Hoppa till sidans innehåll
Foto: vlbk.se

Jonas “Sparris” Johansson utsedd till Årets Ledare

14 JUN 2019 19:27
Villa Lidköping BK:s klubbchef Jonas “Sparris” Johansson har utsetts till Årets Ledare inom svensk bandy.
  • Skapad: 14 JUN 2019 19:27

– Det känns otroligt hedrande och jag är väldigt ödmjuk inför utmärkelsen. Det känns stort. Jag kan inte säga någonting annat. Det är hedrande på alla sätt, säger Johansson om utmärkelsen.

 

Han har varit en av svensk bandys största profiler vid sidan av isen i flera år och nu hyllas Villa Lidköpings klubbchef Jonas “Sparris” Johansson med priset Årets Ledare inom svensk bandy. Detta efter en säsong där föreningen framförallt utmärkte sig genom att bryta förbannelsen och ta sitt första SM-guld någonsin på herrsidan.

 

– Jag tar framförallt med mig det lugn som fanns inom föreningen under hela säsongen. Vi målades upp som stora favoriter och vissa påstod att vi hade ett av historiens bästa bandylag, men det var ett lugn som genomsyrade hela föreningen. Allt från spelare och ledare till oss tjänstemän. Det genomsyrade verkligen hela föreningen. Det var nog den tydligaste skillnaden mot tidigare år. Alla trodde på det här och vi darrade inte på manschetten någon gång. Vi var väldigt lugna inför den uppgift som stod framför oss, berättar “Sparris”.

 

Det har gått knappt tre månader sedan säsongen avslutades rent sportligt, men någon lugn och ro har det inte hunnit bli för den evigt arbetande klubbchefen.

 

– Nej, det kan jag väl inte direkt påstå. När man är verksam inom idrotten så är det full fart hela tiden och vi har ju en så stor verksamhet nu, så den vilar ju aldrig riktigt. Det har rullat på och faktiskt varit en väldigt intensiv vår. Dels så var det ju en del att reda i efter att vi hade varit i Uppsala och vunnit för första gången. Då blev det en del som vi skulle ta hand om. Dels så var det försäljning av en massa guldprodukter och supporterartiklar, men dessutom hade vi en guldbankett här hemma helgen efter och sedan gick det någon vecka innan vi skulle arrangera vår fritidsmässa, säger han och fortsätter:

 

– Sedan var det påsk efter det och därefter började planeringen inför nästa säsong med prisjusteringar, budgetarbete, bokslut och nu är vi igång med försäljningen. Så egentligen har det gått non-stop måste jag säga från den matchen vi blev klara för SM-final fram tills nu. Det gör att jag inte riktigt kan säga att jag har tagit in det som rör herrarnas framgång, men vi ska inte heller glömma att vår verksamhet är mycket större än bara herrarna. Vi är ju världens största bandyförening sett till antal lag i seriespel. Vi har 33 lag igång med såväl pojkar som flickor och damer som herrar, så det är ju en mycket större bredd än bara herrarna.

 

– Nu går jag på semester efter årsmötet på lördag (Svenska Bandyförbundets årsmöte den 15 juni reds. anm.) och då är tanken att jag ska titta på SM-finalen, lyssna på dokumentären som Sveriges Radio gjorde om oss där de följde oss under hela säsongen och jag ska titta på den här filmen som vi själva har gjort som är två och en halv timma lång och verkligen suga in allting. Låta tårarna rulla en sista gång och gå ut och fira lite.

 

“Sparris” har haft nuvarande roll i Villa sedan 2008 och beskriver arbetet som givande och extremt mångfacetterat.

 

– Ja, till att börja med så måste jag ju säga att jag nu har fått titeln klubbdirektör (skratt). Det blev jag lovad för en herrans massa år sedan att “den dagen du leder Villa till ett första SM-guld för herrar så ska du få titulera dig klubbdirektör”, så det är glädjande att nu ha blivit uppflyttad på denna ädla position, skrattar han och fortsätter:

 

– Nej, men det är klart att det är jäkligt häftigt eftersom du aldrig vet vad arbetsdagen ska innehålla när du går till jobbet. Det är ett väldigt mångfacetterat uppdrag där man förväntas ha många strängar på sin lyra och en bred repertoar över vad man gör. Ena dagen sitter jag och förhandlar med landslagsspelare, dam eller herr, om att de ska komma och representera klubben och nästa dag sitter jag med ledare för andra företag för att försöka övertyga dem om att de ska gå in och satsa på föreningens verksamhet. Nästa dag kan det vara föräldramöte eller som idag att vi har varit och monterat ner våra gamla reklamväxlare och plockat ner plexiglas som vi ska återanvända till LED-utrustningen i arenan. 

