Hoppa till sidans innehåll
Foto: Gert Holmér/Martin Henriksson

Tillfälliga övergångsbestämmelser gällande säsongen 2020/21

27 OKT 2020 10:35
Svenska Bandyförbundets styrelse har vid styrelsemöte den 25 oktober med anledning av nuvarande Covid-19-pandemi beslutat om tillfälliga förändringar av tävlingsbestämmelserna.
  • Uppdaterad: 27 OKT 2020 14:30

Svenska Bandyförbundet kommer inte under tiden 28 oktober - 15 januari 2021 att utfärda några nya spelarlicenser för spelarövergångar mellan eller inom Elitserien Herr och Dam samt Allsvenskan Herr. I de fall det kan finnas särskilda omständigheter kan tävlingskommittén besluta om dispenser.


Svenska Bandyförbundets vice ordförande, Jesper Kärrbrink, förklarar bakgrunden till beslutet:

Varför gör man den här förändringen nu?

– Som en del i att försöka skapa förutsättningar för så många klubbar som möjligt att vidta nödvändiga åtgärder för att klara ekonomin i den här minst sagt utmanade säsongen så har förbundet jobbat fram en rad ”pandemi-åtgärder” som vi sedan presenterat för FSE och ASF.

– En av dessa åtgärder är att ändra tiden för övergångar. Syftet med detta är att klubbarna i lugn och ro ska kunna planera hur man bäst överlever säsongen.

Betyder det här att spelare blir helt låsta och att det inte kan ske några övergångar alls under året?

– I det här sammanhanget är det viktigt att poängtera att övergångar fortfarande kan ske genom dispens - i de fall klubbar och spelare är överens om villkoren för övergången eller om det finns särskilda omständigheter som det står i beslutet.

Vilka andra åtgärder har förbundet tittat på?

– Vi tittar just nu på hur vi ska kunna flytta pengar från ordinarie verksamhet (inom förbundet) som vi ser inte kommer bli av till våra nationella F17-, P17- och P19-serier.

– Vi har även tittat på att spela färre matcher och en rad andra åtgärder, men bestämde oss för att dessa snarare skulle ha motsatt effekt.

Kommer det här beslutet uppskattas av alla eller tror ni att det finns klubbar som hellre sett att man behållit de nuvarande reglerna?

– Förbundets vilja och syfte är att se till hela bandyns bästa både på lång och kort sikt, och ett år som detta innebär det att vi tyvärr måste fatta en del svåra beslut som vi vet inte kommer gillas av alla.  Men vi hoppas ändå att man respekterar de skäl vi har för det här beslutet. Och personligen så tror jag inte effekterna kommer bli så där jättestora då klubbar och spelare fortfarande kan söka dispens om man är överens om villkoren för en övergång, eller om särskilda skäl föreligger för en spelare att byta klubb. För oss handlar det mer om att ge klubbarna andrum och i lugn och ro kunna planera för att få säsongen att gå ihop. 

Partnersnurra_20210210.gif

Bandy på Twitter

                    

Postadress:
Svenska Bandyförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
Fax: 086996340
E-post: [saknas] Information

Se all info