Hoppa till sidans innehåll

Rapport från det nya Sibirien

02 MAR 2019 16:03
Universiaden pågår för fullt i ryska Krasnojarsk och det svenska damlandslagets team manager, Örjan Stål, bjuder oss här på en rapport från "det nya Sibirien".
  • Skapad: 02 MAR 2019 16:03

Vart är vi på väg är en välkänd slogan inom media och det kan vi också ställa oss inom bandyn. Just nu befinner sig ett dam- och herrlandslag i bandy i Krasnojarsk i Sibirien för ett första deltagande i Universiaden. Detta för oss lite mystiska, okända och mytomspunna Sibirien med tundra, berg oändliga skogar. Ur ett historiskt perspektiv finns det mängder av intressanta händelser att knyta upp kring Sibirien i allmänhet och i synnerhet i Krasnojarsk där Vinter-Universiaden 2019 hålls. Staden har varit huvudsäte för Kosacker samt att staden tunga metallindustri hade stor betydelse för andra världskrigets utveckling.

Det var här som Sovjetunionen utan störande av tyskarnas bombningar byggde upp krigsmaterialarsenal, som till slut bidrog till att Röda Armén, tillsammans med de västallierade, kunde få slut på nazisttyranniet. Det finns dock också mycket svart historik i Krasnojarsk och dess omgivning. Där var här som utrensningar gjordes på 20- & 30-talet av icke samtyckande personer till den kommunistiska revolutionen 1917. Området ingick också i det så kallade Gulag där miljontals icke önskvärda personer deporterades till arbetsläger efter kriget under hammaren och skärans välde.

I denna stad växte också idrottsrörelsen stark under sovjet-regimens tid och i synnerhet kom bandyn eller som den heter på ryska, hockey med boll, att få en väldigt stor och betydande roll för stadens innevånare. Stadens bandylag Jenisej, som har samma namn som den mäktiga flod som rinner igenom staden, blev en samlande kraft för folket i Krasnojarsk under den svåra tiden under kommunistregimen. Jenisejs framgångar både nationellt och internationellt (massor av nationella mästerskapstitlar och World- och Europacup-titlar) från slutet av 70-talet och framåt. Detta har givit stadens invånare stolthet och hopp om framtiden vilket gjort att bandyn i allmänhet och i synnerhet klubben Jenisej med dess storstjärnor Sergej Lomanov Sr och Jr som gör att dess popularitet i staden är ikonliknande. 


Nu har Krasnojarsk valts att stå värd för en av världens största idrottsarrangemang med 3000 deltagare från 50 länder och över 5000 funktionär. Bandyn har tagits med för första gång i Vinter-Universiaden sedan den startade 1960. I och med att bandyn har så stor status i staden Krasnojarsk så är också bandyn högsta prioritet och status i dessa spel. Alla bandymatcher spelas i den helt nya supermoderna bandyhallen som ger perfekta idrottsliga förhållanden. Här är behandlas våra tjejer och killar som superstjärnor likt spelare i fotboll i Premier League eller NHL.

Vid damernas första träning filmades hela träningen och Matilda Svenler intervjuades av tre olika TV-bolag vara av en som var i direktsändning samt av radiostationer. Dessutom närvarade en japansk journalist som ville veta mer om bandyn och få mer information av den som arrangören benämnt som världens bästa dambandyspelare.

Det är otroligt skoj att våra duktiga bandy tjejer och killar kan få den uppmärksamhet och uppskattning som de är värda och som de sällan får i Sverige då alltid hamnar i skuggan för de lika som sysslar med fotboll och ishockey. Ett deltagande i Vinter-Universiaden skulle jag beteckna som ett bland de viktigaste stegen bandyn gjort i moderntid.

Genom att som sport bli accepterad och kunna deltaga i Universiaden med de bästa lag man kan ställa upp med utefter rådande omständigheter är den bästa marknadsföring man kan tänka sig för bandysporten så väl nationellt som internationellt. Internationellt ger det möjlighet för att bandyn ska upptäckas av fler länder och på så sätt blir större och kunna stärka sina positioner. Nationellt kommer det ge ringar på vattnet från de tjejer ock killar som deltagit i Universiaden genom att de kommer förmedla vilka fanatiska upplevelser de har fått uppleva genom att vara med i Universiaden. Det blir en morot för unga tjejer och killar att börja och framför allt fortsätta att satsa på att spela bandy. 


Arrangemanget och organisationen kring Universiaden är otroligt imponerande och jag skulle vilja påstå att inget Bandy-VM tidigare skulle kunna jämföras med detta event när det gäller faciliteter, funktionärer eller publicitet.

Den inledande tävlingsdagen dagen började med två komfortabla segrar för båda våra lag med förhållandevis välfyllda läktare. Damerna vann med utklassningsseger mot ett mycket ungt och oerfaret USA med 0-20. Herrarna besegrade Norge med 8--0 men där siffrorna inte riktigt speglade matchbilden. Norge stod upp bra men Sverige var mer effektiva i sitt spel och i sina avslut.

Här skrockar säkert belackarna och pessimisterna varför vi ska deltaga i ett sådant mästerskap. Då bandyn hos vissa länder fortfarande är rätt tunn så är det svårt att kunna ställa upp med ett slagkraftigt lag utefter de kriterier som gäller för Universiaden (ålderskrav mellan 18 - 25 år samt att man måste vara studerande i en eftergymnasial utbildning). Universiadorganisationen har dock fullförståelse för att det kan komma att skilja stora skillnader hos olika länder för nya sporter som tas in i spelen, här ges det tid för att nationer utvecklas över tid genom deltagande i spelen.

Kommande matcher för våra lag kommer att bli betydligt tuffare när damerna möter betydligt starkare lag i form av Norge och Ryssland. Där förövrigt Ryssland bara vann över Norge med 4-0. Herrarna förväntas få jobba hårt mot Finland, Kazakstan men framför allt mot Ryssland. 


Närmast väntar Finland för herrarna på fredag och Ryssland för damerna på söndag, Där emellan kommer en förväntad storslagen invigning att genomföras för Vinter Universiaden 2019 på lördag kväll.

Ja vad var nu svaret på frågan vart är vi på väg? 

Jo det verkar som om bandyn är på väg "Over the rainbow" till trollkarlen i "OS"

2019-03-01
Örjan Stål
Team Manager

Skribent: Martin Gustafsson
Epost: Adressen Gömd

Bandy på Twitter

                    

Postadress:
Svenska Bandyförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
Fax: 086996340
E-post: [saknas] Information

Se all info

 


Nyheter Dam-VM
Seminarie Dam-VM