 

– Det är en otrolig spännvidd över det här yrket och det är väl kanske det som gör att jag har blivit kvar så lång tid som jag har blivit. Jag kom ju in 2008, så jag är ju inne på mitt elfte år nu även om jag från början sa att jag bara skulle hålla på i tre år (skratt). Jag känner fortfarande att jag har engagemanget och att jag brinner för att driva bandyn framåt. Jag vill ta Villa vidare in i 2020-talet, så det är absolut ett häftigt yrke och en ynnest att få jobba med mitt stora fritidsintresse, vilket Villa Lidköping var för mig innan jag gick in i den här rollen.

 

Kärleken till bandy och till Villa kom dock långt innan han blev anställd av klubben.

 

– Jag är utifrån landet från början och vi flyttade till stan först när jag var i tioårsåldern och det var första gången som jag kom i kontakt med Villa Lidköping. Jag visste helt ärligt inte vad det var innan det att vår granne tog med mig på min första match och jag blev frälst vid första ögonkastet. Jag blev fast direkt och gjorde ett försök att spela själv, men insåg väl tillslut att jag var komplett oduglig på planen och då kände jag mig tvungen att göra någonting annat inom bandyn.

 

– Jag har lagat mat till våra herrar i samband med cuper och träningar, jag har sänt bortamatcher i lokalradion, jag har jobbat med matcharrangemanget, jag har stått i klacken, jag har varit vice ordförande i supporterklubben och fixat med bortaresor, så jag har testat på det mesta. Jag tror även att det har varit positivt och att det har gynnat mig under min tid som ledare nu.

 

– Sedan måste jag framhålla att det verkligen inte är någon “one man show” det här. Jag kan absolut vara färgstark och ta mycket plats, men det är ju faktiskt föreningen och alla våra funktionärer som har gjort det möjligt att vi är där vi är idag. Vi hade aldrig klarat av det utan det engagemang som finns från så väldigt många människor runt om föreningen.

 

Vad betyder då framgångarna den gångna säsongen för “Sparris” arbete och för Villa Lidköping på sikt?

 

– Jag tror givetvis att SM-guldet ändå stärker vår position som ett av de största elitlagen i Skaraborg som region och då givetvis även som ett av topplagen inom svensk bandy. Det är självklart det sportsliga målet som vi jobbar med, men sedan hoppas jag även att vi ska kunna stärka vårt varumärke så att vi kan fortsätta utveckla killar och tjejer till att bli bra medmänniskor och att en del även kan bli elitbandyspelare i framtiden, säger Johansson.

 

– Det är ju målet med det hela och sedan är det klart att vi hoppas att herrarnas framgångar även ska leda till att vi kan öka intäkterna och profitera på det från våra partners. Att vi blir ännu mer intressanta för marknaden. Det kan generera mer pengar och mer pengar kan generera bättre förutsättningar för våra ungdomar att få spela bandy.

 

Att det utifrån går att argumentera för att Villa nu är på toppen av svensk bandy och att det skulle bli svårt att hitta nya utmaningar och mål är ingenting som Jonas håller med om.

 

– Det är klart att vi kanske närmar oss den absolut toppen, men vi just nu är vi bara på en av bergstopparna. En topp är ju sällan ensam och vi ser ju att det finns ett par toppar till som vi ska bestiga innan vi kanske får vila lite i nedförsbacke för att komma igen. 

 

– Det finns ett antal utmaningar framför oss och framförallt så måste vi lokalt bli bättre på att ta tag i sociala frågor och samhällsfrågor som den elitförening vi är. Vi behöver även hitta formerna för att kunna tillgodose våra medlemmars önskemål om träning på rätt sätt och hur vi utbildar våra barn och ungdomar till bra medmänniskor, konstaterar klubbdirektören och lägger till att det inte bara handlar om arbete inom den egna föreningen.

 

– Sedan tror vi också att vi har en viktig roll att fylla i att faktiskt vara med och bidra till svensk bandy på olika sätt. Vi har varit där många klubbar är nu med ekonomiska svårigheter. Tittar vi på början av 2000-talet så förluster på närmare tre miljoner och där är det flera klubbar som är nu. Vi har gjort den resan som många behöver göra och genomgått det stålbadet som många behöver genomgå och vi vet lite om hur det var för oss. Sedan menar jag inte att vi har svaret på alla frågor, men vi. Kan ju bidra med det som vi har lärt oss och om någon vill snappa upp någonting av det så tror jag att det är positivt. Jag tror att vi har en roll att fylla där för svensk elitbandy och för svensk bandy totalt sett, för att den in i 2020-talet. Allt för att svensk bandy ska kunna fortsätta vara en stark spelare på den svenska idrottsmarknaden.

 

Föreningen Årets Ledare har utsett Jonas Johansson till årets ledare inom svensk bandy, ett pris som delats ut sedan 1969. I ÅL-föreningen ingår de ledare som fått utmärkelsen årets ledare tidigare år.

TILL TIDIGARE PRISTAGARE >>   

 

Skribent: Martin Gustafsson
Epost: Adressen Gömd

Bandy på Twitter

                    

Postadress:
Svenska Bandyförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
Fax: 086996340
E-post: [saknas] Information

Se all info