Hoppa till sidans innehåll

Herr: Läktarna fylls i elitserien

21 FEB 2020 11:02
Intresset för Elitserien ökar. Den negativa trend som hållit i sig ett par år har vänt och allt fler tar sig till arenorna för att följa sporten från läktarplats. Jämfört med förra säsongen är ökningen fem procent i snitt för alla klubbar.
  • Uppdaterad: 21 FEB 2020 11:02

De senaste fem åren har intresset för herrarnas elitserie ökat med 50 procent, enligt en undersökning gjord av Upplevelseinstitutet som bygger på 6 000 intervjuer med personer över 15 år.
– Sedan ett par år tillbaka jobbar vi med en evenemangsstrategi som går ut på att göra aktiviteter omkring matcherna som skapar intresse och trivsel, säger Per Selin, ligachef i Svensk Elitbandy.

Bland annat handlar det om så enkla saker som att spelarna tackar publiken efter slutsignalen. Årets stora succé är Fanzone där fansen får träffa sina idoler efter matcherna.
– Aktiviteterna kan vara en av anledningarna till den positiva trenden, men också att spelet på isen blivit mer intressant och roligt att följa. Lagens ledare har tagit frågan om att spela en attraktivare bandy på allvar, menar Per Selin och fortsätter:

– Min uppfattning är dessutom att intresset för sporten ökar tack vare att matcherna sänds på webb-tv. Tittare som är sportintresserade men som inte har följt bandyn tidigare får upp ögonen för vilken rolig sport det är, säger han.

Och för de som redan är bandyfrälsta är det i första hand den sociala gemenskapen som lockar.
– Man går till arenan för att träffa kompisar och se matcherna tillsammans. Bandy är enormt socialt och gemenskapen är viktigare än själva sporten till och med, det visar undersökningar vi gjort bland publiken, säger Per Selin.

I Broberg/Söderhamn märker man tydligt av den positiva trenden och hur viktigt det är med arrangemangen omkring matchen.
– Vi började med Fanzone till den här säsongen. Jag måste erkänna att jag från början var lite tveksam till hur det skulle tas emot, men vi kan inte kalla det annat än stor succé, säger Åse Fernqvist, marknadsansvarig i föreningen.

– Vi hade tänkt att ha det ett par gånger bara, men nu kör vi varje match. Det är jättekul!

Fanzone innebär att två utvalda spelare stannar till på en särskild plats efter matchen för att möta fansen. I Söderhamn rullas röda mattan ut och en lyxig guldfärgad ställning ramar in själva zonen.

– Det är väldigt populärt, fortsätter Åse Fernqvist. Många, många barn och en hel del vuxna stannar kvar efter matchen och tar bilder med spelarna eller får en boll eller tröja signerad.

 Hur skulle du förklara publiktillströmningen i er förening?

– Fanzone har betytt mycket, men också att vi kunde göra flera intressanta värvningar inför säsongen och att vi spelar bättre och roligare bandy, enligt publiken.

– Bandy är en väldigt social sport och det märks att kringarrangemangen lockar både stora och små. Häromdagen hade vi skridskodisco på isen, inför A-lagets match. Sådant är viktigt för sporten och för inte minst med sig att medlemmarna trivs och stannar kvar, avslutar Åse Fernqvist.

Fakta:
Publiksiffran i snitt under säsongen samt skillnaden i procent mot förra året.

Villa Lidköping BK               3021              -5%

Hammarby IF                      2543              +23%

Bollnäs GIF                         1644              -12%

Edsbyns IF                          1533              +14%

Sandvikens AIK/BK             1478              +30%

Västerås SK/BK                   1171              -25%

IFK Vänersborg                   1164              -18%

Vetlanda BK                        1086              +11%

IK Sirius                               1013              +7%

Broberg/Söderhamn          996                +16%

AIK                                      844                -

IFK Motala                          792                +15%

Åby/Tjureda                       789                -

Frillesås                              613                -22%

Totalmedel:                       1335              +5%

  

Skribent: Anna Lindén
Epost: Adressen Gömd

Bandy på Twitter

                    

Postadress:
Svenska Bandyförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
Fax: 086996340
E-post: [saknas] Information

Se all info

 


Corona RF