Hoppa till sidans innehåll
Foto: Niklas Jonsson

Ny spelform testades i Katrineholm

23 JAN 2020 14:40
Nya spelformer är en del av de utvecklingsinsatser som genomförs runt om i bandysverige. I helgen arrangerades Råby Skoog Cup, en 9 mot 9-turnering i Katrineholm.
  • Skapad: 23 JAN 2020 14:40

Idrotten ska hålla oss i rörelse hela livet, men de senaste åren har vi sett barn och ungdomar som slutar idrotta allt tidigare och inte hittar tillbaka till rörelsen. Svenska Bandyförbundet arbetar likt övriga idrotter med en strategisk utveckling för att öka och behålla fler barn och ungdomar i idrottsrörelsen. Svensk Bandy ska utforma en struktur som säkerställer att våra barn och ungdomar mår bra, har roligt och utvecklas genom hela idrottslivet. 

Under denna säsong genomförs ett antal tester med nya spelformer i landet. I Distrikt Mellansverige har man arrangerat en serieform där lagen spelar 9 mot 9, där sargen flyttas in och målburarna upp i banan för få en lämplig spelyta för målgruppen. Efter ett positivt utfall av serien bestämde sig Tobias Halén, initiativtagare och ledare i Katrineholm Bandy, för att arrangera en cup med samma spelform. 

– Alla deltagande fick komma till tals och helhetsomdömet blev positivt. Förhoppningen efter den här premiären är givetvis att cupen ska få en efterföljare och faktum är att det finns funderingar om att bygga ut arrangemanget, sade Halén till Katrineholms-Kuriren.

Under cupen fanns bland annat Johan Eriksson Tapper, projektledare för barn- och ungdomsutveckling på Svenska Bandyförbundet, på plats för att samtala med spelare och ledare och för att se spelformen med egna ögon. 

- Fantastiskt roligt och inspirerande att få vara ute i verksamheten och ta del av det fina arbete som görs för våra barn och ungdomar. Jag anser att spelformen fyller sitt syfte vilket även bekräftades av både spelare och ledare på plats. Som med allt annat finns det detaljer att finslipa innan vi är redo att ta nästa steg, men vi är absolut på rätt väg, säger Johan. 

Några citat från spelare och ledare:

- Alla spelare i laget som deltog på cupen var jättenöjda och tyckte det var superroligt att spela 9 mot 9. 

- Det var roligt för jag kunde åka mer skridskor och blev inte lika trött som när jag spelat 11 mot 11. 

- Spelformen skapar ett steg mellan 7 mot 7 och 11 mot 11 spelet vilket är superbra! 

– Svenska Bandyförbundet kommer fortsättningsvis att utvärdera de tester som genomförts under säsongen. De nya spelformerna kommer sedan att behöva kompletteras med delar såsom ledarutbildningar, spelarutvecklingsplaner och dylikt för att säkerställa en tydlig röd tråd i bandyns verksamhet. Allt för att vi ska komma närmare vår gemensamma målsättning – så många som möjligt, så länge som möjligt, avslutar Johan.

Skribent: Svenska Bandyförbundet
Epost: Adressen Gömd

Bandy på Twitter

                    

Postadress:
Svenska Bandyförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
Fax: 086996340
E-post: [saknas] Information

Se all info

 


Corona RF