Hoppa till sidans innehåll

Inlägg från finansberedningens ordförande

10 AUG 2020 09:39
I ett inlägg i Bandypuls av Reinhold Andefors, ordförande i Kalix bandy, menar han, helt riktigt, att vi nu inom svensk bandy talar mer om varandra än med varandra.
  • Skapad: 10 AUG 2020 09:39

Detta är ett försök att prata med varandra... Att belysa att det, som ofta, finns mer än en sida av myntet. Det är ett personligt inlägg och inget inspel fån SBF:s styrelse.

Som ordförande i förbundets Finansberedning så har jag under de två senaste åren försökt ringa i varningsklockan avseende stora risker för förbundets framtida ekonomi. Visserligen så har vi vid utgången av förra verksamhetsåret ett eget kapital på ca. 7,1 milj. men också orosmoln bl.a i form av avsaknaden av en huvudsponsor, befarade minskade bidrag från RF samt en osäkerhet när det gäller SM-finalerna efter 2021. Detta i kombination med ambitionen att öka satsningarna inom flera områden. Som bekant så gäller det att dra åt svångremmen medan tid finns.

I Finansberedningen och i förbundets styrelse har vi haft många diskussioner om vad som skall prioriteras. I linje med Strategi 2025 som utarbetades för några år sedan så handlar det om att i första hand värna om ungdomsverksamheten, bli bättre på att ge föreningarna stöd till utbildning och att bli mer offensiva när det gäller marknadsfrågor.

För att säkerställa dessa mål var det dock uppenbart att identifiera saker som vi måste spara in på. I det sammanhanget så kom möjligheten upp att frigöra ekonomiskt utrymme genom en flytt av kansliet.

Visst fanns det också andra alternativ till nödvändiga besparingar.  En reduktion av en tjänst på kansliet var ett. Andra alternativ var slopande av distriktsbidragen eller resebidragen. Vidare så diskuterade vi möjligheten av att höja serieavgifterna samt att ta bort prispengarna för SM-final-lagen.

Som jag ser det är det en styrelses uppgift att göra dessa ofta svåra avvägningar. Att se på helheten och ta ansvar för besluten.

Mycket viktigt i sammanhanget är att beslutet att flytta kansliet var ett styrelsebeslut och inte ett beslut av Per-Anders Gustafsson. Ett beslut som föregicks av en beredning av en arbetsgrupp inom styrelsen. De som har ansvar för beslutet är styrelsen, inklusive undertecknad, och inte dess ordförande allena. Rätt skall vara rätt.

Notera vidare att trots denna besparing så kommer styrelsens förslag till budget för 2020/21 på årsmötet i september visa ett underskott på ca. 1,3milj. Detta för att säkerställa nödvändiga satsningar. Därför viktigt med en handlingskraftig styrelse som kan hitta lösningar till ett positivt resultat redan för verksamhetsåret 2021/22.

Låt mig också vara uppriktig och säga att jag personligen kraftigt underskattade hur viktig lokaliseringen av kansliet verkar vara. I min värld, vilket blivit mer påtagligt under den nuvarande pandemin, så är det både tids- och kostnadseffektivt med digitala möten. Och var de administrerande uppgifterna ligger geografiskt är nog 2020 ganska oviktigt. Men visst är ett fysiskt möte att föredra ibland. Dessa möten kan likväl hållas som tidigare i Stockholm eller Uppsala?!

Eftersom jag har endast 15 minuters gångväg till Idrottens Hus så har jag ofta varit uppe på vårt nuvarande kansli. Har dock aldrig stött på någon besökare från bandysverige där om det inte varit för något möte. Möten som vi ändå kan ha i Stockholm och kanske också på Idrottens Hus framöver.

Väldigt mycket av vår verksamhet har genom åren varit koncentrerat till östra Sverige. Jag tänker på kansli i Katrineholm och i Stockholm, SM-finaler i Stockholm och Uppsala samt World Cup i Ljusdal och Sandviken. Jag var så naiv så att jag trodde att en flytt av kansliet till västra Sverige t.o.m kunde vara en signal till att bandyn skall leva i hela Sverige. Som alla vet så har vi sedan länge en framgångsrik verksamhet även i väst. Med potential till tillväxt. Sagt av en urstockholmare...

Jag kan personligen förstå synpunkten att det hela gick väl snabbt och kunde kommunicerats bättre. Det handlade om att snabbt kunna säga upp dyra lokaler m.m. Men den kritiken känner jag personligen som klart berättigad.

Slutligen är det min förhoppning, precis som Reinhold Andefors, att vi sänker tonläget och visar respekt för varandras åsikter. Inte mycket här i världen är svart eller vitt.


Lasse Olofsson

Vice ordf. i SBF
Ordf. i förbundets Finansberedning

Bandy på Twitter

                    

Postadress:
Svenska Bandyförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
Fax: 086996340
E-post: [saknas] Information

Se all info