Hoppa till sidans innehåll

Till minne av Göran Söderlund

25 JAN 2021 15:19
Journalisten Claes-G Bengtsson minns sin vän och kollega Göran Söderlund.
  • Skapad: 25 JAN 2021 15:19

Juryn var kallad. Det var dags att för tionde året i rad rösta på kandidater till Hall of Fame. På grund av pandemin blev det ett telefonmöte. Jag lämnade mina förslag och väntade med spänning vad mina jurykollegor kommit fram till. Men mötet hann aldrig avslutas. Under omröstningen nåddes vi av beskedet att en av jurymedlemmarna, Göran Söderlund avlidit. En chock för oss alla. 

Göran var medlem av juryn sedan startåret 2012. Hans kunskaper om bandy gjorde honom självskriven. Göran arbetade hela sitt liv som journalist, främst med sport, i 30 år på Expressen, men också på Katrineholms-Kuriren. Vid sin bortgång var han fortfarande aktiv som frilansare. Göran växte upp i den dåtida bandymetropolen Katrineholm och som sportintresserad var valet av idrott självklart. Göran inledde en framgångsrik bandykarriär i Katrineholms AIK men värvades som junior över till Katrineholms SK. Under studieåren på Katrineholms gymnasium och Tekniska gymnasium var han med om att vinna Kronprinsens Pokal (Skol-SM) två gånger. Han spåddes en lysande framtid med den krökta klubban. Men Göran valde pennan istället. Till glädje till alla läsare som han glatt genom åren med sina medryckande texter, inte minst om bandy.

Jag mötte Göran första gången i augusti 1970. Jag var praktikant på Expressens sportredaktion. Mitt första uppdrag var att bevaka en fotbollsmatch i S:t Erikscupen. Tillbaka på redaktionen knackade jag ner en kort text. Mitt manus togs omhand av en redigerare, en trevlig kille som hade tid till en pratstund med nykomlingen. Han presenterade sig, hette Göran Söderlund och kallades för "Katten". Han informerade om rutinerna på sportredaktionen, frågade om min bakgrund och vilka idrotter jag tyckte bäst om. När jag nämnde bandy knöts en evig vänskap. Göran berättade att han gladde sig över Katrineholms två raka SM-guld, 1969 och 1970. Håkan Ohlsson var favoritspelaren, men han var också en stor beundrare av "Bempa" och Ljusdalingarna Torbjörn Ek och Örjan Modin.

"Men den störste underhållaren av alla är Dallas".

Efter några år vid redigeringsbordet blev Göran reporter. Snart fick han stora delar av världen som sin arbetsplats. Han bevakade OS, skid- och ishockey-VM, sim-VM, bandy-VM och fotbollsmatcher med mera. Men allra bäst trivdes Göran när han fick vara tillsammans med bandykamrater.

Här är tre höjdpunkter i Görans händelserika journalistliv:

  • Nattcupen i Ljusdal, från DAF, DEX till SJ World Cup. När Göran fick snacka bandy med kollegor i sin husvagn på Idrottsparken stod han på topp.
  • När han som lagledare för Pressens lag var med och besegrades landslaget 1977 (7-3) och 1987 (3-2). "Det gäller bara att ta ut rätt spelare", var Görans enkla förklaring till framgångarna.
  • När han i samband med SM-finalernas fick dela ut Expressens jordglob till Årets Junior.

Göran Söderlund var en duktig nyhetsjournalist, han var en god stilist och respekterade alltid vad som sagts under en intervju. Han var vänlig, allmänbildad och mycket noga med fakta. Vi i Hall of Fame-juryn kommer aldrig att glömma de historier ur hans rika bandyliv som han berättade vid våra möten. Ofta dråpliga, men alltid med en humoristisk knorr.

En bandyns gigant har satt punkt. Saknaden är stor.

Göran Söderlund blev 76 år.

Partnersnurra_20210210.gif

Bandy på Twitter

                    

Postadress:
Svenska Bandyförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
Fax: 086996340
E-post: [saknas] Information

Se all info