Hoppa till sidans innehåll
Inför årets SM-final värmde VSK-spelarna upp i respektive moderförenings matchtröja. Övre raden: Virva Rylander - Västerås SK, Isabelle Larsson - Västerås SK, Clara Lundin - Västerås SK, Lovisa Oden - Västerås SK, Malin Hedfors - Västerås SK, Malin Kuul - Västerås SK, Ingrid Bjonge - Hövik IL (Oslo), Matilda Plan - Katrineholm Bandy. Nedre raden: Charlotte Selbekk - Haslum IL (Oslo), Malin Persson - Söråkers IF, Linda Lohiniva - LRK Tornio, Emelie Åkerlund - Åtvidabergs BK, Anna Fosselius - Sunvära SK, Bella Aronsson - Skirö AIK, Galina Mikhailova - Record Irkutsk, Sara Carlström - Kareby IS, Mathilda Eklund - Köpings IS.

Signerat Einarsson: Talangfabrikerna finns

13 JUN 2020 10:22
Moderföreningarnas betydelse för landslagsbandyn är omätbar. Förtar inte betydelsen av toppklubbarnas värde i att vässa plantornas spetskompetens. Snuddar därmed vid den eviga och självklara frågan om bredd- och toppidrottens betydelse.
  • Uppdaterad: 13 JUN 2020 10:22

Vi inleder med Surte BK, (Friman) IFK Skoghall, (Östman) Jönköpings BK (bröderna Nordström) och Svartbjörnsbyns IF (Snäll) 8 mil väster om Kalix.

Nej, det är inte uppräkning av röstberättigade föreningar i årsmötestid.

Utan exempel på bandyns hovleverantörer. Några moderföreningar till landslagsspelare i vintras.

I samma andetag nämner vi Villa Lidköping BK (14 spelare) och Västerås SK (13) som volymtoppar när såväl tjejer som killar summeras.

Om hopräkningen sker med killarnas VM-lag för 17-,19-,21- och A-landslag (fyrnations) blir resultatet ungefär som det varit de senaste säsongerna.

Vetlanda BK, toppar med 11 spelare i blågult strax före Villa Lidköping BK med 10 spelare och Västerås SK med 8 spelare.

Lite överraskande har Edsbyns IF bara 5 blågula spelare från denna säsong.

(Som mästarlag kommer de nog till kommande säsong att passera den volymen bara med A-landslagsspelare?)

Det är dessa fyra föreningar som brukar ligga i topp som landslagsleverantörer. Det har varit mycket små nyanser mellan dessa föreningar under ett antal år.

Sammanlagt är det 34 spelare som har sin hemvist i dessa föreningar = två landslag!

Underlaget i detta ”Signerat Einarsson” är till stor del hämtat i den 74-sidiga landslagssummeringen av Johan Svedbom. Måste läsas.
TILL LANDSLAGSSUMMERINGEN >>  

Där blandas konstruktiva FK-analyser, med statistik och namn i mängder, träningsinlägg med provokationer och framtidsvyer. Agne Bergvalls fys-testamente. Kanske känner du igen allt -eller rentav intet. En av de mest öppna, reflekterande SBF-produkter på länge.

”Vladde” en av tre bland 216 aspiranter

Vid bläddring i Svedboms landslagssummering hittar du även samtliga träningstrupper. Inte mindre än 216 spelare har godkänts som kommande blågula aspiranter.

Där finner du att Vladimir In-Fa-Lin (bilden), Jesper Granqvist och Joel Broberg är med i två sådana ålderstrupper, P17 och P19. När vi med skärskådarögon försöker hitta fler dubbleringar sk supertalanger, ramlar vi över bandynamnen Mossberg, Åström, Sandell och Eskhult. Dock inte mer än i en trupp.

Har ni slarvat med erfarenhetsspridningen vid köksbordet? Pappa Daniel med 94 landskamper, Hans med 82, Palle med 79 och Andreas med 41.

Fyra världsmästarföreningar

I vinterns suveräna dam-VM-lag var Skutskärs IF bäst med sina sex spelare. Det är mycket fascinerande och imponerande hur detta klassiska bandyfäste har kommit tillbaka på den stora scenen. Måtte inte glöden svalna efter två finalförluster.

Västerås SK med fem spelare, kommer närmast följt av Villa Lidköping BK med fyra och AIK med en spelare. Dessa landslagsleverantörer i världsmästarskrud, måste bara hyllas!

Låt oss titta närmare på Villa och VSK-spelarnas bakgrund.

Villa då

Av Villas fyra världsmästartjejer är Tilda Ström, Villait från begynnelsen, enligt vår sökning. Lisa Östman, har som moderklubb, IFK Skoghall (Karlstad). Ida Friman har Surte Bandy och Matilda Svenler kommer från Tranås BoIS.

17-spelarna, Karl Tagesson och Melker Broberg har alltid tillhört Villa Lidköping BK.

19-spelarna, Theo Lewerin har Lidköpings AIK som startförening och Alexander Karlgren, Villa Lidköping BK.

21-spelarna, Joel Broberg, William Arvidsson och Sune Gustafsson har samtliga Villa-DNA så det stänker om det.

A-landslagets (gått efter fyrnations) Jesper Thimfors är fostrad i Otterbäckens BK, medan Martin Karlsson och Ludvig Johansson, alltid tillhört Villa Lidköping BK.

