Hoppa till sidans innehåll
Bandyn är en elva idrotter som beviljats medel ur Framåtfonden. På bilden ses Johan Eriksson Tapper, som arbetar med barn- och ungdomsutveckling på Bandyförbundets kansli.

Miljonstöd till nya rörelseprojekt

29 OKT 2019 14:00
Rapporter från världshälsoorganisationen, WHO, visar att två av tre barn inte når upp till rekommenderad fysisk aktivitet per dag. Svenska Spel och Riksidrottsförbundet inledde därför en gemensam satsning 2017 för att få fler personer i rörelse.
  • Uppdaterad: 29 OKT 2019 13:39

Två år efter starten har över 100 000 personer deltagit. Tack vare det positiva resultatet satsas det nu ytterligare en miljon kronor på att få fler svenskar i rörelse.

Framåtfonden ger nya, obeprövade aktiviteter möjlighet att växa och nå fler.Bland de projekt som nu beviljats medel ur Framåtfonden kan nämnas Golf- och Bowlingförbundets gemensamma satsning på rehabilitering av personer med fysisk- och psykisk funktionsnedsättning. Skateboardförbundets satsning Family On Board, som syftar till att få familjer att umgås och röra på sig genom att bli en del av skateboard-kulturen. Samt Fotbollförbundets projekt Gåfotboll som på ett kul sätt vill göra fotboll tillgängligt för fler.

– Framåtfonden stöttar projekt som har potential att inspirera dem som inte rör på sig att börja röra sig lite mer, eftersom den största effekten på folkhälsa kommer av att gå från att vara inaktiv till att göra någon form av aktivitet. Elitsatsningar är inget måste för att uppnå hälsoeffekt, så detta är ingen jakt på en ny Zlatan, säger Daniel Berglind, forskare på Karolinska Institutet och jurymedlem i Framåtfonden.

Sedan starten har Svenska Spel och Riksidrottsförbundet beviljat knappt 19 miljoner kronor ur Framåtfonden. Tillsammans med specialidrottsförbunden och deras föreningar har man genomfört hundratals aktiveringar med målet att inspirera och få fler att röra på sig. Svenska Spel och Riksidrottsförbundet uppskattar nu att fler än 100 000 barn, unga, vuxna och äldre har kommit i rörelse genom aktiviteterna.

– Den svenska idrottsrörelsen är unik i världen och oerhörd viktig för folkhälsan, men samtidigt är det många som inte lockas av att utöva traditionella idrotter. För att motverka fysisk inaktivitet är det avgörande att vi därför stöttar dem som uppmuntrar till nya sätt att röra på sig, säger Daniel Berglind.

Tack vare att de projekt Framåtfonden stöttat varit framgångsrika, i fråga om att få svenskar att röra på sig, utökas Framåtfonden från 7,3 miljoner kronor till 8,4 miljoner kronor under 2019 års ansökningsperiod. Ökningen möjliggör finansiering av fler projekt.

Svenska Bandyförbundet har av Framåtfonden och Svenska Spel beviljats 250 000 kr för projektet, nya spelformer – 3 mot 3. Likt hela idrottsrörelsen befinner sig Svenska Bandyförbundet i en utvecklingsresa i enlighet med strategi 2025 där en prioriterade utvecklingsresa är en ny syn på träning och tävling. En del i detta arbete handlar om att se över bandyns spelformer för barn och ungdomar men även för vuxna. Målsättningen är att så många som möjligt ska spela bandy så länge som möjligt.

– Vi är otroligt glada och tacksamma att vi beviljats stöd från Framåtfonden och Svenska Spel! Denna stöttning ger oss en ökad förutsättning att utveckla vår verksamhet och att testa nya grepp, i detta fall spelformen 3 mot 3. Projektidén är framtagen tillsammans med Kristian Marosi på Distrikt Stockholm där 3 mot 3 ingår som en del av den ordinarie verksamheten säsongen 19/20, säger Johan Eriksson Tapper projektledare för barn- och ungdomsutveckling.

Bidraget kommer framförallt att användas till att producera material såsom sarger och målburar men även för utrustning och marknadsföringsmaterial. Allt för att det ska vara smidigt för bandyns distrikt och föreningar att på sikt anamma spelformen.

– Syftet med 3 mot 3 är dels att stärka intresset för bandy genom att erbjuda en enkel spelform som fokuserar på lek och att ha roligt på isen. Vi tror även att spelformen kan bidra till att stärka den individuella utvecklingen samt att öka inkluderingen. Det ska bli fantastiskt roligt att arbeta med projektet och vi kommer löpande dela med oss av information kopplat till arbetsprocessen, avslutar Johan.

  
Nyligen beslutades att följande specialidrottsförbund beviljas medel ur Framåtfonden.

Bandyförbundets 3 mot 3.
Brottningsförbundets Wrestfit.
Cricketförbundets Familjecricket
Curlingförbundets Mini-curling.
Friidrottsförbundets Run All Around.
Fotbollförbundets Gåfotboll.
Golfförbundet och Bowlingförbundets JA! Tillsammans för ökad livskvalité.
Innebandyförbundets Innebandy Flex.
Motionsidrottsförbundets Pickleball.
Skateboardförbundets Family On Board.
Triathlonförbundets Try Triathlon.

Bandy på Twitter

                    

Postadress:
Svenska Bandyförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
Fax: 086996340
E-post: [saknas] Information

Se all info

 


Corona RF