Hoppa till sidans innehåll
Foto: Lars Wennerholm

Välbesökta arenaträffar för bandyn

18 FEB 2020 15:32
Nyligen samlade Svenska Bandyförbundets Plan- och Arena-kommitté drygt 70 intresserade aktörer i Borås och Uppsala för att prata anläggningsfrågor.
  • Skapad: 18 FEB 2020 15:32

Attraktiva anläggningar är A och O för att utveckla bandyn och trygga återväxt och tillväxt av spelare, lag och föreningar. Svenska Bandyförbundets Plan & Miljökommitté samlade drygt 70 intresserade företag, klubbar och kommuner på träffar i Borås och Uppsala med anläggningsfrågor på kort och lång sikt i fokus.

Idag finns det 76 konstfrusna bandyanläggningar varav 14 hallar. Flera av anläggningarna som byggdes på 70- och 80-talen behöver uppgraderas eller bytas ut. Anläggningar som behöver energi- och miljöanpassas till dagens krav. 

Samtidigt pågår planering och projektering för flera nya ishallar för bandy. 

Karlstad, Stockholm och Katrineholm står närmast på tur. Men det smids planer på hall och nya arenor på flera andra platser. 

Klart är att det finns mycket värdefull kunskap hos Arenapartners och i Arenanätverket som kan användas i dialogen mellan kommuner och klubbar. Utvecklingen på effektiv LED-belysning samt prefabricerade moduler som ger smidigare och snabbare montering är några exempel. Tips om hur man lätt avdelar hallen så att flera lag kan träna samtidigt mottogs också mycket positivt.

Att ta hänsyn även till ”mjuka” värden är viktigt när man bygger. Läktare på bara en långsida gör att publiken umgås mer. Att det finns insyn till ishallen gör den mer inbjudande. 

Ett intressant projekt sker i Skövde där ett tak planeras över arenan på Billingen. Där utvecklas en win-win-situation rörande energi, värme och kyla mellan arena, hotell och pool- anläggning på Billingen. Allt för att spara energi och pengar. Solpaneler på taket är också med i diskussionen. 

Att det inte ”bara” kan spelas bandy i en bandyhall ger Relitahallen i Uppsala exempel på. Med målet att hallen ska vara en mötesplats arrangeras skridskodisco, cykelskola på sommaren för barn och invandrarkvinnor samt danskurser, mässor mm. Självklart också Allmänhetens åkning. Och i Skutskär förvandlas bandyarenan till 11 mindre ishockeyrinkar när Strömsbro arrangerar en knatteturnering.

– Jag känner mig grymt nöjd med träffarna. Det lovar gott inför framtiden, säger Seppo Vaihela, ordförande i Plan & Miljökommittén, som ansvarar för Arenapartner och Arenanätverket tillsammans med Lasse Wennerholm från Svenska Bandyförbundet.

Skribent: Lars Nordström
Epost: Adressen Gömd

Bandy på Twitter

                    

Postadress:
Svenska Bandyförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
Fax: 086996340
E-post: [saknas] Information

Se all info

 


Corona RF