Hoppa till sidans innehåll

Svenska Bandyförbundet utreder elitföreningarnas ekonomi

27 NOV 2018 14:30
Inom svensk bandy finns det idag en oro för den ekonomiska utvecklingen. Intrycket är att det allt oftare förekommer frågor om hur det egentligen står till i våra elitklubbar. Att förutsättningarna för klubbarna är väldigt olika vet vi.
  • Uppdaterad: 27 NOV 2018 13:55

De senaste säsongernas frågetecken runt ekonomin har diskuterats i olika sammanhang, även i Bandyförbundets styrelse. Stora underskott på en del håll och handlingsplaner som inte varit tillräckligt verklighetsförankrade har till och från skapat frågetecken.

Bland annat de stora underskott som kommit i dagen i samband med att årsredovisningarna levererats och utöver det lever flertalet föreningar med små och mycket begränsande marginaler. För luttrade bandyledare är svårigheter att få ekonomin att gå ihop ingenting nytt, det hör till bandyns vardag.

Det finns naturligtvis många frågor som måste besvaras och Bandyförbundets styrelse har därför landat i slutsatsen att vi behöver ta ett rejält grepp om de frågor som rör föreningarnas ekonomi. Det handlar om allt från tillväxtproblem, begränsad dam- och flickverksamhet och spelarlöner till otillräckliga resurser inom administration och marknad med mera.

Bandyförbundet har därför tagit initiativ till en utredning där framför allt elitföreningarnas ekonomi ska belysas. Utredningen ska förhoppningsvis resultera i förslag till lämpliga åtgärder. Däri ingår också att se över regelverket för elitlicens. Av bifogade PM som Bandyförbundets generalsekreterare Peter Hodor tagit fram på uppdrag av förbundets styrelse framgår de närmare direktiven för utredningen som har fått rubriken Välmående elitföreningar. 

TILL PROJEKTDIREKTIVEN (PDF) >>  

Utredningen inleder nu sitt arbete och en rapport avses lämnas till Bandyförbundets styrelse kommande vår. Projektledare i utredningen är Sture Gustafsson, numera verksam som projektledare centralt i RF/SISU och med en mångårig och gedigen föreningsbakgrund. Han var tidigare under många år distriktsidrottschef i Västergötland.

Utredningen kommer att ledas av landshövdingen i Uppsala, Göran Enander. Vidare ingår Pär Höckert och Per-Anders Gustafsson från Bandyförbundets styrelse, Kjell Gustafsson, ledamot i förbundets licensnämnd, Christian Ehn och Bo Ribers som representanter för elitserieföreningarna samt Nichlas Lindén från Allsvenska Serieföreningen.

Frågor om utredningen besvaras i nuvarande skede av Svenska Bandyförbundets ordförande Stig Bertilsson, 070-559 03 37. 

Skribent: Erik Jonsson

Bandy på Twitter

                    

Postadress:
Svenska Bandyförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
Fax: 086996340
E-post: [saknas] Information

Se all info

 


Corona RF