Av de totalt 14 spelarna har 9 spelare Villa Lidköping BK som moderförening. Externa spelare utgör därmed 36 procent av västgötaklubbens landslagsrepresentation.

Och Ve-Be-Kå

VBK under senare år har nämnts som svensk bandys talangfabrik nr ett. Och sen då? Är en annan undran.  Ibland har det utifrån sagts att det varit enkom för Bandygymnasiets förtjänst.

Emil och Pontus Nordström, Jönköpings BK och Joel Snäll, Svartbjörnsbyn IF har kommit den vägen. Tobias Nybergs moderförening är Lidköpings AIK och gjorde entré i Smålandsklubben efter gymnasietiden.

VBKs landslagsrepresentation, med spelare som har annan moderförening, utgör därmed precis som Villa, 36 procent.

- Vi kör

Lars-Åke ”Timpa” Adolfsson, har varit med i alla år och varit tongivande att dra igång de allra minsta, säger som förklaring till den effektiva talangskolningen

– I varje åldersgrupp försöker vi alltid ha minst en ledare som spelat bandy, vi kör ordentliga skridskoåkningsövningar och vi spelar tvåmål och gör mål, vårt ansvar som tränare och ledare är att utveckla.

– Glada spelare är viktigast och att deltaga i cuper så tidigt som möjligt är en annan nyckel, säger denne erfarenhetsrike och i dubbel bemärkelse reslige bandyledare.

Kunde också ha berättat om hur ordning och reda stått i centrum.

Har inget emot att berätta några anekdoter om hur föräldrar har satts på plats med kommentarer i stil med ”detta blir bra bara du lämnar din unge nu”.

Hade stora framgångar med 5:e klassturneringen, inte minst propagandistiskt.

Var under 29 år ledare för SBFs sommarbandyskolor, varav merparten som ansvarig. Obs det pågick under tre veckor, v a r j e  s o m m a r! Hustru Karin var järnladyn i bakgrunden.

VSK förstår

Västerås SK hade i sitt mästarlag 67 procent av spelarna utifrån.

Vid årets SM-final värmdes det upp i respektive moderförenings tröja. Vilken grej!

Första gången jag hör en toppklubb uppmärksamma moderföreningarnas betydelse så stort.

Kom tyvärr lite bort vid den publikfria Coronafinalen.

Men med unge drivande Olle Wiberg vid tränarrodret kommer det nog mer annorlunda inslag. Ekonomiskt trubbel blir nog bara ett tillfälligt hinder.

Broberg, Bajen, AIK och Frillesås då

Om vi gör en granskning i killarnas 17-, 19-, och 21-landslag nollas rubriksättningens föreningar.

Dessa klubbars bristande ungdomsstuk med talangutveckling, 29 procent av elitklubbarna, är ingen nyhet. Bollnäs GIF och Sandvikens AIK tillhör nästan samma kategori. Westh och Isaksson (fr Vetlanda) räddade dem från nollning denna gång.

Hur arbetar Allsvenska Serieföreningen och elitföreningarnas egen organisation, FSE, med denna typ av sportsliga frågor? Med den så framtidsgenererande ungdomsverksamheten. Och vad gör SBF?

Mer angelägen fråga än föreningarnas tvivelaktiga egna kapital!

Det är svårt att göra något åt, det man inte pratar om. Få reella problem försvinner bara inte om man tiger tillräckligt ihärdigt.

Roligare då att nämna Ljusdals BK med fyra spelare och Åby/Tjureda IF med tre.

Att borra i föreningarnas ungdomsverksamhet och talangutveckling har alltid varit en lustfylld dissekering. Nästan.

Fredriksbergs BK, Olle Modin och nya regler

Ronnebyklubben med ordföranden Erland Jakobsson, (studerar terrorvetenskap ibland) i spetsen tar nya grepp med rekrytering via skridskoträning och förnyat styrelsearbete. En förening som arbetar med Norrlandsavstånd, nästan.

RDKs Olle Modin (på bilden till höger) gör ett hästjobb, någon sa att tv-skärmen i bostaden tar nästan en vägg. Allt i syfte att han inte skall sumpa någon detalj. Mer än en supervisor har berättat hur de fått telefonsamtal under matchens gång om detaljer i spelet som skall fokuseras. Bland de där lite otäcka färgerna på domarkortet, borde det kanske tas fram ett uppmuntringskort också. Låt Olle Modin då få det första. Snart lika stor gigant på regelsidan som broder Örjan Modin var på plan. Finns inget högre betyg att få!

Sju spelare på vardera sidan i sudden, när det slutat oavgjort, är en underbar nyhetsgrej kommande säsong! inte den enda nyheten i spelet. Tror inte ett ögonblick på att dessa nyheter kommer att lida skeppsbrott på verklighetens klippor.

Vår stund på jorden har bara drabbats av en tillfällig parentes.

Om klokheten i distansering får råda, nalkas snart-inte ännu, en underbar framtid.

Ps SvDs korsordskonstruktör den 2 juni, Mattias Sigurdsson, är landslagsmässig, då fick han nämligen in Pinnen, som svar på Bengt Ramström.

Skribent: Curt Einarsson, på uppdrag från landslagskommittén

Bandy på Twitter

                    

Postadress:
Svenska Bandyförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
Fax: 086996340
E-post: [saknas] Information

Se all info