Hoppa till sidans innehåll

"Det är inte så enkelt som många tror"

04 APR 2020 08:00
– Man bygger avancerade maskiner som nästan går av sig själva, men i slutänden är det ändå det mänskliga ögat och fingertoppskänslan som ser till att allt blir perfekt.
  • Skapad: 04 APR 2020 08:00

Peter Wass pratar förstås om konsten att göra is. För det är just vad det är – en konst. Ett hantverk som kräver sin man eller kvinna.

- Det är inte så enkelt som folk ofta tror, säger han.

Peter själv är expert på ismaskiner och arbetar för Zamboni Europa, en av Svenska bandyförbundets arenapartners. I femton år har han utbildat och certifierat ismakare. I samarbete med förbundet var han nyligen i Forsbacka och Sandviken och höll utbildning i två dagar för representanter från föreningar från Landskrona i söder till Östersund i norr. 

 - I en elitserieförening lägger man mellan 600 och 700 timmar per säsong bara på körtid i ismaskinen. Till det kommer snöskottning och målning av linjer och reklam och sådant så nog är det viktigt att det blir rätt, säger han.

Och inte minst viktigt för klubbarnas ekonomi. En ren is kostar inte särskilt mycket, medan en missköt isbana kan generera enorma driftskostnader.

- När jag och min kollega Kenneth Weber, som är kylmekaniker, kommer ut till föreningarna för att kontrollera isen så brukar vi börja med att borra hål. Det visar sig ofta att isen inte bara består av is utan att den är full av luft och skräp. Det blir ett uppvaknande för många, när de förstår att isen mest kostar pengar.

 I utbildningsdagarna läggs dessutom mycket fokus på säkerheten kring ismaskinerna. Allt för ofta är maskinerna ett häftigt dragplåster för barn, vilket kan leda till otäcka situationer för den som kör.

- När man sitter i maskinen är sikten skymd i sju-åtta meter framåt, säger Peter. Skulle någon ramla framför så lär det mest kännas som en liten skakning i maskinen. Därför pratar vi mycket om regler och säkerhet.

 Lars Wennerholm är Svenska bandyförbundets man på plats under kurserna.

- Det är viktigt att personalen på arenorna är vidareutbildade och att de har den senaste informationen kring istillverkning och handhavandet av maskinerna, säger han.

- Utbytet av erfarenheter är en relevant del när personal från hela Sverige träffas och vi avsatte mycket tid för det under de båda dagarna. Nu hoppas vi att vi kan genomföra ytterligare en kurs under kommande säsong och att ännu fler representanter från elitföreningarna kan vara på plats då.

 

  

Skribent: Anna Lindén
Epost: Adressen Gömd

Bandy på Twitter

                    

Postadress:
Svenska Bandyförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
Fax: 086996340
E-post: [saknas] Information

Se all info

 


Corona RF