Hoppa till sidans innehåll
Foto: Romus Ramström

Bandy-VM planeras i oktober – "Det är en unik situation"

07 MAJ 2020 14:54
Den gångna säsongens herr-VM och P15-VM fick skjutas upp på grund av coronapandemin.
  • Skapad: 07 MAJ 2020 14:54

I den rådande situationen har det Internationella Bandyförbundet (FIB) flyttat herr-VM till första veckan i oktober 2020 och P15-VM planeras att genomföras i slutet av januari 2021.

Den samlade bedömningen som Svenska Bandyförbundets (SBF) Internationella kommitté gjort är att ställa upp i årets herr-VM som istället för i april, nu ska genomföras i Irkutsk den 3-10 oktober. SBF planerar också att delta i P16-VM, tidigare P15-VM, i Arkhangelsk i januari 2021. SBF avser även att delta i herr-VM 2021 som spelas i Syktyvkar i månadsskiftet mars-april.

– En mycket viktig aspekt för beslutet är att intäkterna från herr-VM skapar en ekonomisk och organisatorisk grund för alla övriga FIB-turneringar, som dam- och ungdomsturneringar. Vi är en viktig medlem i FIB och våra beslut påverkar en stor del av bandyvärlden. Det innebär att vi känner att vi både vill och ska ta vårt ansvar. Jag står fullt bakom internationella kommitténs ställningstagande i den svåra frågan. Vi har en svår situation och vi vet inte vad hösten har att erbjuda. Vi planerar för ett herr-VM detta kalenderår och ett nästa, säger Håkan Sjösten, tillförordnad kanslichef på SBF, till svenskbandy.se.

Beslutet innebär att flera elitföreningar påverkas inför seriestarten.

– Vi har stor förståelse för föreningar som får en ändrad försäsong och det som följer med det. Vi har inte varit oberörda av föreningarnas negativa inställning till att spela två VM samma säsong, men det ska vägas mot vårt ansvar i den internationella bandyn och att vi står inför en unik situation i en rådande pandemi. Då faller valet från oss att delta i VM i oktober. Jag har i dagarna blivit kontaktad av spelare och även ledare som också delar uppfattningen att frågan är dubbelbottnad och mycket svår, säger Håkan Sjösten. 

Ryskt intresse för World Cup

Gällande World Cup för klubblag har Ryssland visat stort intresse i frågan. Grundtanken är att spela WC i det internationella fönster som finns 15 december till 22 december.

– Det ryska intresset för att arrangera World Cup är någonting vi hört pratas om i korridorerna under flera år. Turneringen har spelats i Sverige sedan starten i Ljusdal 1974 och på senare år i Sandviken. Då har andra länders klubblag fått åka till Sverige med stora resekostnader och så vidare. Nu önskar ryssarna få arrangera ett WC och är i sin tur uppvaktade av ett antal arrangörsorter. Det som gör det svårt är de ökade kostnader det innebär för svenska klubblag att åka till Ryssland istället för Sandviken. Vi kommer att begära in en mer detaljerad inbjudan från rysk bandy där de ekonomiska villkoren ingår. Vi hoppas få denna inbjudan inom kort så att våra föreningar kan ta ställning, säger Håkan Sjösten.


Internationella kommitténs brev till Elitklubbarna >>  

Skribent: Erik Jonsson

Bandy på Twitter

                    

Postadress:
Svenska Bandyförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
Fax: 086996340
E-post: [saknas] Information

Se all info

 


Corona RF