Hoppa till sidans innehåll

Signerat Einarsson: Uthållighetsträning och Sponsorvård i förening

01 JUL 2020 20:32
Stadsorientering som uthållighetsträning. Kontrollerna är nyckelpersoner som Västerås SK:s sponsorer. Stämpling sker via ett foto på sponsorn och spelarna.
  • Uppdaterad: 01 JUL 2020 13:59

– Det är första gången vi gör något sådant. Spelarna sökte upp sponsorerna i deras bostäder och möttes av en stor positivism, säger Micke Carlsson, tränare.

– Vi var lite skraj för att vissa sponsorer skulle vara kritiska med tanke på att vi just nu går igenom ett visst ekonomiskt stålbad. Så var inte fallet. Än en gång bekräftades att anfall är bästa försvar.

När vi hör positive Micke Carlsson ösa på med superlativen kan vi förledas tro att det är bortamatch mot Villa Lidköping BK som står för dörren.

AIK, föryngrar

AIK fotboll har föryngrat sitt lag ofantligt mycket. 29,9 ifjol blev 24,9 i snittålder i premiär- matchen mot ÖSK och mot Bajen fortsatte det med 17-18-åringar. 

Vi får hoppas att vi ur Coronapandemins kölvatten får uppleva något liknande i bandyn. Att det ”nya friska” tillåts att få tilltro och chansen. Vad det etablerade, rutinerade förmår är bekant. Många av de unga får chansen när tränaren tvingas därtill på grund av skador och avstängningar. Corona kan i nuläget ha samma betydelse.

Dessutom att styrelser och sponsorkommittéer får börja jobba aktivt. Utnyttja sina kontaktnät och relationer. Finns ledamöter i våra toppklubbar som inte ens har besvärat sig med att göra en deal med pizzabagaren eller frisören vid en ”en-kronors-match”.

Hallå, detta är bandy-Välkommen ”till back to basic”!

Att bandyns ”nya licensnämnd” behandlar alla föreningar lika, tar vi för en absolut självklarhet, oavsett om det är ”Lilla, tjusiga, unika” Frillesås BK eller ”Mesta Mästarna”, Västerås SK som hamnar under luppen.

1000 betyg styr

Det fanns en tid då de bästa domarna också var mest inlyssnande och kommunikativa.

Kanske var det deras metod till egenutveckling. Då fanns nämligen inte de metoder för återkoppling som nu är i bruk, exempelvis med supervisors.

– Vi lägger upp höstens trimning av domarna efter de 1000 betyg och omdömen vi har på våra domare, där varje analys dessutom är uppdelad i tio olika områden, säger RDK-bossen Håkan Sjösten.

Nämner också att det jobbas vidare på att utveckla samarbetet mellan huvuddomare och assisterande domare. Det är viktigt att AD sköter sitt och låter HD vara den som sätter prägel på matchen. Samt att det är lika bedömning inom straffområdet, heter det vidare.

Här kunde vi ”rättskipare från åskådarplats” hjälpa till med önskan om att ha större vaksamhet på hemmaspelare eller landslagsspelare som söker upp ett försvarande ben och ”dråsar omkull”. När får vi se utvisningar för filmningar?

Bandypassningarnas variation är en del av vår sports unikitet. Ge passningsläggarna ökad credit genom att införa en speciell ruta i matchrapporten vid hörnmål. Då ges alla spelarna samma möjlighet att vara med i passningsligan.

Tror att en passningsetta som Daniel Burvall-Jonsson (EIF) 34 assist, lägger in hörnorna från vänster, Malin Andersson, (SIF) hörnläggare och Malin Persson (VSK) inte hörnläggare, båda med 25 assist skulle hävda sig väl ändå. Eller allsvenskans bäste, Mikhail Svechnikov (LBK) 34 assist på 20 matcher eller juniorseriens topp August Klang, som lägger in hörnorna från båda hållen (VBK) har 22 assist.

När förändringens vindar blåser, ta med det betydelsefulla andra passet också!

(Minns som igår hur dynamiske RDK-bossen Curth Liedberg rasade över mitt förslag om införande av passningsstatistik. Det var samme Liedberg som på Råsunda 1964 i en kvalmatch mellan Hammarby IF och Sundsvalls GIF visade ut en viss ”Nacka” Skoglund…)

– Sudden är verkligen en kul grej för vår publik och spontant kommer jag att tänka på att regelboken skall gälla även i sudden, inte som i hockeyn man slutar att visa ut.

