Hoppa till sidans innehåll

Framtidstro i svensk dambandy

07 JUN 2018 15:30
Helgen 26-27 maj arrangerades Damforum i Stockholm med ett 40-tal deltagare från 24 föreningar som samlades för att diskuterar dambandys utveckling och framtid.
  • Skapad: 07 JUN 2018 15:30

Svensk dambandy växer så det knakar. På mindre än fem år har antalet damspelare växt med ett par tusen och gått från en andel på tio procent till 20 procent av landets licensierade spelare.

Bakom framgången finns distrikt och klubbar som gjort ett mycket bra jobb. Men också Damnätverket som jobbat hårt för att få upp dambandy på agendan.

Samtidigt som ett stort jobb görs på bredd- och rekryteringsnivå har även ett arbete inletts med att höja professionalismen i Elitserien. Nu finns en samsyn och framtidstro på svensk dambandy som länge saknats.

 - Vårt mål är att kunna säga att nu behövs vi inte längre. Och jag hoppas att vi är där om två år, säger Marie Sandersson-Bergwall som är ordförande i projektgruppen Damnätverket.

Nätverket kom till för cirka fyra år sedan och är en projektgrupp som får bidrag från Riksidrottsförbundet (RF). Gruppens medlemmar är alla före detta elitspelare och syftet med gruppen är att få upp damfrågan på bordet i förbundets alla kommittéer, ute i distrikten och i klubbarna. Initiativet har fått ett mycket positivt mottagande.

 - Fast egentligen borde vi inte behövas. Frågorna ska finnas ändå, det vill säga att alla bör tänka både killar och tjejer i alla frågor, säger Marie.

Inom dambandyn satsas det både på bredd och elit. Framför allt är det tillväxten som ska öka. Och det gör den också.

 - Forumet kom till för att vi inte såg någon ökning inom dam- och flickbandy. Då var det lite tungjobbat. Men nu har vi en punkt på agendan på alla förbundets kommittémöten så att vi säkerställer att frågan tas upp, säger Micael Eriksson som är tävlingsansvarig på förbundet.

Men förbundet och Micael Eriksson kan konstatera att det hänt mycket positivt inom dameliten den senaste tiden. Målet efter säsongen 2018–2019 var att det skulle finnas en stabil Elitserie med åtta lag och två Allsvenska serier (norr och söder) med minst sex lag. Men där är man redan – och förbi.

 - Till nästa säsong kommer vi att ha åtta lag i Elitserien och åtta lag i båda våra allsvenska serier. Vi kommer också att införa tre regionala utvecklingsserier, norra, mellan-Sverige/Stockholm och södra. Det är främst för att fånga upp de som inte får matchtid i Allsvenskan eller som kanske inte vill elitsatsa.

Vid Damforumet i helgen var lördagen vikt för bredden medan söndagen ägnades åt eliten. Förutom diskussioner om vision och utveckling togs några konkreta beslut för att göra dambandyn lite mer spännande och intressant, inte minst för media.

 - I nästa slutspel kommer lagen i toppen att få välja vilket lag de ska möta i första slutspelsomgången. Det brukar skapa intresse och spänning. Vi kommer också att se till att det blir kval från Allsvenskan till Elitserien. Ibland har någon av vinnarna i Allsvenskan inte velat eller haft resurser att ta klivet till Allsvenskan och därmed tackar nej till kvalet. Då får vi låta den andra vinnaren kvala mot sista laget i Elitserien istället, för vi ska ha ett kval, säger Micael.

Skribent: Mats Olsson
Epost: Adressen Gömd

Bandy på Twitter

                    

Postadress:
Svenska Bandyförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
Fax: 086996340
E-post: [saknas] Information

Se all info

 


Corona RF