Hoppa till sidans innehåll

Bandyförbundet ska sprida välmående

13 SEP 2019 08:43
Ökat intresse för sporten, bättre mångfald och fler utbildade ledare. Projektet ”Välmående bandyförening” ska hjälpa klubbarna runt om i landet att bli ännu starkare.
  • Skapad: 13 SEP 2019 08:43

– Vi ska se till att så många som möjligt spelar bandy så länge som möjligt, säger Lars Wennerholm.

Svenska bandyförbundet i samverkan med SISU står i startgroparna för att utveckla barn- och ungdomsföreningarna i bandysverige.

Målet är att stärka föreningarnas organisationer och att barn- och ungdomsledarna ska känna sig motiverade och engagerade att arbeta framåt i sina klubbar. Det handlar om att anamma nya grepp, allt från nya träningsmetoder och utbildning av ledare till jämställdhetsarbete som leder till fler nya spelare. Bandyn ska bli en modern sport som fokuserar på mångfald.

­– Vi kommer att besöka varje klubb och vara mycket lyhörda för vad just den föreningen är i störst behov av, säger Lars Wennerholm från förbundets projektgrupp.

 
Licensierad som välmående

Borgia BK i Norrköping har redan haft ett första möte.

– Det här är jätteviktigt, säger ordförande Marcus Johansson. Vi har gjort en analys i föreningen, och vi behöver stöttning i våra rutiner kring ungdomslagen bland annat. Det vore bra för oss att få hjälp att utbilda ledare, både när det gäller själva bandyn och när det kommer till att skapa god gruppdynamik.

Just ledarfrågan vill han slå ett extra slag för.

– Jag tror att det vore bra med en form av licensiering när en klubb har genomgått projektet ”Välmående bandyförening”. Då vet alla att det finns struktur kring organisationen och ledarfrågorna. Om man kan få bort känslan av att få ska göra allt i en klubb så skulle det nog bli mycket lättare att få in nya ledare. En förälder till exempel, vågar då åta sig en mindre uppgift eftersom de vet att föreningen finns i bakgrunden och hjälper till.

  
Återväxten viktig

Projektet stöttas av Idrottslyftet och Svenska bandyförbundet har tilldelats en summa pengar som under 2019 ska användas till utveckling av främst barn- och ungdomsbandyn.

– Återväxten och tillväxten av spelare är den viktigaste frågan vi har att ta oss an, säger Lars Wennerholm.

Varje distrikt har valt ut ett antal föreningar som får möjlighet att delta i projektet.

– Om vi inte tar tag i det här nu är risken att vi förlorar småföreningarna runt om i landet i högre tempo än vad som är nödvändigt, säger Per-Anders Gustafsson, ordförande i Svenska bandyförbundet.

Problemen i föreningarna är ofta ekonomiska eller knutna till ledarbrist och arenafrågor.

– Att driva en förening är nästan som att driva ett företag, fortsätter Per-Anders. Man måste hitta sätt att få in pengar så att klubben går runt, och där kan vi hjälpa till med att planera verksamheten och stimulera till kreativitet.

De deltagande föreningarna kommer att få stöd för att kunna sätta specifika insatser i verket. Dessutom kommer föreningarna att kunna söka bidrag för att genomföra fria projekt som leder till utveckling.

 
Om du skulle drömma fritt kring målet med ”Välmående bandyförening”?

– Den stora drömmen är att vi får fler föreningar att inse att det är bra att starta barn- och ungdomsverksamhet. Och när jag säger barn och ungdomar så menar jag både flickor och pojkar. Många föreningar har svag eller ingen flickverksamhet och här kan vi göra en insats genom projektet. Det finns goda förutsättningar och förebilder för tjejerna eftersom Sverige är världsmästare både i 17-årstruppen och i A-landslaget. Många tjejer gillar den här sporten, det gäller bara att få fler att få upp ögonen för den.

Framtiden kan med andra ord bli ljus för svensk bandy. Svenska bandyförbundet, Sisu och Bandydistrikten är beredda att stötta föreningarna runt om i landet så att bandyn återigen blir en sport som mår gott.

– Det finns så mycket styrka runt om i föreningarna och vi vill vi hjälpa till att bygga upp den ännu mer. Alla ska veta att vi finns till för klubbarna, avslutar Per-Anders Gustafsson.

Skribent: Anna Lindén

Bandy på Twitter

                    

Postadress:
Svenska Bandyförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
Fax: 086996340
E-post: [saknas] Information

Se all info

 


Corona RF