Hoppa till sidans innehåll
Foto: Romus Ramström

Delårsrapport från Regel- och domarkommittén

27 SEP 2020 11:48
Efter en annorlunda vår och sommar är nu våra domarutbildningar igång.
  • Uppdaterad: 27 SEP 2020 11:48

Helgerna som varit så har vi utbildat ett 70-tal Elit och Allsvenska domare, både HD och AD i Uppsala och Örebro. Utbildningar för våra Distriktsinstruktörer har genomförts digitalt. Istället för som tidigare år ha tvådagars kurser med umgänge och övernattningar så har vi detta år i en Covid 19-anpassning istället gått över till fyra endagars kurser. Färre deltagare men då vid flera tillfällen. Våra damdomare på elitnivå kommer att utbildas i samband med en cup i oktober. Praktiskt dömande, teori och tester ingår i denna utbildning. 

Årets domarutbildning har några viktiga teman. Vi startar kurserna med vårt dokument ”Kritiska moment” som belyser relationen mellan domare i ett syfte att alla ska känna sig trygga. Vi tänker då i första hand som ett led i det förebyggande arbetet runt den macho miljö som råder och att vi förebygger och tänker på hur vi behandlar varandra. Inte bara ur ett sexuellt eller kränkande perspektiv utan också som en grundbult där alla ska känna sig trygga inom bandyn. Som ett led i detta utreder vi för tillfället om även domarna, som ledarna ska omfattas av kravet att ta ett begränsat registerutdrag för att få verka som domare. Våra syster- och brodersporter har gjort lite olika så vi avvaktar en utredning från RF i ämnet och kommer att följa den slutsats som man där kommer fram till.

På domarsidan jobbar vi sedan ett antal år tillbaka även med en Uppförandekod som vi kallar ”Code of Conduct”.  Där vi i punktform förbinder oss att följa de direktiv som anges i uppförandekoden. Den omfattar allt från trygghetsfrågor till jävsfrågor och förbud mot vadslagning. Alla domare på Förbundsnivå och uppåt samt alla som jobbar runt domarna som ledare skriver under detta dokument. Vi fortsätter tills vidare att profilera och leva efter Svensk Idrotts värdegrund men vi implementerar också SBF:s nya värdegrund i vår verksamhet.

Vi behöver också utveckla våra matchledare. Vi som dömt flera sporter vet hur svårt det är att döma bandy. Många i och omkring bandyn har naturliga och härliga åsikter. Grunden i vår utbildning är att vi bygger denna utifrån intryck från ca 1000 Supervisorrapporter samt den input vi får från TK samt landslagssidan, ASF och FSE. Utifrån detta kan vi forma en utbildning som på bästa sätt ska gagna vår sport.

Vi får, samstämmigt från alla olika intressenter, en klar synpunkt att vi måste ta tag i det olämpliga uppträdandet som tyvärr eskalerat.

Ökat har också tacklingar med ryggen/bakdel och det finns inget stöd i vårt regelverk att varken uppträda olämpligt eller att vända ryggen till. Sedan förstår vi att det måste finnas nyanser och nivåer, men temat på årets utbildningar har och är ovan nämnda saker.

Under kurserna har vi även diskuterat det oschyssta spelet i uppspelsfasen. Bättre och hårdare bedömning i denna del är ett krav från många håll. Och vi har genom olika videosekvenser försökt hitta en gemensam nivå i denna del.

Olämpligt uppträdande - med mindre publik så hörs det ännu tydligare. Vi ska ha bra kommunikation och engagemang men vi kommer bli hårdare när inte spelare och ledare kan skilja på sak och person. Det är en sak att bli spontant förbannad över en missad straff men inte snyggt att säga - nu är den där j-a Sjösten igång igen. Viktig skillnad. Vi är fullt medvetna om att det inte kommer att bli perfekt med allt den kommande säsongen, men vi inom domarkåren har dock lovat varandra att det måste bli bättre och därför är detta ämne ett av våra fokus.

