Hoppa till sidans innehåll
Foto: Martin Henriksson

Bandyförbundets tolkning av Folkhälsomyndighetens nationella allmänna råd

11 DEC 2020 15:00
UPPDATERAD 14/12: Regeringen och Folkhälsomyndigheten har presenterat nya föreskrifter och nationella allmänna råd som träder i kraft den 14 december.
  • Uppdaterad: 11 DEC 2020 15:00

Enligt de nationella allmänna råd som Folkhälsomyndigheten presenterat gäller generellt för idrottens del att idrottsföreningar för att undvika spridning av covid-19 bör: 

 - när det är möjligt hålla träningar och andra aktiviteter utomhus,
 - minimera antalet personer som närvarar samtidigt eller på annat sätt undvika trängsel,
 - avstå från att ordna eller delta i läger, matcher, cuper och andra tävlingar, med undantag av sådan idrott som är yrkesmässig eller enstaka tävlingar eller matcher som riktar sig till barn födda 2005 och senare. Detta innebär enstaka matcher och tävlingar >>   

Fortsatt gäller från den 14 december för svensk bandys del att utövare på yrkesmässig nivå (Elitserien dam och herr och Bandyallsvenskan herr) kan fortsätta träna och spela match. Utövare födda 2005 och senare kan fortsätta träna, för den åldersgruppen gäller villkoren att träna utomhus när det är möjligt och att undvika trängsel.

De nya nationella allmänna råden ersätter från den 14 december de lokala allmänna råden i landets samtliga regioner. Träning under smittsäkra former tillåts nu även för de som är 16 år och äldre (födda 2004 eller tidigare).

– Vi inom bandyn, likt andra idrotter, ges en chans att få igång träning för den här målgruppen. Vi är väldigt glada för det, men det är samtidigt viktigt att vi agerar på rätt sätt och tar ett gemensamt ansvar inom bandyn, säger Pär Gustafsson, Svenska Bandyförbundets generalsekreterare.

Lag och träningsgrupper med spelare som är 16 år och äldre får genomföra träning i grupper om 8 utespelare + 1 målvakt åt gången, per avdelad planhalva.

– En bandyplan är tillräckligt stor för att vi med gott samvete kan se varje planhalva som en enskild yta. Men vi vill åter påpeka vikten av att våra föreningar tar ett stort ansvar och följer de nya nationella allmänna råden för att minska smittspridningen, säger Pär.

De villkor målgruppen födda 2004 eller tidigare bör följa för att träna på ett sätt som minimerar risken för smitta är att de:

 - håller avstånd till varandra,
 - inte delar utrustning med varandra,
 - när det är möjligt genomför aktiviteten utomhus,
 - undviker gemensamma omklädningsrum,
 - reser till och från aktiviteten individuellt,
 - utför aktiviteten i mindre grupper.

BANDYNS TOLKNING AV FHM:s NATIONELLA ALLMÄNNA RÅD >> 

Mer information om Covid-19 >>  

Skribent: Erik Jonsson/Johan Eriksson Tapper
Partnersnurra_20210210.gif

Bandy på Twitter

                    

Postadress:
Svenska Bandyförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
Fax: 086996340
E-post: [saknas] Information

Se all info

 


TFFIR_Bandyforbundet_RGB_250px.jpg