Hoppa till sidans innehåll

Årets Komet utsedd på dam- och herrsidan

30 MAR 2020 15:00
För nionde året i rad delar Svenska Spel och Svenska Bandyförbundet ut pris till Årets Komet på herr- och damsidan till minne av bandyprofilen och Svenska Spel-medarbetaren Torbjörn Ek.
  • Skapad: 30 MAR 2020 15:00

Kriterierna för Årets Komet är att priset går till en herrspelare och en damspelare som under säsongen gjort exceptionellt stora framsteg i sitt klubblag och eventuellt landslagsspel. Utmärkande för Årets Komet är att pristagaren, i likhet med bandyprofilen Torbjörn Ek, utvecklats till s.k. "riktig lirare" och att man uppträder som en stor idrottsman både på och utanför planen.

Till Årets Komet 2020 har på damsidan utsetts en spelare som inte bara tagit Elitserien med storm med sina 46 poäng på 18 matcher, utan som även vann poängligan under VM i Oslo med nio poäng på sex matcher. Detta trots att hon aldrig tidigare hade gjort en landskamp och är blott 17 år gammal. Årets Komet Dam 2020 är Tilda Ström, Villa Lidköping BK.

Juryns motivering:

“Under den gånga säsongen har Tilda fått sitt stora genombrott. En skicklig målskytt som gör mål på alla möjliga sätt och som har utvecklats till en bärande spelare i sitt klubblag. Hon har en fantastisk speed och besitter både en fantastisk klubbteknik och ett fruktat skott. I sin VM-debut på seniornivå visade Tilda även att hon nu tillhör den yttersta världseliten på sin position”.

På herrsidan går Årets Komet 2020 till en spelare som visserligen har levererat på högsta nationella nivå i flera år nu, men som under den gångna säsongen hittat ytterligare nivåer i sitt spel. Med 65 poäng på 33 matcher i Elitserien och SM-slutspelet visade han sig tillhöra den absoluta världseliten och han blev även uttagen i den svenska bruttotruppen till VM i Irkutsk, som dessvärre blev uppskjutet. Årets Komet Herr 2020 är Oscar Wikblad, Edsbyns IF.

Juryns motivering:

“Trots sina blott 23 år har Oscar redan hunnit göra sju säsonger i Elitserien med Edsbyn och år för år visat att det finns mer att ta av. Den här säsongen svarade han bland annat för över två poäng per match i grundserien och var, trots uteblivna poäng i SM-finalen, en av de stora spelarna bakom Edsbyns tolfte SM-guld på herrsidan. Wikblad har, med allt mer framträdande insatser i herrlandslaget, också visat att en komet inte måste vara en spelare som kommer från absolut ingenstans, utan att det även kan vara en spelare som hela tiden tar nya kliv i sin utveckling och som visar att det personliga taket kan vara lika med absolut världsklass”.

Det här är nionde året som utmärkelsen delas ut. Första året utsågs ERIK SÄFSTRÖM, Sandvikens AIK. Andra året ERIK PETTERSSON, Sandvikens AIK. Tredje året ERIK PERSSON, Edsbyns IF. Fjärde året ADAM GILJAM, Hammarby IF. Femte året JOAKIM SVENSK, Edsbyns IF. Sjätte året JOAKIM ANDERSSON, Vetlanda BK samt MATILDA PLAN, Västerås SK. Sjunde året IDA FRIMAN, Kareby IS samt TUOMAS MÄÄTTÄ, Edsbyns IF. Åttonde året AGNES ÖGREN, Villa Lidköping samt MARTIN KARLSSON, Villa Lidköping. Och i fjol KAJSA ERICSSON, AIK Bandy samt ROBIN ÖHRLUND, IFK Vänersborg.

Skribent: Svenska Bandyförbundet
Epost: Adressen Gömd

Bandy på Twitter

                    

Postadress:
Svenska Bandyförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
Fax: 086996340
E-post: [saknas] Information

Se all info

 


Corona RF