Hoppa till sidans innehåll

Nu skiner ”Sola” i Karlstad ännu starkare!

24 JUN 2020 13:46
En ”Extreme makeover” väntar för Tingvalla Isstadion till stor glädje för alla skridskoälskare i Karlstad med omnejd.
  • Skapad: 24 JUN 2020 13:46

Norra Europas största isyta blir ett isparadis för bandy, ishockey, skridskor, konståkning och kälkhockey. Klubbarna skiner ikapp med ”Sola” själv.

Drygt 50 år sedan arenan invigdes 1967 är det dags för en unik satsning.

Nya Tingvalla Isstadion kommer att erbjuda en bandyarena och två ishockeyrinkar under samma tak. Planen är också att förbereda för en möjlighet att ställa om ispisten till en 400 meters isoval men där finns det många utmaningar, främst tidsaspekten. Det beräknas ta ca 3 veckor att ställa om.

Bandyklubbarna Boltic, Mosserud, Västerstrand och Karlstad Bandy ser fram mot att kunna träna och spela ”utan paraply.” Och Färjestad, som under flera år har sökt efter flera isytor för utveckling av klubbens ungdomsverksamhet, ser nu en lösning för framtiden. Skridskoåkarna i Karlstad Skridskoklubb får också tak över huvudet när de tränar på en 250 meters bana. Även konståkare från Färjestad BK Konståkning kommer att kunna göra sina piruetter i den nya anläggningen. Och det finns naturligtvis möjligheter för handikappidrott i form av kälkhockey.

Ansvariga projektledare för Karlstad kommun är Marcus Ekholm och Micael Johansson.

Båda är mycket entusiastiska och förväntansfulla inför det som väntar.

– Karlstad kommun satsar 510 miljoner kronor de närmast kommande åren på nya idrottsanläggningar. Vår kommun hamnar ofta högt upp i rankingen som Sveriges Idrottskommun för vi har kloka och modiga politiker som prioriterar idrott och rörelse, säger Micael Johansson.

Utöver Tingvalla Isstadion omfattar budgeten även en inomhusarena för friidrott, en utomhusarena för friidrott och bollsporter samt en konstgräsplan.

– Vi har just avslutat upphandlingen och antagit NCC som byggentreprenör. Någon detaljerad tidsplan är därför inte klar i nuläget men nu går vi in i Fas 1 och arbetar fram detaljprogram och bygghandlingar för Tingvallaprojektet. Längre fram i höst övergår vi i Fas 2 där vi samarbetar med underleverantörer om projektering. Den 1 april 2021 är planerad byggstart. Vi räknar med bandypremiär i oktober 2021. Inomhusarbeten fortsätter sedan under vintern 2021/22, säger Micael Johansson.

Arenan ger möjligheter att nyttja isytor mer effektivt. Skridskosporterna kompletterar varandra väldigt bra och det kan ge en ökad rörelse i och med att allt händer under samma tak.

– Sporterna synliggörs och vi hoppas att det får barn och ungdomar att pröva på flera sporter jämfört med idag. Anläggningen kommer självklart att nyttjas flitigt av skolor och fritidsaktiviteter. Intresset för att åka skridskor är stort i Karlstad. Tingvalla brukar vara välfyllt under allmänhetens åkning en lördag eftermiddag. Med nya Isstadion kommer säkert skridskor att bli ännu mer populärt, säger Marcus Ekholm.

– Klubbarna driver många aktiviteter som till exempel Skridskokul för barn och ungdomar. Med en inomhushall blir det ett behagligare klimat för alla. Både för de som åker och för de som tittar på vid sidan av isen, avslutar Micael Johansson.

Vi frågar Färjestads VD Stefan Larsson om hur han ser på projektet.

– Det är ett exempel på ett bra samspel mellan politik och idrott, inleder Stefan.
– Hos oss i Färjestad har tillgången på isytor alltid varit högt upp på agendan. För att kunna möta ökad efterfrågan och utveckla verksamheten har vi försökt hitta isytor i anslutning till vår anläggning. Det råder och har över lång tid rått stor brist på isytor i Karlstad. År 1967 stod att läsa i NWT att Karlstad fick sin 68:e kommunalt uppspolade isyta. Idag finns det två kommunala att tillgå. Det gör det naturligtvis svårt för skridskosporterna att hävda sig i konkurrensen med andra sporter både vad gäller aktiva utövare och, över tid, också om publikintresse och ideellt engagemang.

– En hall på Tingvalla ger oss tillgång till en centralt belägen arena som underlättar rekrytering av barn och ungdomar samt av ideella krafter. Karlstads politiker förstår att politik och idrott hör ihop och att idrott är en ”motor” som påverkar och genererar ekonomi för näringslivet och vidare resurser till skola, vård och omsorg. Idrotten är närande inte tärande. Flera isytor ger oss möjlighet att anordna evenemang som till exempel ”ett Gothia Cup i ishockey” vilket skulle vara betydelsefullt för handel, turism och besöksnäring. Nya Tingvalla Isstadion kommer att ge synergieffekter för hela Karlstad samt för skridskosporterna, avslutar Stefan Larsson.

Skribent: Lasse Nordström

Bandy på Twitter

                    

Postadress:
Svenska Bandyförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
Fax: 086996340
E-post: [saknas] Information

Se all info