Hoppa till sidans innehåll
  • Skövde_01_539pxFoto:
  • Skövde_02_539pxFoto:

Blir taket i Skövde mall för framtidens bandyhall?

09 JUN 2020 15:12
– Det är en lång väg vi vandrat med vårt envisa arbete för att få bra tränings- och matchförhållanden. Det är det varmare klimatet och vårt engagemang som tillsammans har burit frukt, säger eldsjälen Arne Lorentzon i Skövde.
  • Uppdaterad: 09 JUN 2020 15:12

Lite historia. För 18 år sedan tog föreningen över driften när kommunen ville lägga ned bandybanan på Billingen.

– Det första förslaget kom för 12 år sedan då vi presenterade ett förslag till kommunen om att bygga Sveriges 3:e bandyhall efter Edsbyn och Surte. Sedan kom vårt första skarpa förslag 6 år senare då vi lämnade in en ansökan till kommunpolitikerna om att bygga en hall men denna ansökan avslogs. Vi kämpade på några vintrar till och sedan bestämde vi oss för att bygga ett tak över isbanan i egen regi med en kommunal borgen. Bygglovet var inlämnat och processen var igång, men så plötsligt kom det glädjande beslutet att kommunen bygger själva, berättar Arne.

– Vi är jätteglada och ser fram emot bygget som blir den första bandyarenan med tak utan väggar. Man kan säga att vi kan spela bandy både inne och ute. Det kommer att finnas vindskydd som kan hissas upp och ned när vinden blåser. Här i Skövde är det de sydvästliga vindarna som ställer till problem för isen. Med vindskydd kommer vi att kunna parera dessa, säger Arne.

Bygget startar den 1 april och beräknas vara klart i slutet av oktober 2021.

– Vi planerar att ispisten med betongplatta kommer att vara i drift från och med 1 november till och med mitten av mars. Det intressanta är också att vi undersöker möjligheten att återvinna värmen som bildas av kylaggregatet så att det närliggande hotellet kan få sin värme därifrån, säger Arne och fortsätter.

– På sikt kan det ju tänkas att taket kompletteras med fasta väggar. Men först får vi se hur den unika anläggningen kommer att fungera. Modellen med tak och vindskydd borde kunna passa för fler kommuner och klubbar, avslutar Arne.

Skribent: Lasse Nordström

Bandy på Twitter

                    

Postadress:
Svenska Bandyförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
Fax: 086996340
E-post: [saknas] Information

Se all info