Hoppa till sidans innehåll
Foto: Lars Wennerholm Pierre Roos jobbar med projektet "Välmående bandyförening" runt om i Mellansverige.

Pierre Roos: ”Tänk dig att komma till jobbet och bli emottagen med öppna armar. Det är skithäftigt!”

04 OKT 2019 14:12
Ja, så efterlängtat upplever bandykonsult Pierre Roos att projektet ”Välmående bandyförening” är runt om i klubbarna, att han och Sisus representant nära nog tas emot med stora kramar när de kommer på besök.
  • Uppdaterad: 04 OKT 2019 14:12

– Breddföreningarna har länge sökt efter stöttning från Bandyförbundet så det här kommer helt rätt nu, säger han.

Pierre arbetar som konsult i projektet och ansvarar för tolv föreningar i Uppland, Södermanland, Västmanland, Östergötland, Örebro och Värmland. Han har avslutat första besöksomgången och ska just påbörja den andra.

– Vi inleder med att göra en nulägesanalys i föreningen så att både dom och vi ser vilka behov de har i första hand. De gör arbetet själva men får nycklarna av oss, kan man säga.

Generellt sett är behoven och problemen de samma i de flesta klubbarna.

– Många har brist på personal samtidigt som de vill dra igång en större ungdomsverksamhet, fortsätter Pierre.

– En del klubbar behöver titta över sina värdegrunder, några behöver se över styrelsen. För andra handlar det om ekonomi och för ytterligare andra om arenan. Det finns en hel del utmaningar i det här och vi måste ha tålamod. Vi kan inte göra någon quick fix, men på sikt kommer vi att få starkare föreningar.

Inför Pierres andra besök ska varje klubb ha tittat på två-tre områden som de vill jobba extra med. Pierre hjälper då till med att skapa arbetsgrupper och bygga upp en handlingsplan.

Något slutdatum för projektet finns inte i nuläget.

– Vi ska finnas där så länge klubbarna har behov av oss, säger Pierre. Jag vill påstå att det här är en av de bästa sakerna som Svenska bandyförbundet har gjort under den långa tid jag har hållit på med sporten. Det finns en motivation ute i landet att bli bättre och det är fantastiskt roligt att få komma ut till klubbar som vill något.

Pierres ord understryks av Karl-Axel Jonsson, ordförande i bandydistrikt Nord som omfattar Norrbotten ner till Dalarna-Gästrikland.

– Med tanke på konkurrensen med andra lagidrotter i dag så är det här projektet alldeles nödvändigt, säger han.


Bandykul i Östersund har blivit en succé. Foto: Lars Gimbring

Att visa upp bandyn såväl i skolan som för föräldrar och i media är en väg att väcka intresset hos barn och ungdomar, menar han, och nämner Östersund som ett lysande exempel.

– Där hade föreningen 25-30 barn som spelade bandy, men så gick man ut i skolorna och pratade om sporten och allt vi har att erbjuda och trots att det inte finns någon djupt rotad bandykultur i Östersund så ökade antalet barn till 125 på bara en säsong.

I och med den utvecklingen fick förstås föreningen mycket administrativt arbete att ta hand om, och då gick distriktet och Bandyförbundet in och stöttade. Ett bra exempel på hur klubbar, distrikt och förbundet kan hjälpas åt för att bygga upp starkare föreningar inom ramarna för ”Välmående bandyförening”.

– Nu hoppas vi bara att fler föreningar tar åt sig av möjligheterna med det här projektet. Gör de det så ser framtiden ljus ut för svensk bandy, avslutar Karl-Axel Jonsson.

Skribent: Anna Lindén

Bandy på Twitter

                    

Postadress:
Svenska Bandyförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
Fax: 086996340
E-post: [saknas] Information

Se all info

 


Corona RF