Dessa ljusblå penseldrag från spel- och domarutvecklare Håkan Sjösten andas framåt, uppåt och bättre.

Bättre skridskoåkning

Bandyns spelutvecklingsplan är på översyn. Projektet leds av Pär Gustafsson (bilden till höger), herrlandslagets ledare.

– Lite nytänk kommer i området skridskoteknik. Just skridskotekniken är en stor och viktig del för att utvecklas som bandyspelare och därför kommer detta avsnitt bli betydligt större i den nya planen. Här kommer finnas instruktioner redan från ”skridskokul”, fastslår det fd försvarsankaret.

Vi har förstått att det varit efterfrågat med diverse instruktioner och hjälp i träningen med skridskoåkningen.

Pär Gustafsson igen:

– Målet är att göra det mer webbaserat och därmed lättillgängligt med mycket rörliga bilder från såväl barmark som isträning.

– Arbetet är i sin linda men vi räknar med att kunna redovisa projektet i skarpt läge under hösten.

I projektet ingår några speciella personer. Olle Westerling, som sysslat mycket med det andra islagspelet och bott fem år i Moskva och Patrick Södergren som via sin skridskoåkning, (klyvd högt och brett), dominerade sin isyta och lite till vid segerrika SM-finaler på Studenternas i Uppsala, år 2000, 2002 och 2003.

Pär Gustafsson och Patrick Södergren har utöver landslaget, erfarenhet från 3-4 klubbmiljöer. Bollnäs, Villa, Boltic och Sandviken. Berikande. Kanske vore något att införa som ett måste…?

Men det är kanske lika orimligt som att Pär Gustafssons nyvunna kompetens inom skridskoåkningen skall nyttjas i säsongens VM-spel.

Ungdomsverksamheten är vår viktigaste fråga

slår förbundsordförande Per-Anders Gustafsson fast i sitt sommarbrev. Som i sin framåtblick bygger förtroende.

216 spelare har ansetts tillhöra landets bästa bandyspelare och därmed nominerats i sju olika träningstrupper för att aspirera på kommande säsongs landslagsspel. Vilken kick det måste vara att få ett sådant innerspår?!

Kolla den 74-sidiga landslagssummeringen av Johan Svedbom, så får du alla namnen.
Här hittar du sammanställningen >>  

I nedanstående tabell finner ni spelare från 37 svenska föreningar. Vi reserverar oss för att spelare kan ha bytt förening sedan detta Excelark togs fram.

Förening F17 Damer P16 P17 P19 U21 Herr
AIK Bandy   6       2 5
Bollnäs GoIF       3   2 1
Borgia Norrköping BK 1            
Edsbyns IF     2 3 6 2 5
Falu BS       1      
GT76     1 2      
Hammarby IF 3           2
Helenelunds IK     1        
Kalix bandy 1   1     1  
Katrineholm Bandy     1        
KS Bandy 7            
IFK Kungälv     1        
Lidköpings AIK     2 1      
Ljusdals BK     3 1 1 3  
IFK Motala 2   1 2      
Målilla GoIF       1      
Mölndal Bandy   1          
Nässjö IF 1   1 1   1  
IFK Rättvik         1 2  
Sandvikens AIK   4 3 2 1 2 5
IK Sirius     5 2 2 1  
Skirö AIK 3 1          
Skutskärs IF   7          
Spånga/Bromsten BK       1      
Kareby/Surte   1          
IK Tellus           1  
Tillberga Bandy     1 1 1    
Tranås BoIS 2   1        
Umedalens IF 1            
Uppsala BOIS 2            
Vetlanda BK     2 5 7 4 2
Villa Lidköping BK 5 7 1 1 5 4 7
IFK Vänersborg     1 1 2 2  
Västanfors IF     1 1 1    
Västerås SK   8   1 1 3 3
Åby-Tjureda IF     1 1   2  
Broberg/Söderhamns IF             1
               
HK Jenisej             1
Bajkal Energi             1
               
Antal 28 35 30 31 28 32 33

 

I F17s trupp är 11 föreningar representerade. (urvalet är 28 spelare).

Damer: 8 föreningar (34 st)

P16 (30) och P-17 (31): 19 föreningar vardera är representerade

P19 (28) och herrar (33): 11 föreningar vardera.

