Hoppa till sidans innehåll

Välmående Bandyförening: Erfarenhetsutbyte i Östergötland

26 SEP 2020 13:10
I veckan samlades de fem Östgötaföreningarna och bandydistrikt Mellansverige för ett erfarenhetsutbyte.
  • Skapad: 26 SEP 2020 13:10

Initiativet kom från projektet Välmående Bandyförening där Finspångs AIK, BK Borgia och Åtvidabergs BK är med. BK Derby och IFK Motala fick förfrågan att delta och såg det som ett bra sätt att ta del av hur föreningarna i Välmående bandy driver sin utveckling samt få chansen att prata samverkan och utbyte mellan föreningarna. Bandydistrikt mellan deltog på träffen. RF Sisu Östergötland och Svenska Bandyförbundet var de som processledde kvällen.

Efter kortare information från RF Sisu och Svenska Bandyförbundet tog föreningarna över och presenterade sina prioriterade projekt inom ramen för Välmående Bandyförening.

BK Borgia har lagt kraften på att skapa en väl fungerande organisation.
– Det kommer vara en framgångsfaktor för fortsatt utveckling i föreningen. Särskilt har vi verkat för att få en väl fungerande valberedning. Vilken är nyckeln till en välmående förening, enligt Marcus Johansson, ordförande BK Borgia.

Finspångs AIK ordförande Jesper Forsberg gjorde en inspirerande dragning kring vikten av veta när man ska göra olika aktiviteter inom föreningen. Inom Välmående-projektet har man verkat fram ett levande årshjul för FAIK Bandy. Det har nu blivit en viktig del i föreningens verksamhet. Årshjulet har inneburit att man nu i föreningen vet när olika aktiviteter ska startas och genomföras. Som exempel lyfter klubbens ordförande Jesper Forsberg fram ”Skridskotisdag” med runt 400 deltagare som bussas till Arena Grosvad. Här vet nu den projektgruppen vad som ska göras via att följa årshjulet.

Åtvidabergs Bandyklubb via ordföranden Börje Johansson ser med glädje fram mot säsongen där föreningen siktar på att få igång barn- och ungdomsverksamhet. Den nya isanläggningen på Kopparvallen är nu intrimmad och klar vilket ger en möjlighet till att dra igång ordentlig verksamhet. Börje var rörd till glädje när han berättade att ett flicklag har startas upp och idag har runt 15 spelare i 13-15 årsåldern. Första träningen genomfördes i torsdags.

Efter dessa dragningar följde erfarenhetsutbyte mellan föreningarna. Här diskuterades samverkan kring olika bandyaktiviteter bland annat samverkan kring utbildning, stärka poolspelen och samverkan kring flickbandy.

– Föreningarna i Östergötland har samma struktur och tillgångar på spelare och ledare. Problemen är ungefär lika hos föreningarna. Samarbete och samverkan är vägen att gå för att ta hand om detta, menar Borgias ordförande Marcus Johansson.

– Möjligheterna att samverka kring utbildningar, inspirationsdagar för spelare och ledare är två saker som vi ser fram emot, säger FAIK:s ordförande Jesper Forsberg.

– Bandydistrikt Mellan ställer sig positiva till att ha 9 eller 7 manna spel för äldre ungdomar. Vår uppgift är att ungdomarna får spela och inte behöver resa lång för att komma med i lag, säger Bo Ribers ordförande i bandydistrikt Mellan.

– Denna form av utbyte mellan föreningarna inom ett mindre område var ett mycket bra initiativ från RF Sisu och Svenska bandyförbundet. Vi siktar på att i slutet av denna säsong ha en ny träff för erfarenhetsutbyte, säger IFK Motalas klubbchef Per Beckne.

– Var tog Bandyriksdagen vägen. Den var mycket bra när den genomfördes i Vänersborg. Vi kan köra en Bandyriksdag bara i Östergötland, menar Jesper Forsberg ordförande i FAIK.

Denna form av erfarenhetsutbyte passar in på flera olika håll runt om i Bandy-Sverige.

– Vi ska nu smälta detta och kommer inom kort att planera fler kvällar med erfarenhetsutbyte på andra platser runt om i Sverige. Det kommer att ske i samverkan med RF Sisu, säger Lars Wennerholm, ansvarig för Välmående Bandyförening.

Partnersnurra_20210210.gif

Bandy på Twitter

                    

Postadress:
Svenska Bandyförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
Fax: 086996340
E-post: [saknas] Information

Se all info