Hoppa till sidans innehåll
Foto: Ola Rubertsson

Umedalen gör efterlängtad omstart

28 MAR 2020 13:16
För tre år sedan fick Umedalens IF dra sig ur damallsvenskan på grund av spelarbrist. Tack vare hårt och målmedvetet arbete i ungdomsleden står laget nu inför en omstart i samma serie – redo att sätta Umeå på bandykartan igen.
  • Skapad: 28 MAR 2020 13:16

Att spela i allsvenskan med tjejer i yngre tonåren kändes allt för tufft och Umedalen valde att lämna serien 2017.

Istället satsade föreningen på flickor 14-laget, där spelarna hörde hemma åldersmässigt. Det visar sig vara ett lyckat drag.

- Nu har de vuxit upp och i dag är det samma femton tjejer som utgör stommen i vårt blivande allsvenska lag, säger tränaren Gustav Forsblom. De flesta av dem har spelat tillsammans sedan bandyskolan och är ett sammansvetsat gäng.

 

Just där ligger lagets styrka. Tjejerna känner varandra utan och innan och vet förstås precis var de har varandra på isen. Till den yngre stommen kommer också två lite äldre spelare som gör comeback och ytterligare ett par namn som är på ingång.

- Men vi behöver bli några fler så vi håller tummarna för att vi kan krydda med ett par studenter eller några andra spelare som är sugna på att komma till Umeå, säger Gustav Forsblom.

 

I Umedalen finns ingen bandyhall, men däremot en kommunal utomhusanläggning som föreningen ensam förfogar över.

- Vi kan styra väldigt fritt och har fantastiskt bra möjligheter till träning, fortsätter Forsblom.

 

Tjejerna i A-laget tränar tre gånger i veckan sedan flera år tillbaka, och så lär det fortsätta. Den stora skillnaden när höstens seriespel drar igång blir tempot på isen.

- Det ska vi förbereda oss på och här kommer de lite äldre spelarna att få visa rutin och inspirera de yngre. Dessutom tränar vi ofta med ett pojklag och det blir en tempohöjning per automatik som tjejerna har nytta av.

 

Umeå har länge varit lite undanskymt på den svenska bandykartan, men nu ska alltså tjejerna ändra på det och ta upp kampen om publiken med hockeyn, innebandyn och fotbollen.

- Jag tycker att man ska komma till isstadion och titta på bandy just för att se våra lokala Umeåtjejer på isen. Dessutom är det en rolig sport att följa live, säger Gustav Forsblom.

Själv ser han fram emot att ta plats intill spelarbänken i allsvenskan.

- Skitkul! Och en stor grej som skapar extra motivation för tjejerna. Det ska bli fantastiskt roligt i höst.

 

Skribent: Anna Lindén
Epost: Adressen Gömd

Bandy på Twitter

                    

Postadress:
Svenska Bandyförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
Fax: 086996340
E-post: [saknas] Information

Se all info

 


Corona RF