Hoppa till sidans innehåll
Foto: Martin Henriksson

Herr: Edsbyn briljerade - tog klubbens tolfte SM-guld

22 MAR 2020 10:17
Edsbyns IF är ännu en gång svenska mästare på herrsidan och föreningen går därmed upp jämsides med IFK Uppsala på andraplatsen i tabellen över antalet svenska mästerskapstitlar.
  • Skapad: 22 MAR 2020 10:17

För första gången någonsin ställdes Edsbyns IF och Villa Lidköping BK mot varandra i en SM-final på herrsidan. Två lag som tillsammans vunnit de tre tidigare säsongernas SM-guld. Edsbyn kom till matchen med 21 raka matcher utan förlust i bagaget och det skulle bli en 22:a. 

Lagkapten Jonas Edling visade vägen med sitt 1-0-mål i den 16:e minuten och genomgående i den första halvleken var känslan att hälsingarna fick bra kontroll på Villa i sitt försvarsspel. 2-0 kom genom Mattias Hammarström på straff i den 40:e minuten och bara en dryg minut senare satte samme Hammarström 3-0 på ett skott utifrån.

I den andra halvleken fick även storstjärnan Tuomas Määttä presentera sig i finalen genom att göra 4-0 och det började lukta stängd finalbutik lång väg. Villa tog sig visserligen upp på resultattavlan i och med Martin Andreassons 4-1-mål på hörna i den 59:e minuten, men trots det så fick matchen aldrig någon riktig nerv. Edsbyn kontrollerade och när Mattias Hammarström fick fullbordat sitt hattrick på hörna i den 80:e minuten så var saken klar. Edsbyns IF hade säkrat föreningens tolfte SM-guld och är därmed den förening som har näst flest svenska mästerskapstitlar på herrsidan, tillsammans med IFK Uppsala.

– Vi har medvind i första halvlek och jag tycker att det är vi som trycker på med det mesta. Villa kanske har mycket boll, men jag tycker att vi som trycker på, skapar lägen och gör välförtjänta mål också. I andra blev det lite speciellt med motvinden, men det var skönt att vi satte dit 4-0 där. Då kändes det hyfsat tryggt, säger Edsbyns Simon Jansson, som själv återvände till klubben inför den här säsongen efter fyra säsonger i Västerås SK.

– Det (att komma tillbaka till Edsbyn reds. anm.) har varit helt underbart. Att få krydda det med ett SM-guld vågade man knappt drömma om, men det har ändå varit det stora målet när jag skrev på för Edsbyn, att få vinna det här guldet nu när jag har varit här i sju säsonger. Äntligen fick jag vinna, säger Jansson.

Se matchfakta från matchen här och hela intervjun med Simon Jansson nedan.

Skribent: Martin Gustafsson
Epost: Adressen Gömd

Bandy på Twitter

                    

Postadress:
Svenska Bandyförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
Fax: 086996340
E-post: [saknas] Information

Se all info

 


Corona RF