Hoppa till sidans innehåll

Sven Karlsson har avlidit

21 DEC 2017 17:57
Den legendariske bandyledaren Sven Karlsson har avlidit.
  • Skapad: 21 DEC 2017 17:57

Sven föddes i Karlstad 22 december 1929 och fick sin bandyfostran i Karlstad-Göta. Han representerade även Färjestads BK och Sandvikens AIK som spelare, men är främst känd som tränare. Under 25 raka säsonger var han tränare för Sandvikens herrlag. 

– Min mentor Sven Karlsson har lämnat oss. Sven framstod som den store organisatören för idrott i gymnasieskolan och för bandy på fritiden. SAIK Bandy var ögonstenen och Sven var mycket ambitiös under sin 25-åriga gärning. Hela kommande säsong var alltid färdigplanerad vid första återträffen efter föregående säsong. Han blev engagerad av Svenska Bandyförbundet centralt och hans organisatoriska förmåga innebar också chefstjänster inom Sandvikens kommun efter avslutad skolperiod. Sven hade lätt till skratt men ordning och reda skulle råda. Svens arbete banade väg för den organiserade "åretruntträningen" som kännetecknar svensk elitbandy av idag. Mina varma tankar går till Svens anhöriga, säger Bandyförbundets tidigare generalsekreterare Rolf Käck och tillika lärar- och tränarkollega till Sven.

– En stor bandyprofil har gått ur tiden. Svens insatser för vår sport har betytt mycket på många olika nivåer. Vi minns Sven med värme, en uppskattad och stark ledare, säger Svenska Bandyförbundets ordförande Stig Bertilsson. 

  
Utöver sitt tränaruppdrag var Sven styrelseledamot i Svenska Bandyförbundet i 16 år, ordförande och ledamot i tävlingskommittén i 25 år samt ordförande i Internationella Bandyförbundets tekniska kommitté i 15 år.

Säsongen 1975/76 blev Sven Karlsson utsedd till Årets Ledare i Svensk Bandy. 2016 valdes han in i Svensk Bandy Hall of Fame.

Vid sidan av bandyn arbetade han som gymnastik- och idrottslärare i 26 år, var fritidschef i Sandvikens kommun i 7 år och områdeschef i Stensätra i 10 år.

Sven Karlsson blev 88 år gammal.


LÄS MER OM SVEN KARLSSON >>  

Skribent: Erik Jonsson

Bandy på Twitter

                    

Postadress:
Svenska Bandyförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
Fax: 086996340
E-post: [saknas] Information

Se all info

 


Corona RF