Hoppa till sidans innehåll
De svenska ryssproffsen Erik Pettersson och Christoffer Edlund under 4-nationsturneringen i Åby.

Signerat Einarsson: När det körs, så körs det

28 DEC 2019 13:14
Att Ryssland är bättre på skridskorna och Sverige med klubban är inget som behöver hämtas upp från Kremls innandömen eller i Folksamhusets källare (Svenska Bandyförbundets lokaler).
  • Skapad: 28 DEC 2019 13:14

Mer spännande är hur det verkligen går till när de ryska försvarsspelarna sidledsförflyttar eller hur de första skären, ibland hoppande, går till i en fartökning.

Då har vi några dagar fascinerats av Rysslands träning och det tryck i övningarna som uppvisas.

När vi skall få till ett analysmöte med toppskyttarna Erik Pettersson och Chrille Edlund, som tillsammans nu är inne på sin femte proffssäsong på rysk mark, efter en landslagsträning hoppar vi över liggande spelare i Åbyhallens inre lokaler lite varstans, fullt koncentrerade på sin rehabträning. Den ene med mer inslingrande ben än den andre.

– Mängden träning, säger Erik Pettersson reptilsnabbt, på frågan om skillnader. Under juli, augusti och september kör vi tio pass i veckan. Aldrig med något bollspel inblandat. Alla spelare är på plats minst en timme före träningsstarten. Passens längd varieras mellan 1,5 till 2 timmar.

– Jag trivs så fantastiskt väl med den seriositet som återspeglar verksamheten, konstaterar Chrille Edlund med en belåtenhet över ansiktet som står i stark kontrast till minen när uppgjorda matcher i öst passerar revy. Det här med proffsigheten har den lille målfarlige påpekat ett antal gånger tidigare. Snart tillhörande den exklusiva 1000 mål-klubben.

Minutiös läkarundersökning

Allra mest lovsjunger de den minutiösa läkarundersökningen. Som de åskådliggör med pekande på huvud till tå. Kanske fanns också pekande mot bröst till skulderblad med.

”Allt gås igenom” heter det.

Erik Pettersson, har jag inte pratat bandyallvar med sen han som något av rekordung gjorde VM-debut i Irkutsk, 2014. Minns att han då som sökande tonåring hade ett sökande lyssnande. Därför inte så konstigt att han nu sa den ena klokheten efter den andra. Kanske det bästa den nya förbundskaptenskvartetten gjort när de gav honom kaptensbindeln-underströk därmed att en ny tid har inletts.

Iakttager på kroppsspråket att duon inte är överens i alla frågor, men deras respekt för varandra gör att några meningsskiljaktigheter ej luftas.

”Lika barn vill leka bäst”.

Edlunds brunögda ögon blir dock ibland så skarpa att de skjuter fram. Jag utgör måltavlan. Precis som jag skulle vara ansvarig för att det inte tränas mer och bättre i de svenska klubbarna.

Jag blir så allvarlig det överhuvudtaget går, allt i syfte att skapa en fortsatt bra samtalsatmosfär. Därför testar jag heller inte Söderforsynglingens intresse av att utveckla sitt passningsspel.

”Har inte haft någon skada någon gång” kom det direkta svaret när jag ville borra lite mer i det här med ”resurspersoner avdelning spelduglighet” runt laget.

”Nej, inte jag heller” hette det från den andre.

Tillbaka till träningen. Under tiden går backen Stefan Edberg förbi i letandet efter en fri golvplats. Jag snubblar fram något ursäktande ”att vi inte snackar med dig trots dina två år i Chabarovsk”. Försvarsspelaren med DNA från Torup kunde varit ett annat pratobjekt, då hade ämnet varit varför skillnader i försvararnas sidledsförfyttningar. Sverigebäst på det för närvarande. (Linus Pettersson)

Vi är fortfarande kvar på försäsongsträningen. Jenisej och Neftyanik penetreras, de två ledande klubbarna i Ryssland som när detta skrivs är i topp och obesegrade i Ryska ligan.

Får ni någon instruktion under styrketräningen?

Detaljer ger helheten

”Absolut”. De enas snabbt om att uppläggningen nog är densamma eftersom den ansvarige i Neftyanik, Nikolaj Emsenko, tidigare har varit i Jenisej.

Skulle jag checka detta med välbekante Misja Pasjkin, tränare i Jenisej, skulle jag kanske få höra att han inför denna säsong satt sin prägel på denna träning.

När vi har ämnet ”detaljer kontra helheten” uppe berättar Christoffer Edlund att när sonen Alfons, 6, är med på Jenisejs träning-lek för denna åldersgrupp får de åka i 45 minuter utan klubba och boll och då detaljinstrueras det i just bara skridskoåkning.

Samtidigt är nyfikenheten hög från våra landsmän i öst vad Alfons Edlund, 6 fått sin teknik med klubba och boll ifrån.

Detta påminner om senaste P21-VM i Sverige när ett flertal ryska tränare undrade var de kunde hitta en livesändning av matchen.

Skall vi försvara den svenska tränarkåren med att de redan visste att någon sändning inte förelåg.

Innan vi lämnar styrketräningen under säsong i Ryssland konstateras att den typen av träning lågprioriteras vid bortamatcher under säsong. Men då skall vi ha i åtanke att i Sverige anses Kalix borta som en ”kromosom-långresa”, näst intill. I Ryssland betecknas en resa över en tidszon som en närliggande bortamatch…

Enighet kring attackbandy

När vi sett Rysslands landslag träna under några dagar är det anmärkningsvärt som vi berörde inledningsvis att när de kör -så kör dom.

– På vår klubbträning har vi större tempo än vid matcher i den svenska elitserien, säger Christofer Edlund bestämt. Det är ingen stundens ingivelse över den kommentaren, vi har hört den tidigare.

– Det är attackbandy, som gäller, och det är full enighet kring detta, utvecklar Erik Pettersson.

När vi dagen efter ser med vilken auktoritet Erik Pettersson uppträder i matchen mot Ryssland kan vi förklara det med att så växer en spelare när lagkaptensbindeln hamnar på armen. För övrigt en av de yngsta någonsin. Men när han i närkamper håller undan spelare med ena armen och driver klubban med andra är det något mer. Exemplet vid bollhämtning i eget straffområde och Almaz Mirgazov, ibland kallad den bäste, checkar honom högt, reder han kyligt ut även detta. I första halvlek i framgångsrikt samarbete med Simon Jansson, även han stor och stark. Under den spelperioden hade även vårt andra intervjuoffer, Edlund, några goda chanser att bli dubbel målgörare, precis som klubbkompisen från Jenisejs frontlinje Almaz Mirgazov lyckades med.

Här skulle vi kunna fördjupa att ryssarna spelar snabba djupa ispassningar in i vår bakre försvarslinje.

Frågor väcks

Att Sverige förlorar mot Ryssland och Finland på hemmaplan och får en negativ målskillnad på 5-10 väcker frågor.

Att Sverige förlorar med totalt 2-11 under 120 minuters speltid mot Ryssland i 21-VM i Archangelsk väcker inte mindre frågor.

Ps I TV 4 klockan 0940, annandagen, säger professorn och idrottshistoriken Johnny Wijk att

      ”Bandyn är den estetiskt skönaste sporten”

Skribent: Curt Einarsson, på uppdrag från landslagskommittén

Bandy på Twitter

                    

Postadress:
Svenska Bandyförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
Fax: 086996340
E-post: [saknas] Information

Se all info

 


Corona RF