Hoppa till sidans innehåll
Foto: MIKAEL WALLERSTEDT

Hela världen träffas på isen

30 JAN 2020 09:19
Vad kan vara bättre om man vill ta del av svensk kultur och klassisk svensk vinteridrott än bandy? I Uppsala erbjuder Sirius och Uppsala universitet ett bandycampus för utländska studenter. Och intresset är vrålstort.
  • Skapad: 30 JAN 2020 09:19

På isen på anrika Studenternas IP möts Grekland, Tyskland, Pakistan, Taiwan, Iran och många fler länder en gång i veckan. Allt sedan Uppsala universitet tillsammans med Sirius började erbjuda internationella utbytesstudenter att prova på sporten har grupperna varit fulla. Nu går kursen in på sitt fjärde år.

- Vi har 40 platser till varje grupp och de brukar ta slut på ett par timmar. Därtill har vi nästan lika många som står på kö och vill vara med, säger Ronnie Alsén, från Uppsala universitet.

- Vi märker att en hel del studenter som kommer till oss är nyfikna på skridskor och många tar sig till isen på allmänhetens tider. Det här är ett sätt för dem att få prova på klassisk svensk vinteridrott och samtidigt ett sätt för oss att underhålla dem och se till att de har det bra när de är här i Sverige.

Studenterna får låna skridskor, hjälm och klubba. I övrigt gäller kläder efter väder.

- De håller inte igen utan ramlar och slår sig ganska ordentligt ibland. Vi ledare har alltid andan i halsen! Men det är sällan någon av dem som gnäller, säger Ronnie Alsén.

Jonathan Ajdert arbetar för IK Sirius bandyklubb och tar emot studenterna en gång i veckan.

- Det är roligt att kunna förmedla en positiv bild av vinter och is, säger han. En del av dem som kommer hit är från länder där de inte åker skridskor eller ens har is. De är lite som Bambi på hal is förstås, men det är ofta de med minst erfarenhet som har roligast.

Gruppen delas upp mellan dem som behöver träna på att åka skridskor och de som har kommit längre och kan prova att skjuta lite. Sista tillfället är alltid en match i anslutning till en Siriusmatch. När kursen är slut är det många som vill fortsätta träna på egen hand.

- Uppsala Bois International har bildats av utländska studenter. De får låna utrustning av BoIS och så kör de så ofta de vill, säger Jonathan Ajdert.

- Tyvärr är det ju ganska stor omsättning i laget eftersom studenterna är i Sverige olika lång tid. Men jag vet en tjej som var med i studentlaget. Hon hade aldrig spelat bandy förr, men blev inkallad som reservmålvakt i Uppsala Bois i elitserien. Så visst finns det talang. 

Läs om Sanias från Indonsien upplevelser från isen här.

Skribent: Anna Lindén
Epost: Adressen Gömd

Bandy på Twitter

                    

Postadress:
Svenska Bandyförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
Fax: 086996340
E-post: [saknas] Information

Se all info

 


Corona RF