Hoppa till sidans innehåll
Foto: Lars Gimbring

Pontus Magnusson är Årets Eldsjäl i svensk bandy

14 JUN 2019 13:52
Östersunds Bandys Pontus Magnusson har utsetts till Årets Eldsjäl 2019.
  • Skapad: 14 JUN 2019 13:52

– Det är jätteroligt att lilla Östersund uppmärksammas. Det är superkul att den framgång som vi har haft under de senaste åren uppmärksammas och det är ju ett bevis på att vi har gjort någonting bra, säger Magnusson.

 

Det har tagit fart rejält kring bandyn i Östersund under de senaste åren och en av hjärnorna bakom framgångarna är föreningens ordförande, Pontus Magnusson. Föreningen har inte bara lyckats med satsningen på att få seniorverksamheten att växa, de har även bedrivit ett imponerande arbete för att få barn att börja spela bandy på en ort där bandyn inte är självskriven rent historiskt.

 

– För två år sedan så gjorde vi en satsning på vårt herrlag där målsättningen är att vi ska nå toppen på Division 1. Det vi gjorde var att vi kontaktade alla Division 1-spelare i Sverige som hade tagit studenten då och försökte hjälpa dem med jobb, bostad, skola eller vad det nu kunde tänkas vara de var intresserade av. Det var så vi gick tillväga för att få hit spelare och vi gjorde samma sak inför säsongen som gick. Det har gjort att vi har fått ihop ungefär tio spelare som har kommit hit och det har varit helt nödvändigt för att vi överhuvudtaget ska överleva, berättar Magnusson.

 

ÖBS satsning på Bandy- och Skridskokul har tidigare uppmärksammats för dess framgångar och Pontus Magnusson menar att nyckeln till framgångarna har varit att många av de engagerade inte har för mycket tidigare erfarenheter av bandyn. Frisk blod helt enkelt.

 

– Den stora grejen var att vi gjorde det helt gratis för alla deltagare, inklusive startpaket med klubba, boll, vattenflaska etc. Det blev en supersuccé och vi hade totalt över 200 barn på Bandy- och Skridskokul, men det kanske roligaste av allt var att 47 procent av dessa var tjejer. Det var jätteroligt, berättar Pontus och fortsätter:

 

– Karl-Axel Jonsson från Distrikt Nord var här och hjälpte oss att komma igång genom att bolla lite idéer och han sammanfattade det ganska bra. Vi var nästan en helt ny styrelse där ingen hade någon vidare erfarenhet eller några referensramar för vad som skulle fungera eller inte, utan vi kunde diskutera helt fritt. Det gjorde att vi hittade nya idéer och tankar som ingen av oss hade testat på och det betydde nog mycket att vi var öppna för nya saker. 

 

– Marknadsföringen har uteslutande gjorts via sociala medier, Facebook och Instagram. Det är så vi har nått ut och sedan hade vi en kille som reste runt till till drygt 15 olika skolor i närområdet under en period, vilket gjorde att vi nådde närmare 600 barn på det sättet. Vi presenterade vad bandy var och så fick de med sig en lapp hem till föräldrarna att det var gratis varje måndag. Det gav väldigt bra resultat. 

 

28-årige Magnusson började själv bli drivande i föreningen när han insåg att läget var akut häromåret.

 

– Jag har själv spelat bandy sedan jag var liten och det har alltid varit mycket kompisar och så som har funnits i bandyn, men ett tag var det nära på att dö ut. Vi stod egentligen inför ett vägskäl för två år sedan där alternativen var att lägga ner eller satsa och att vi inte skulle ha ett bandylag i Östersund kände inte jag var ett alternativ, så det var väl det som fick mig att tända till, säger han.

 

– Sedan har vi ju insett att det sättet vi har jobbat på tidigare, med att värva spelare utifrån, inte är hållbart över tid. Vi måste ha spelare som fyller på från egna led och ha en rejäl ungdomsverksamhet och när vi då ser att det kommer mycket barn som vill börja spela så blir jag ju ännu mer sporrad till att fortsätta. 

 

Nästa steg i utvecklingen blir nu att skapa lag av alla de barn som börjat i Bandy- eller Skridskokul. Något som för många föreningar är en utmaning.

 

– Dels så påbörjade vi ett arbete under förra säsongen med en grupp spelare i Bandykul för att få ihop dem till ett lag och börja bygga en lagkänsla. Där drog vi igång en extra träning i veckan för de som var tillräckligt gamla och som ville ta steget. Sedan har vi tänkt köra några grill- och badkvällar här under sommaren för att hålla igång dem under sommaren och för att se till att de inte har glömt bort bandyn när vintern kommer, säger den unge ordföranden och avslutar:

 

– Man vill nästan spola fram tiden tio år för att få se hur det ser ut då (skratt), men man får väl lugna ner sig lite. Målsättningen för framtiden är i alla fall att vi ska ha ett damlag, ett herrlag samt flick- och pojklag i alla möjliga åldrar. Det ska finnas ett lag för alla som vill hålla på med bandy. Det är målsättningen framåt. Det är ju bara upp till oss själva att se till att den här utvecklingen håller i sig.

Det är föreningen ÅL (Årets Ledare) som utnämnt Erland Johansson till Årets Eldsjäl i svensk bandy. I ÅL-föreningen ingår de ledare som fått utmärkelsen Årets Ledare tidigare år.

TILL TIDIGARE PRISTAGARE >>

Skribent: Martin Gustafsson
Epost: Adressen Gömd

Bandy på Twitter

                    

Postadress:
Svenska Bandyförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
Fax: 086996340
E-post: [saknas] Information

Se all info