Hoppa till sidans innehåll

Upprop - Vår förhoppning är nu att spelare uppmuntras delta i Universiaden 2019

13 OKT 2018 12:41
Internationella Bandyförbundet FIB har under lång tid kämpat för att bandysporten skall bli en olympisk idrott.
  • Uppdaterad: 13 OKT 2018 12:41

Ett steg i riktning mot att kunna komma in i detta finrum är att bli en del i den idrottsvärld som samlas under den akademiska olympiska rörelsen Universiaden. Bandysporten har nu lyckats att tillsammans med 11 andra vinteridrotter bli en av de sporter som vid 2019 års Universiad i Krasnojarsk finns representerad. Totalt kommer då mer än 3 000 idrottsungdomar, pojkar och flickor, att delta från cirka 50 nationer.

Svenska Bandyförbundets styrelse tog i våras beslut om att delta med såväl ett herr- som damlag. När beslutet togs så fanns inte all detaljerad information tillgänglig avseende program mm. Inom Bandy-Sverige har det bland klubbarna funnits olika uppfattningar om huruvida spelare skall få medverka i de två Universiadlandslagen. 

På damsidan har elitklubbarna i en skrivelse till förbundsstyrelsen initialt ställt sig avvisande till att släppa spelare till deltagande i turneringen. Under senaste veckan har en del klargörande diskussioner ägt rum. Vi har nu från den stora merparten av damelitklubbarna fått bekräftat att man ställer sig bakom att deras spelare som kan bli aktuella i Universiadlandslaget kommer att få delta.

Det är nu Svenska Bandyförbundets förhoppning och övertygelse om att klubbarna uppmuntrar de spelare som är kvalificerade att delta i Universiaden – och att dessa spelare meddelar sitt intresse till förbundskapten Magnus Nordin eller teammanager Örjan Stål.

Eftersom deltagandet i Universiaden kommer att innebära ett längre tävlingsuppehåll för våra damspelare så har SBF för avsikt att arrangera Svenska Cupen för övriga damelitspelare. Detaljer avseende Svenska Cupen kommer inom de närmaste veckorna.

Ur strategisk synpunkt är deltagandet i Universiaden av största vikt då det blir ett skyltfönster för vår sport. Vi vill påstå att bandy som sport aldrig tidigare medverkat i någon internationell idrottshändelse som Universiaden. För de ungdomar som blir uttagna i våra två landslag lovar vi att dagarna i Krasnojarsk kommer att bli ett minne för livet.
  

Stig Bertilsson
Ordförande
Svenska Bandyförbundet                 
Per-Anders Gustafsson
Ordförande
Landslagskommittén

Bandy på Twitter

                    

Postadress:
Svenska Bandyförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
Fax: 086996340
E-post: [saknas] Information

Se all info

 


Nyheter Dam-VM
Seminarie Dam-VM