Hoppa till sidans innehåll
Foto: Martin Henriksson

Corona: Uppdaterade rekommendationer från Folkhälsomyndigheten

03 JUN 2020 13:31
Från och med den 14 juni ändrar Folkhälsomyndigheten sina rekommendationer så att idrottstävlingar, matcher och cuper tillåts i alla åldrar.
  • Skapad: 03 JUN 2020 13:31

Idrottsföreningar har dock även i fortsättningen en skyldighet att verka för minskad spridning av covid-19. Det innebär bland annat att arrangörer som planerar en tävling, cup eller match måste vidta lämpliga åtgärder för minskad smittspridning. 

Folkhälsomyndighetens bedömning är att risken för smittspridning vid olika idrottsaktiviteter främst uppstår i samband med trängsel och folksamlingar. I dagsläget kommer inte publik att tillåtas, eftersom begränsningen med ett maxantal på 50 deltagare vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar fortfarande gäller. 

Folkhälsomyndigheten menar även att idrottsutövarna ska ”undvika närkontakt som inte är nödvändig för idrotten”. I skrivande stund för RF dialog med Folkhälsomyndigheten om ett förtydligande gällande begreppet närkontakt inom idrotten samt förutsättningar för inomhusidrotten att bedriva sin tävlingsverksamhet. RF har även kontaktat polismyndigheten för en tydligare definition av vad som ingår i begreppet max 50 deltagare. 

Allmänna råd för idrotten från och med 14 juni beslutade av Folkhälsomyndigheten: 

1. När det är möjligt hålla träningar och andra idrottsaktiviteter utomhus.

2. Begränsa antalet åskådare eller på annat sätt undvika trängsel.

3. Se till att onödiga resor i samband med idrottsutövande undviks.
Nödvändiga resor i samband med yrkesutövande av idrott på elitnivå tillåts från och med 14 juni. Andra idrottstävlingar som innebär att tävlande och funktionärer behöver resa längre sträckor över landet kan bara arrangeras ifall nuvarande reserestriktioner hävs. Riksidrottsförbundet förutsätter utifrån information från Folkhälsomyndigheten att en ändring sker före den 14 juni.

Folkhälsomyndighetens generella råd: 

• Den som är sjuk, även med milda symtom, ska inte delta i aktiviteter alls, utan stanna hemma till och med två dagar efter tillfrisknande. Insjuknar man under idrottsaktivitet ska man gå hem direkt.
• Personer över 70 år bör undvika offentliga miljöer och minimera nära fysiska kontakter med andra människor.
• Uppmana till att om möjligt byta om hemma före och efter aktiviteter.
• Dela inte vattenflaskor, munskydd och liknande som kan överföra saliv.
• Se till att det finns möjlighet att torka av utrustning som används av flera efter varje persons användning.
• God kapacitet för tillfredställande handhygien, antingen handtvätt med tvål och rinnande vatten eller om det inte går tillgång till handsprit. Detta är särskilt viktigt i toalettområden och på matställen
• Undvik trängsel vid entréer, omklädningsrum etc.
• Information om förbud, föreskrifter och allmänna råd ska tydligt kommuniceras på hemsidor och övriga informationskanaler samt på väl synliga ställen i samband med idrottsaktiviteten.

Respektive arrangör bör även genomföra en riskbedömning i enlighet med Folkhälsomyndighetens verktyg >>  


Åtgärdsplan vid risk för större supportersamlingar

För föreningar där det kan förväntas att ett stort antal supportrar samlas (oavsett plats) i samband med matcher har man ett ansvar i att sprida information med tydlig uppmaning om allas ansvar att följa gällande förbud samt respektera begränsningar av folksamlingar och hålla social distans. Såväl specialidrottsförbund som arrangörer bör utarbeta en åtgärdsplan för hur organisationerna aktivt kommer att bidra till att motverka folksamlingar (oavsett plats) i samband med matcher och tävlingar. Man bör utarbeta gemensamma budskap med uppmaning om att följa myndigheternas allmänna råd och rekommendationer, sprida aktuell information via hemsidor och övriga informationskanaler samt vid behov finnas på plats utanför arenorna för att aktivt kommunicera med eventuella supportrar som kan dyka upp etc. Om möjligt bör man även upprätta kontakt med lokala sportbarer och andra samlingsplatser för samverkan och därmed hjälpa andra verksamheter att ta sitt ansvar.

RFs samlingssida för corona uppdateras ständigt med aktuell information >>  

Skribent: Svenska Bandyförbundet

Bandy på Twitter

                    

Postadress:
Svenska Bandyförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
Fax: 086996340
E-post: [saknas] Information

Se all info