Hoppa till sidans innehåll
Eldsjälar i arbete på Herosvallen i Smedjebacken.

Arenan ett problem för många föreningar

15 NOV 2019 13:53
Svenska Bandyförbundets projekt ”Välmående bandyförening” har nu kommit en bit på sin resa. IK Heros BK i Smedjebacken och SIF Norrtälje är två av föreningarna som varit med från början.
  • Skapad: 15 NOV 2019 13:53

– Vi har fått så fin skjuts på ungdomsverksamheten att andra klubbar varit här för att se hur vi gjort, säger Stig Persson från IK Heros.

Alla insatser i ”Välmående bandyförening” inleds med ett möte och en SWOT-analys. Allt för att reda ut inom vilka områden som respektive förening behöver mest stöttning. I IK Heros fall valde man att lägga fokus på barn-och ungdomsverksamheten och på arenan.

– Vår arena är helt under isen, säger Stig Persson, föreningens ordförande. Under det senaste året har vi inte kunnat spela alls och A-laget har fått åka till Västanfors, tre mil bort, för att träna.

För att få ordning på isen behövs en ny värmeväxlare bland annat, en investering som kräver både pengar och tid.

– Genom SISU och Idrottslyftet har vi fått hjälp med en summa, och för övrigt pågår diskussioner med kommunen, säger Stig Persson. Lars Wennerholm från Bandyförbundet har varit med på ett av mötena för att berätta hur andra föreningar i landet har gjort. Det är värdefull hjälp för oss.

Men besluten går sakta och Stig är orolig för klubbens A-lag.

– De tröttnar på att åka till en annan stad för att träna. Frågan är hur länge vi har ett lag om det här inte får en lösning.

Andra projekt som föreningen vill genomföra går också i stå, menar han.

– Vi har länge tänkt att starta en flickverksamhet men det är ju inte mycket mening utan is, och inte heller kan vi göra ”Bandynatta” som är ett arrangemang för att engagera företag i förningen. Det är motigt. Det känns som om det blåser en karibisk tyfon i ansiktet på oss.

Men om det är motvind i arenafrågan så blåser en skön medvind när det kommer till ungdomsverksamheten.

­– Vi har bjudit in föräldrar att vara med på mötena inom projektet Välmående bandyförening. Många har blivit intresserade och flera har till och med fått på sig skridskorna och hjälper till på isen i barngrupperna. Det är så bra att andra föreningar har varit här för att kika på hur vi har gjort, säger Stig Persson.

I Spillersboda IF Norrtelje har man hunnit med två möten inom projektets ramar, under ledning av Pierre Roos från Bandyförbundet och Linda Wrangell Sjögren från SISU.

Föreningen har en bra isbana, ett A-lag i div I och många ungdomslag igång tillsammans med en bra ledarorganisation. Det som saknas främst och som begränsar utvecklingen är fler omklädningsrum, förråd och en riktig servering. Utan den resursen går det inte att utöka verksamheten och uppfylla drömmen om att arrangera cuper och att komma igång med flickbandy till exempel.

– Vi kom fram till tre punkter efter SWOT-analysen, säger klubbens ordförande Lars Granberg. Anläggningen är den första. Att stärka rekryteringen till styrelsen, kommittéer och andra funktionärsuppgifter är den andra, medan den tredje punkten är att vi vill synas mer i olika sammanhang, bland annat i media.


Lars Granberg (trea från vänster) tillsammans med arbetsgruppen i Spillersboda IF Norrtelje. 

Möte nummer tre är inbokat i januari. Fram till dess har Lars Granberg och de andra i arbetsgruppen fått i hemläxa att identifiera alla de arbetsuppgifter som föreningen behöver ha hjälp med. Därefter är tanken att bjuda in medlemmar och olika nyckelpersoner till en konferens för att diskutera föreningens behov och för att få draghjälp med att hitta nya intresserade medhjälpare.

Skribent: Anna Lindén, Granit PR

Bandy på Twitter

                    

Postadress:
Svenska Bandyförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
Fax: 086996340
E-post: [saknas] Information

Se all info

 


Corona RF