Hoppa till sidans innehåll
Foto: Eljest Agency

Skutskär står upp mot idrottens könsstereotyper med unik matchtröja

12 NOV 2020 11:52
Svar på nedsättande kommentarer kopplade till kvinnligt idrottande kommer
pryda SM-finalisten Skutskärs IF:s nya matchtröjor.
  • Uppdaterad: 12 NOV 2020 11:52

Med initiativet #IdrottÄrFörAlla vill klubben även uppmana fler idrottare som går emot könsstereotypen inom sin idrott att berätta sina historier. Den nya matchtröjan lanseras inför elitseriepremiären den 14:e november.

– Med den här tröjan vill vi synliggöra något som alla idrottare med ”fel” kön inom sin idrott någon gång upplever. Samtidigt vill vi inspirera fler att våga säga ifrån.Tillsammans kan vi stå upp mot skeva könsstereotyper, säger Skutskärs lagkapten Ebba Fridlund.

SE RELEASEFILMEN (ELJEST AGENCY): 

Grunden till den nya matchtröjan, som tagits fram tillsammans med Grit Sportswear och går under namnet ”Out Of Line”, kommer från spelarna i lagets egna upplevelser. Kommentarer som ”man kan tro att du är en kille med din vinnarskalle” och ”tjejer kan inte skjuta” har besvarats med meningar som ”min vinnarskalle har ingenting med kön att göra” och ”jag kan visst skjuta”. Svaren har sedan fått utgöra linjerna på det nya matchstället, som går i Skutskärs gröna och gula färger.

– Förhoppningen är att tröjan ska bli en symbol för klubbens värderingar och vårt arbete med jämställdhet inom idrotten och i samhället, säger Ebba Fridlund.

Lanseringen av matchtröjan sker inför elitseriepremiären den 14:e november. I samband med det uppmanar Skutskär även andra utövare som går emot könsstereotypen inom sina idrotter att berätta sina historier på sociala medier under hashtagen #IdrottÄrFörAlla.

– Det här problemet är långt mer utbrett än bara några damspelare i ett enskilt bandylag. Alla som genom sitt kön utmanar normen inom sin idrott blir någon gång utsatta för kränkningar, tyvärr. Genom att få fler att berätta om sina upplevelser hoppas vi kunna starta en dialog, säger Ebba Fridlund.

Sedan avancemanget till Elitserien 2017 har Skutskär spelat tre raka SM-finaler, vilket resulterat i ett SM-guld. Klubben har också uppmärksammats i media vid flertalet tillfällen för sin satsning på jämställdhet.

Även Skutskärs herrlag kommer stå upp mot idrottens könsstereotyper genom en egen version av den nya matchtröjan. Herrlagets tröjor består av meningar som hyllar spelarna i damlagets idrottande på och utanför isen.

Tröjan är framtagen tillsammans med Skutskärs nya samarbetspartner Grit Sportswear, ett varumärke med fokus på bandy startat av elitspelaren Patrik Johansson.

LÄS MER PÅ IDROTTARFORALLA.SE >>  

Partnersnurra_20210210.gif

Bandy på Twitter

                    

Postadress:
Svenska Bandyförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
Fax: 086996340
E-post: [saknas] Information

Se all info

 


TFFIR_Bandyforbundet_RGB_250px.jpg