Hoppa till sidans innehåll

Domarkåren ser ljust på framtiden

12 AUG 2019 11:05
Svensk bandys domarkår har under flera år kämpat med en generationsväxling, men när säsongen 2018/19 summeras så är Håkan Sjösten, ordförande i Regel- och Domarkommittén, optimistisk.
  • Uppdaterad: 12 AUG 2019 11:05

– Våra svenska domare står sig fortsatt starkt, konstaterar Sjösten.

På herrsidan i svensk bandy har domarkåren under flera år genomgått en generationsväxling, men när säsongen 2018/19 summeras så konstaterar ordföranden för Regel- och domarkommittén, Håkan Sjösten, att det inte på något sätt är tal om en ålderstigen skara i randiga tröjor ute på isarna.

– Det har varit en process för den svenska elitdomarkåren, men nu ser vi att snittåldern faktiskt är under 30 år och dessutom är det väldigt glädjande att den starka Bandyallsvenskan har gjort att våra matchledare får väldigt bra skolning i landets näst högsta serie. För tillfället känns återväxten säkrad, konstaterar Sjösten.

Kronan på verket för elitdomarkåren var, precis som för många andra, SM-finalerna på Studenternas IP i Uppsala och där var det Christoffer Aidesjö som fick äran att leda herrfinalen tillsammans med de assisterande domarna Andreas Wiktorsson Lindvall och Christoffer Eriksson, medan det på damsidan var Ida Salomonsson som fick leda finalen inför rekordpublik tillsammans med Hanna Hansson och Amanda Bäverhag.

– Det känns fantastiskt roligt att vårt unika damdomarprojekt nu har bidragit till tre raka finaldomarteam. Dessutom ser vi en internationell utveckling där det nu är cirka 70 tjejer som dömer bandy. Vi inom svensk bandy driver dessutom, tillsammans med det internationella förbundets motsvarighet till Regel- och domarkommittén, att samtliga damturneringar ska dömas av kvinnliga domare, säger Håkan Sjösten.

Totalt finns det nu över 500 domare på olika nivåer som då och då plockar fram visselpipan för att se till att sporten kan utövas under schyssta och ärliga förutsättningar. 

Skribent: Martin Gustafsson

Bandy på Twitter

                    

Postadress:
Svenska Bandyförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
Fax: 086996340
E-post: [saknas] Information

Se all info

 


Corona RF