P21 (32): 15 föreningar har spelare med.

Visst går det att erinra att det bara är 8 föreningar representerade bland Damernas 34 spelare.

Men låt oss ha en positiv grundtro. Alla elitföreningar damer har spelare med. Mölndal har en spelare med målvakten Ellen Ahrnberg, välklingande efternamn med försvarsanor i Surte. Liksom Surte/Kareby med en spelare, Moa Friman (numera Villa) och Skirö med Edit Ljung.

Kareby IS (Surte BK) talangskola är landets bästa! Har 7-8 spelare med här, vann SM-finalen för 17-åringar. Och har inte mindre än 9 SM-finaler sedan 2011 för Damer och F17 och vinsterna är i majoritet.  Spelarna är spridda över landet.

BK Borgia, Helenelunds IK, Spånga/Bromsten BK, Umedalens IF

Att även föreningar som Borgia, Helenelund, Falun, Kungälv, Tellus och Spånga/Bromsten samt Umedalen har singelspelare med tyder på bredd. Broberg/Söderhamns IF är också med i den gruppen. Men varför Broberg, numera med hall, har bara en spelare med (Martin Söderberg) överlåter vi åt Bandypuls att borra i. Dom rör sig som bekant med förkärlek i Hälsingeskogarna.

Av lagen i elitserien och allsvenskan som inte har någon spelare alls med utgörs av sex föreningar: Frillesås BK, IF Boltic, Jönköpings BK, UNIK, Gripens BK, Örebro SK. De tre senare klubbarna har dessutom tillgång till bandyhall.

Låt os titta framåt och uppåt.

Villa Lidköping BK och Vetlanda BK toppar – igen

Villa Lidköping BK har flest spelare med både flickor och pojkar, hela 30 stycken. Vann i vintras såväl Pojk- som Junior-SM. Imponerande!

Följd av Vetlanda med 20 spelare, (flest på killsidan) och Edsbyn med 18 spelare, har också bara killar och Västerås 16 spelare, med bägge könen. Sedan kommer de två sensationsföreningen AIK med 13 spelare och Ljusdal med 8 löften.

AIK, har som landets första proffsklubb i bandy, kört en F1-väg med full gas och LBK har med sin ungdomsprofil valt en annan väg och nått successiva framsteg även dom.

I Vetlanda är det Skirö AIK som har hand om tjejbandyn och i Edsbyn skall det dras igång igen.

Göra rätt eller göra fel

Dag Klingborg, har som spelare och tränare, -även varit ungdomstränare-, den unika erfarenheten att ha vandrat med sin moderförening, VBK, från dåvarande div två, till bäst i Sverige. Har i flera decennier som konsult varit professionell företagsutvecklare.

– Bandy är en komplex sport, det där sista lilla-stora steget, tar tid.
– Göra rätt tar inte längre tid än att göra fel.

Uttalanden från Dag Klingborg när vi vill få ett svar på varför VBK är Talangfabriken framför alla andra (herrsidan) i svensk bandy. Se tabellen.

När vi sen kommer in på betydelsen av rätt skolade från början, hårt jobb, riktiga förebilder eller kulturen konstaterar Dag Klingborg att det är från ledarskapet det växer fram.

Vi snubblar sen in på företagsvärlden och betydelsen av lokalt förankrade företag, engagerade chefer som får personalen med sig att gå i takt osv.

Har FK rätt i allt

Är alla de här 216 uttagningarna till hundra procent rätt?

– Vår ambition är naturligtvis att det från de ansvariga landslagsledarnas sida skall bli så rätt det överhuvudtaget går att komma, säger landslagskommitténs ordförande Anders Bergström.

– I nuläget går det alltid att utöka trupperna om något blivit galet, vi tar självfallet inte bort någon spelare.

– Längre fram på säsongen behöver nödvändigtvis inte all kontakt initierats från FK, eller hur?

Anders Bergström fortsätter

– Bättre att kontakt tas före uttagningar än efter. I de yngre åldrarna kan förändringarna gå snabbt, förhoppningsvis bara uppåt.

Kunde också ha sagt att kartan ritas om ideligen. 

Skribent: Curt Einarsson, på uppdrag från landslagskommittén

Bandy på Twitter

                    

Postadress:
Svenska Bandyförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
Fax: 086996340
E-post: [saknas] Information

Se all info