Hoppa till sidans innehåll

Bandyn hotas när kommunerna backar

05 FEB 2020 18:35
Många bandyföreningar dras med höga kostnader kring sina anläggningar. På flera håll i landet minskar kommunerna sitt stöd vilket för med sig att klubbarnas existens hotas.
  • Skapad: 05 FEB 2020 18:35

Köping, Nora och Skutskär är tre föreningar som hotas av nedläggning för att kostnaderna kring driften av anläggningarna blir allt för höga.

I Köping har ungdomsverksamheten vuxit starkt de senaste åren och i Skutskär finns en bred flickverksamhet, vilket förstås gör situationen än mer beklämmande.

 - Genom att minska det ekonomiska stödet bidrar kommunerna till att ta en viktig idrott från barn och ungdomar och dessutom en möjlighet för allmänheten att vara ute och motionera, säger Per-Anders Gustafsson och fortsätter:

- Överallt, såväl bland politiker som i skolan, pratas det om hur viktigt det är att få barn att vara ute och röra på sig i friska luften. Skridskoåkning och bandy är ju en av få idrotter som håller till utomhus och som dessutom är självstimulerande.

 Lars Wennerholm är ansvarig för arenor och anläggningar i Bandyförbundet. Han säger att det i dag finns tekniska möjligheter att hålla is till en rimlig kostnad, men att det bygger på att anläggningarna underhålls hela tiden. Om maskinerna inte sköts blir kostnaderna mycket högre med tiden.

- Bandybanorna är en viktig del av samhällsnyttan som samlingsplats för många. Det borde ligga i kommunernas intresse att erbjuda sina invånare ett brett spektra av idrotter där bandy och skridskoåkning är självklara delar.

 I Skutskärs IF har man tagit problemet med ekonomin i egna händer. 2009 lade kommunen ner verksamheten, men fyra år senare hade föreningen själv byggt en ny anläggning på Idrottsparken i Skutskär.

- Det kostade oss 7 miljoner kronor och 2 000 ideella arbetstimmar, utan ett öre till hjälp från kommunen. Numera får vi 250 000 kronor i driftsbidrag varje år och det är ungefär en tredjedel av vad anläggningen kostar, säger klubbens sportchef Kent Hockman.

Intill tränar bland annat ortens hockeylag. Och där finns en stor orättvisa, menar Kent Hockman.

- Det spelar inte så stor roll hur många miljoner hockeyn kostar varje år, de får ändå pengarna från kommunen. I tio års tid har kommunledningen lovat att det här ska jämnas ut, men det händer ingenting.

- Vi har mellan 50 och 60 flickor som spelar bandy. Hockeyn har ungefär lika många barn, men enbart killar. Utslaget är fördelningen att hockeyn får 35 000 kronor för varje barn och säsong i bidrag, medan vi får 4 000 kronor, samtidigt som vi betalar 6 000.

 Nu har föreningen och Kent Hockman tröttnat.

- I ren ilska över att kommunens jämställdhetsmål är så ojämlika de kan bli, kom jag en dag på att vi ska göra en egen aktion för att uppmärksamma orättvisan och visa att vi står upp för ett jämlikt och jämställt idrottande.

Sedan ett par veckor bär spelarna i de allsvenska dam- och herrlagen samt flicklagen en ceriserosa armbindel. Budskapet är ”Vi bär bollens färg för bevarande av bandyn”.

Det har gett uppmärksamhet bland andra klubbar.

- Jag kan inte säga vad målet med aktionen är. Vi hoppas förstås att kommunen ska ändra sig. Tills de gör det måste vi dock hitta andra lösningar med olika sidoverksamheter i form av försäljning och annat för att klara ekonomin. Vi ger oss inte!

Skribent: Anna Lindén (ek)
Epost: Adressen Gömd

Bandy på Twitter

                    

Postadress:
Svenska Bandyförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
Fax: 086996340
E-post: [saknas] Information

Se all info

 


Corona RF