Hoppa till sidans innehåll
Foto: Gert Holmér

Han ska få bandyn att bli OS-gren

06 SEP 2018 16:37
Får vi lov att presentera mannen som ska få bandyn att bli en OS-gren: Norrmannen Knut A. Sörensen. Enligt hans studie skulle bandyn tillföra mångfald, samhällsansvar och stora ekonomiska värden till framtida värdstäder.
  • Skapad: 06 SEP 2018 16:37

Vinter-OS är lönsamt för de sju internationella förbunds vars idrotter är med. Minst 15 miljoner dollar fördelas vart fjärde år till dessa, enligt Knut A. Sörensen och hans studie Benchmarking Winter Sports 2015.

1993-2015 investerades 72 miljarder dollar i sex vinter-OS, det vill säga tio miljarder dollar per förbund.

Sörensens studie, som han bekostade på egen hand med följd att han valdes in i internationella bandyförbundets olympiska arbetsgrupp, visar också att bandyn skulle tillföra stora ekonomiska värden till både besöksnäringen i den aktuella värdstaden och den internationella olympiska rörelsen tack vare fler besökare och ökad biljettförsäljning. Bandyn skulle placera sig tvåa bland de olympiska idrotterna utifrån biljettförsäljningen vid VM 2015 och 2016.

Samtidigt skulle de ökade kostnaderna vara hanterbara för att lägga till bandyn på programmet och gå från 2 900 aktiva till 3 200, enligt studien. Arenorna finns redan i form av åtminstone fotbollsarenor. Behövs det investeras i mobila arenor kostar det enligt Knut A. Sörensen maximalt ”ett par miljoner dollar”.

 
Ny chans inför 2026

Bandyn har försökt komma in i den olympiska familjen tidigare utan att lyckas. Nästa chans är vinter-OS 2026. Det kan bli med Stockholm, Sverige, som värd. SOK, Sveriges Olympiska Kommitté, arbetar som bäst på en ansökan.

– SOK har en unik chans att rätta till orättvisan att bandyn inte kommit med fast på OS-programmet ännu. Men det kräver att SOK är duktigt och utmanar IOK vad gäller den rigida Bid Book, som styr vilka idrotter som får vara med i OS – och inte bara köpa att Bid Book är rigid och inte förhandlingsbar, enligt IOK, säger Knut A. Sörensen och fortsätter:

– En stark ansökan ger bästa möjliga arv för sin stad, sin nation och den olympiska rörelsen. Bandy på OS-programmet stärker inte bara svensk och nordisk idrott, utan förbättrar vinter-OS även efter 2026.

 
Bra läge just nu

SOK har alla möjligheter och ett bra förhandlingsläge just nu, enligt Sörensen.

– Lyckas SOK få med bandy på OS-programmet blir organisationen legendarisk. Om inte är det svagt.  Frågan är då vad SOK vill med ett vinter-OS utan att lämna ett riktigt arv.

Bandy som ”additional sport”, det vill säga med i ett OS, är inte försvarbart enligt Sörensen:

– Det är fegt, har kommit till för att IOK ska slippa kritik och för att ge intryck av fair play. Det har vi sett flera exempel på, bland annat inför Peking 2022. Sanningen är att IOK håller sina sju nuvarande, internationella förbund om ryggen. Det är ett allvarligt brott mot fair play som finns i OS-stadgarna.

Peter Reinebo är verksamhetschef för SOK. Han säger:

– Bandy är en härlig och genuin idrott i våra ögon. För Sverige vore det naturligtvis fantastiskt med bandy på OS-programmet. IOK tar beslut om vilka idrotter som tas in på OS-programmet och så här långt har alla länder och städer som är intresserade av att arrangera Vinter-OS 2026 fått direktiv om att planera för samma idrotter och grenar som deltog i PyeongChang 2018. Vad som händer utifrån arbetet i IOK:s programkommission under 2019-2020 återstår att se.

IOK:s mandat vilar enligt Knut A. Sörensen på de olympiska principerna, vilka är sju till antalet. Dessa blev preciserade i Agenda 2020-reformen som antogs 2014. Bandyn lever väl upp till dem, enligt Knut A. Sörensen, bland annat den första principen är samhällsansvar, den tredje principen som handlar om spridning i de fem aktuella världsdelarna och den sjätte principen som är en spegling av de fem ringarna – ett uttryck för mångfald och ickediskriminering

– Många OS-grenar har en ensidig rekrytering från den vita medelklassen i glest befolkade områden. Bandyn kan bidra med större mångfald, säger Sörensen.

 
Driva utvecklingsprojekt

Stig Bertilsson, ordförande i Svenska Bandyförbundet, har tagit del Sörensens studie och haft flera samtal med honom – liksom med IOK, SOK och internationella bandyförbundet som är aktiva i frågan.

– Det skulle betyda enormt mycket för bandyn i världen om den blev en OS-gren. Dels skulle vi stärka bandyn i de länder där den redan finns, dels skulle vi kunna driva utvecklingsprojekt i nya länder, bland annat Tyskland och Tjeckien.

Stig Bertilsson tror chansen är större om Stockholm tilldelas värdskapet för vinter-OS 2026, än exempelvis Turin i Italien, eftersom ”bandyn är trots allt starkast i norra Europa”.

– OM Stockholm tilldelas värdskapet 2026 och OM bandyn kommer med som en OS-gren då skulle det betyda mycket för intresset för bandy i Sverige, inte minst utvecklingen på tjejsidan. Vi har dubblat antalet tjejer med spelarlicens procentuellt sett de senaste åren, visserligen från låga nivåer men ändå. Med större ekonomiska resurser skulle vi utöka den satsningen - och även andra satsningar såsom att få fler barn och ungdomar i allmänhet att spela bandy. 

Källa: Bandyportföljen

Skribent: Thomas Björn

Bandy på Twitter

                    

Postadress:
Svenska Bandyförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
Fax: 086996340
E-post: [saknas] Information

Se all info

 


Corona RF