Hoppa till sidans innehåll

Höstbrev från Per-Anders: ”En unik säsong”

17 NOV 2020 08:23
Vi befinner oss i upptakten av en mycket, mycket speciell bandysäsong.
  • Skapad: 17 NOV 2020 08:23

Under normala förhållanden hade vi nu spelat 5 elitserieomgångar, när detta skrivs har vi genomfört fyra matcher. För tjejerna har det spelats tre matcher.

I allsvenskan hade det förra säsongen spelats sedan 30 oktober, nu börjar vi kommande helg.

Än mer oroande är hur vi skall få till seriespel i underliggande serier och ungdomsverksamheten. Än en gång kommer tankarna in på betydelsen och sambandet mellan elit och bredd. Och hur vi TILLSAMMANS skall lösa det.

Den delvis nya styrelsen för svensk bandy har nu varit igång i lite över 8 veckor. Vi har haft 5 styrelsemöten. Den helt nya situationen med Covid-19 har vi tacklat med ambitionen att ta ansvar för:

  - Folkhälsan, erfarenheterna från ”den kinesiska smittan” är ju minst sagt begränsade, vi kan inte chansa med folk och ungdomars liv och framtid.

  - Sportens framtid med ekonomiska perspektiv. Därav vissa transferförändringar.

  - Att tidigare ”Heliga kor”, avseende typ upp- och nerflyttning, antal serieomgångar med mera får vi inte vara rädda för att utmana.

Vi får också ha beredskap för att kunna ta nya unika beslut framöver.

STYRELSEN börjar bli bättre och bättre på att framföra sina åsikter när beslut skall tas. ”Kapprumsdebatten” och att efteråt komma med synpunkter börjar att tyna ut. Nya Anne Holopainen är en frisk fläkt. Ursäkta, bär spår av sin mans Aris träff-säkerhet och sin svärfar Eskos tempo i skridskoåkningen. Båda i topp bland Finlands landslagsmän genom tiderna. Alla styrelseledamöterna har erfarenhet av att vara föreningsledare. Ta en sån som Henrik Nilsson, Karlstad som efter många års ekonomitrubbel med IF Boltic fixade till en rekonstruktion. Gör nu ett framstående arbete i det tysta i SBF:s styrelse.

Bland de nästan hundratalet mail jag får dagligen är tyvärr nästan inga framtidsinriktade. Före beslut i stort sett obefintliga. Har efterlyst förslag om bra Coronaskydd för bandyn. Dom som kommit in ger mig inga problem att bereda dom… Välkommen med inlägg till Förslagslådan: This is a mailto link 

TIDSKONTRAKT, kanske, kanske är tiden mogen för att införa tidsbundna mandatperioder både för folkvalda och personal?
Funktionerna är så krävande att kraften, idéerna och tidsåtgången är så belastande att det är omänskligt att orka detta i flera decennier! Kanske skall frågan väckas med valberedningens ordförande Stig Bertilsson, som för övrigt har börjat sitt arbete på ett imponerande sätt.
Pär Gustafsson, den nye generalsekreteraren, kanske redan har funderat på hur länge en formtopp kan gälla för honom själv och den delvis nya personalen i Vänersborg. Kallar det medvetet inte för kansli-personalen.
Det är nog så att en viss procent av arbetstiden skall vara på fältet?! Oavsett funktion. Det är inte säkert att som bandyn är i Lidköping eller Katrineholm är representativt för hur bandyn är i Skirö och Frillesås eller Rättvik och Söråker.

DISTRIKTSSAMARBETE, har varit vår klara ambition att utöka och intensifiera.
Därifrån kan vi som jobbar över hela landet få information som inte är kopplat eller färgat till någon förening. Decentraliserat förbundsarbete är av vikt.
Frågor som vi penetrerat med de sex distrikten är införandet av nya spelformer för våra yngsta bandyspelare, mindre yta, mer boll per spelare. Andra viktiga frågor har handlat om läger, inspirationsdagar och utbildning. I början av december har vi planerat två regionala möten med våra distrikt dessa kommer nu troligen att genomföras digitalt.

INTERNATIONELLT, är det absolut inte lättare att få till en verksamhet, än det ärnationellt. Förr tvärt om. Vi har planer på att låta vårt damlandslag möta ett lag med spelare som knackar på porten till damlandslaget.
Kanske finns det där spelare som växer när de kommer i blågul skrud?
Finns bara en väg att gå = en praktisk test via spel.
Vid samma tillfälle skall vi också möta ett Team Europa, som består av spelare från Norge, Finland och Ryssland vilka spelar i Sverige.
Ett fint initiativ av damernas nye förbundskapten Olle Wiberg.
Kanske vore något liknande passande även för herrarna?
Inte ett enda landslagsläger har kunnat genomföras.

EKONOMI, kanske är föreningarnas ekonomi den fråga som oroar ossmest. Jaga kostnader är ett måste, eljest kommer konkurserna att vara legio.
Svenska Bandyförbundet har också krav på sig avseende eget kapital. Vi ligger över den gränsen med råge. Ambitionen är inte att slå någon form av rekord avseende stark balansräkning. Men i dessa Coronatider gäller att vi har resurser för att stötta upp inte minst på ungdomssidan och i skiftande former av utvecklings- och utbildningsinsatser.
Vi har bland annat ett mycket spännande skridskoåkningsprojekt på gång.
Men det får vi ta mer om i kommande julbrev.

TACK för vad du gjort och gör för bandyn!

Tillsammans är vi starka.

Skribent: Per-Anders Gustafsson, ordförande
Partnersnurra_20210210.gif

Bandy på Twitter

                    

Postadress:
Svenska Bandyförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
Fax: 086996340
E-post: [saknas] Information

Se all info

 


TFFIR_Bandyforbundet_RGB_250px.jpg