Hoppa till sidans innehåll

Ny bandybok för barn ute - Del två om Linnéa Larsson

27 MAR 2020 10:00
Förra året släpptes den första bandyboken för barn om landslagsstjärnan Linnéa Larsson, "Flippa bollen, Linnéa!". Nu kommer uppföljaren, "Schysst hörna, Linnéa!".
  • Skapad: 27 MAR 2020 10:00

Det är Olika Förlag som, tillsammans med författaren Anja Gatu, illustratören Johanna Arpiainen och huvudpersonen Linnéa Larsson, som ligger bakom barnboken "Schysst hörna, Linnéa!". Anja Gatu har tidigare skrivit böcker i OLIKAs serie Fotbollsstjärnor om bland annat Kosovare Asllani, Behrang Safari och Nilla Fischer. "Schysst hörna, Linnéa!" är uppföljaren till "Flippa bollen, Linnéa!", som släpptes i fjol. I beskrivningen av boken står att läsa:

"Äntligen! Ljusdal ska möta Edsbyn och Linnéa kommer att få lägga hörnan hon har tränat så mycket på. Det pirrar i magen av glädje. Men så får hon syn på pappa på läktaren. Vad gör han där? Det är ju mammavecka. Hon är trött på sina föräldrar. De bara bråkar och stör. Hur ska hon nu kunna spela för att vinna?".

– För mig blev det viktigt att kunna prata med någon om mina känslor i en ny familjesituation. Bandyn blev ett andrum och ett sätt att få utlopp för mina känslor. Jag hoppas att boken kan bli ett stöd och tröst för alla de barn som får uppleva föräldrar som flyttar isär. Det är jobbigt, och helt okej att känna sig ledsen och arg, har Larsson tidigare sagt i ett pressmeddelande.

– Linnéa delar en erfarenhet med många andra barn: att ha föräldrar som inte kommer överens. Den stora utmaningen har varit att skildra Linnéas känslor och erfarenheter utan att befästa de stereotyper som finns kring föräldrar som har separerat, sade författarinnan Anja Gatu i samma pressmeddelande.

Huvudpersonen själv, som till vardags spelar bandy i såväl SM-finallaget Skutskärs IF som i det svenska landslaget, berättar nu för svenskbandy.se att arbetet med boken har varit väldigt givande och roligt.

– Från början var det en idé som jag fick presenterad för mig och jag tyckte direkt att det var en fantastisk idé. Det fanns ingen bandybok på det sättet och dessutom kändes det bra att få göra en bok där det finns en stark kvinnlig förebild. Det mottagandet som den första boken fick var över all förväntan och oerhört positivt.

– Efter den första boken har den här uppföljaren växt fram efter hand. Vi kände att det fanns en historia att berätta. Jag fick gå igenom mitt liv och min bandyhistoria tillsammans med Anja, men ingenting var förutbestämt. Att det skulle bli en andra bok var något vi kom fram till efter lanseringen av den första, fortsätter Larsson och menar att hon har fått vara väldigt involverad i hela arbetet med boken.

– Anja har skrivit boken och är sportjournalist, så där har jag inte varit inne och petat så mycket. Däremot har hon inte gjort så mycket bandy, så jag har fått vara väldigt involverad i arbetet med att hitta rätt spegling av sporten. Jag har fått läsa och korrigera, mycket på grund av at jag tycker det är viktigt med känslan av bandy. Det är jätteviktigt och där har jag fått ta ett stort ansvar.

"Schysst hörna, Linnéa!" är, å ena sidan, en bok som innehåller mer bandy än dess föregångare, men som samtidigt berättar en tänkvärd historia om hur det kan vara för ett barn vid sidan av isen när föräldrar separerar.

– Boken handlar om hur det, som barn, är att gå igenom en skilsmässa, men det handlar också väldigt mycket om bandyn. Både om vilken roll bandyn kan fylla när det händer andra saker i livet, men också om spelet i sig, hörnan, Ljusdal, Edsbyn och mycket annat. Dessutom hoppas jag att boken kan fylla en roll genom att den inte bara säljs på platser där bandyn redan är stor. Jag tycker att det är jätteviktigt att det går att läsa om bandy överallt i landet och även på det sättet hoppas jag att de här böckerna kan göra skillnad, säger Skutskärsstjärnan.

Schysst hörna Linnea

I samband med bokens lansering ger Olika Förlag även möjligheten till bandyföreningar runt om i Sverige att sälja boken för att tjäna pengar till sin egen verksamhet. Läs mer om detta nedan.

Föreningserbjudande Linnea

Skribent: Martin Gustafsson
Epost: Adressen Gömd

Bandy på Twitter

                    

Postadress:
Svenska Bandyförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
Fax: 086996340
E-post: [saknas] Information

Se all info

 


Corona RF