Hoppa till sidans innehåll

”Alla elva är lika viktiga”

14 FEB 2020 08:47
Tiden förändras och bandyn med den. Fyra elitserietränare säger sitt om nya trender inom Sveriges mest klassiska idrott.
  • Uppdaterad: 14 FEB 2020 08:47

Michael Carlsson, tränare i Västerås och därtill Sveriges förbundskapten, har sett en trend under säsongen som han gillar.

- Det är tydligt att många lag har blivit mer offensiva och jobbar för att utveckla sitt spel framåt, säger han. Något lag börjar och de andra ser att det är framgångsrikt och så följer man efter. Det handlar allt mer om att vinna matcherna på egen kraft istället för att vänta på motståndarens misstag.

 Han hänvisar till ryska ligan där spelat böljar mycket fram och tillbaka.

- Kikar vi på ryssarna så ser vi att det går att vara bra både framåt och bakåt. Den här spelstilen kräver mer av varje spelare och det för med sig att alla utvecklas mer och att det blir ännu roligare att spela bandy.

 Magnus Olsson, tränare i Edsbyn, är inne på samma linje.

- Jämfört med för fem-tio år sedan går spelet mycket fortare i dag och fler i laget deltar. Förr kunde backarna bli utanför, men numera är alla elva på planen lika viktiga.

 Den nya spelstilen innebär ofta fler mål i matcherna eftersom det inte blir lika lätt för motståndarlaget att plocka bort den eller de få som var mest målfarliga. Nu finns det alltid nya spelare som fyller på.

- Dessutom är det många lag som försvarar sig högre upp i banan, det är ett spelsätt som jag tycker att fler ska anamma. Det för med sig fler målchanser och att sporten blir öppnare, gemytligare och trevligare – för spelarna som får vara mer offensiva och för publiken att titta på, säger han.

 Stefan Karlsson, Hammarbys tränare, ser två trender på isen.

- Den ena är att flera lag kör på hårt och vill vara mer intensiva i sitt spel. Den andra är de som vill kontrollera spelet och behålla bollen inom laget. Edsbyn är ett bra exempel på den första spelstilen och Villa på den andra. Den första tilltalar mig mer, men båda är ju uppenbarligen framgångsrika, säger han.

 Stefan påvisar också jämnheten i årets elitserie. Inför sista omgången är det bara två lag som inte har något att spela för och de möter varandra. I övrigt är alla matcher viktiga.

- Det har vi aldrig varit med om i bandyn tidigare, säger han.

 Patrik Johansson, tränare i Vetlanda, avslutar trendspaningen med ett allvarligt inspel – hjärnskakningarna.

- De två senaste åren har antalet hjärnskakningar ökat markant, säger han.

Anledningen är svår att hitta, men förmodligen har det att göra med att spelet går fortare och att det har tillkommit inomhushallar, att isarna är bättre och att spelarna är vassare och snabbare.

 Vad kan man göra för att bryta trenden?

- Spelarna behöver ha större respekt för varandra. Nu börjar förbundet ta det här på allvar. Jag tror att det behövs längre avstängningar. Sker en tackling som är synbart avsedd för att skada så ska straffet bli hårt.

Fotnot: En artikel om trenderna inom dambandyn kommer att publiceras inom kort.

Skribent: Anna Lindén (ek)
Epost: Adressen Gömd

Bandy på Twitter

                    

Postadress:
Svenska Bandyförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
Fax: 086996340
E-post: [saknas] Information

Se all info

 


Corona RF