Att vända ryggen till är ett beteende som ökat senare år. Videogranskningsgruppen, VGG, hade flera fall där detta var en tydlig ingrediens. Sannolikt är det den ökade farten i sporten som gjort att man tar till verktyget att vända ryggen till när man tacklar. Från RDK anser vi att reglerna ej ger utrymme för detta och att det strider mot sportens idé. Även här är vi medvetna om att det finns nyanser och nivåer och vi kan inte helt eliminera detta men med ökat fokus kommer vi att jobba för flera 10 minuters utvisningar samt även vid brutala tendenser med matchstraff som följd.

Fysiska tester - inom kort genomför alla domare på Elit och Allsvensk nivå en skridskotest, dels en intervalltest 18x220 meter som man inte klarar om man inte tränat ordentligt. Dels ett tekniktest för att testa rörelse och smidighet i skridskoåkningen. Av Covid-skäl så har ingen barmarkstest utförts före säsongen detta år utan istället lägger vi krut på att vid en mittsäsongsträff drilla domarna i vad framtiden har att erbjuda på detta område. I planering jobbar vi för att genomföra detta på Bosön och i kombination med föreläsningar.

Damdomarsatsningen går vidare, Finn Persson jobbar idag uppsökande hos våra föreningar och presenterar ett upplägg där vi försöker få flera att upptäcka det roliga i att vara domare.

INFORMATION OM DAMDOMARPROJEKTET >> 

Vi behöver fylla på med nya domare då sporten i många delar växer, framför allt på damsidan. Tveka inte att höra av dig om du vill prova på det roliga i att vara domare, tjej som kille lika välkommen.

Vi vill också passa på att hälsa Stefan "Lillis" Jonsson och Olov Englund välkommen till VGG. Vilken fröjd att få in dessa lirare i gruppen som ska hjälpa oss att hålla vår kära sport ren. Är dock säker på att situationer även kommande vinter kommer ge uttryck för olika uppfattningar, det är ju grunden i en demokrati att vi törs yttra oss även när känslorna, ibland tar lite överhand.

Alla i bandy-Sverige ska också känna sig trygga med att vi inom RDK och TK, främst dess ordförande jobbar tätt ihop. Inte många frågor som inte stäms av oss mellan och det är något vi från RDK uppskattar stort, det enorma arbetet som Christer gör med sina ledamöter i TK.

Vi har också tagit fram ett speciellt Covid-dokument för domarna. Små med ack så viktiga ändringar kommer att märkas såsom att slantsingling före match tas bort och handskakningar efter match likaså. Domarna, främst AD kommer nu inte per automatik ”gå in och städa” vid större bråk i matcherna. Vi uppmanar till respekt när det hettar till under detta mycket speciella pandemi år.

Givet har de nya reglerna varit centrala på våra kurser. Att målvakten ska kasta ut utanför straffområdet är något som kommer påverka domarnas rörelsemönster i vissa matcher där man sätter högre press. Det förbereder vi oss på. Byte vid hörna har vi redan märkt av att lagen har en strategi för. Att som offensivt lag kunna byta vid hörna är ett intressant inslag men här måste även domarna hålla koll på att bytena fortsatt sköts på ett korrekt sätt. Får ju inte vara fler än 11 spelare på isen samtidigt…

Att klubban förlängs med tre cm är ingen revolution, dock en god signal till våra längre spelare som slipper smyga med sina klubbor. Bra sedan att vi nyligen tog beslut i våra högsta serier angående ändring på avbytarsidan. Fem avbytare, varav en ska vara målvakt och då att de fyra utespelarna på bänken nu ska var en upp till P- eller F19-spelare.

Vi kommer inte heller att ha 4:e domare i grundserien. Det kan ju flyga en del saliv i detta område så vid pausar denna närvaro och plandomarna får ta större ansvar tillsammans med våra så viktiga Supervisor.

Supervisor är domarens förlängda arm och trygghet då domarna alltid har bortamatch. Ofta är också SV den enda opartiska representanten på arenan från SBF, också viktigt när det kan hända lite olika saker, dels på isen men även runt om.

Vi hälsar en ny säsong välkommen så ses vi ute på arenorna! 

Skribent: Håkan Sjösten, ordförande i regel- och domarkomittén
Partnersnurra_20210210.gif

Bandy på Twitter

                    

Postadress:
Svenska Bandyförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
Fax: 086996340
E-post: [saknas] Information

Se all info