander Mayborn som fick äran att peta in det historiska första målet i Slättbergshallen. Gripen började matchen bäst och hade en ledning med 3-0, innan Boltic kunde vända på steken till 3-5. Men när krutröken lagt sig vann ändå hemmafavoriterna med 7-6.

En av seriefavoriterna, Ale Surte, var på lördagen ute efter revansch. Efter debaclet mot IFK Motala i premiären väntade Lidköpings AIK hemma.Nu lyckades Surte spela ut Lidköping och siffrorna skrevs till 7-2 i hemmafavör. Villalånet Johan Malmqvist inledde målskyttet på ett hörnslag. Mest framträdande hos segrarna var emellertid Lasse Karlsson som svarade för två mål och lika många framspelningar.

Enlig spelbolagen är Östergötlands bandystolthet IFK Motala storfavoriter att vinna serien. De blåvita reste på lördagen västerut för att där möta Frillesås. Det forna elitserielaget rivstartade i högt tempo och borde avgjort matchen efter en kvart men de grönsvarta spelade inspirerat och kämpade med näbbar och klor. Fighten slutade oavgjort, 5-5, och det ska faktiskt gästerna vara mest nöjda med. Stor poänghjälte för IFK Motala blev veteranen Mattias Sjöholm med ett klassiskt sologenombrott. Hjälten i Frillesås var målvakten Martin Carlsson som överglänsde kollegan i IFK Motala, Martin Heurlén. Kul med sådana resultat som tyder på att inget lag borde behöva bli slagpåse i den södra bandyallsvenskan.   

GAIS som siktar på uppflyttning mötte klassikerna från förr, Tranås BOIS, hemma på Heden. Det blev en tämligen ensidig historia där GAIS dominerade kraftigt från början till slut. Tranåsspelarna visade dåligt humör emellanåt, och matchen förrycktes av många utvisningar och spelavbrott. När göteborgspubliken knallade hemåt i skymningen var det säkerligen med lätta steg, eftersom de grönsvarta segrade med 9-3.

Otterbäcken nödgades tyvärr ställa in sin match mot Stjärnan, eftersom man inte kunde frambringa spelbar is. Man kan i sitt stilla sinne tycka att det är ovärdigt ett lag som trots allt spelar i landets näst högsta serie, att inte kunna ordna is till matcher som spelas i mitten av november. Ett tecken på att framtiden tyvärr ligger i att lagen spelar sina matcher i bekväma hallar i stället för månskensbelysta banor utomhus.

Avslutningsvis kan konstateras att omgången bjöd på två överraskningar,  Motalas tappade poäng mot Frillesås samt Jönköpings bortaseger i derbyt mot Nässjö. Alla tecken tyder på att detta blir en jämn och spännande serie, där alla lag har kapacitet att störa varandra. Kanske är det dock så att vi hittar ett nytt elitserielag i kvartetten GAIS, Surte, Motala samt Gripen. Dessa fyra ser lite starkare ut än övriga lag. Det är ju alltid så att de första fyra-fem omgångarna i en serie kan bjuda på lite överraskande resultat, men i takt med att tiden går brukar de starkaste lagen kunna stabilisera sitt spel. Men mitt intryck hittills, efter dessa två omgångar, är att det är lite back to basic över spelet i denna serie. Det är fart och fläkt, lite mera "raggarbandy" än taktiskt drivet tuggande och en sjuhelvetes kämpaglöd. Det är frejdigt, friskt och som jag antydde inledningsvis lite gamla tiders bandyäventyr över hela atmosfären i söderallsvenskan. Det gillar en hopplös nostalgisk romantiker som undertecknad.

/Mats Kindell
Publicerad 20091116

Uppdaterad: 25 FEB 2010 11:07
Partnersnurra_20210210.gif

Bandy på Twitter

                    

Postadress:
Svenska Bandyförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
Fax: 086996340
E-post: [saknas] Information

Se all info

 


TFFIR_Bandyforbundet_RGB_250px.jpg