Hoppa till sidans innehåll

Domarikonens nya uppdrag - blir domarbas

09 SEP 2015 14:24
Efter 33 år som elitdomare i bandy valde Håkan Sjösten att avsluta sin karriär i november 2014. Men den rutinerade rättskiparen lämnade inte bandyn utan är numera ordförande i Bandyförbundets regel- och domarkommitté.
  • Skapad: 09 SEP 2015 14:24

52-årige Håkan hann med att döma 580 elitmatcher under sin karriär. Nyligen tog han över ansvaret i regel- och domarkommittén efter Per-Erik Åhlund, som varit ordförande de senaste nio åren. 

- Det är en väldigt inspirerande uppgift. Jag har dömt bandy på elitnivå sedan 18-årsålder och skaffat mig erfarenhet och känner att jag har mer att ge. Domarskapet handlar mycket om erfarenhet och jag har gjort alla misstag man kan göra, säger Håkan och skrattar. 

- Jag hade tänkt jobba under Pelle Åhlund i domarkommittén, så steget var inte så långt när jag fick frågan att bli ordförande av förbundsstyrelsen.

   
I vintras drabbades Håkan av en allvarlig ögonskada, som förändrade hans vardag. 

- Jag har ordentligt försämrad syn och har funderat mycket över handikappet, men det ska inte få stoppa mig, säger Håkan och tillägger.  

- Men folk som möter mig runt om i bandysverige får gärna säga sitt namn. Även om jag ser skapligt i vissa sammanhang har jag svårt att urskilja ansikten på håll. Det är en sak som jag har bekymrat mig över.  

   
Trots handikappet ser han inga hinder att leda domarkommittén. 

- Mycket runtikring bandyn går att göra ändå. Det finns en jättebra organisation runt domarna, det är många personer som har ett kall och vill bidra. Jag ska vara med och leda den här organisationen och skapa bra förutsättningar för att Olle Modin och Thomas Borgström med flera ska kunna göra ett bra jobb. Vi har en bit kvar administrationsmässigt, men på lång sikt tror jag det kommer bli bra. 

   
Enligt Håkan finns det många viktiga frågor att arbeta med i domarkommittén. 

- Att integrera domarna mer i bandyn och öka förståelsen för domarnas uppgift är viktig. Domarna finns till för lagen och sporten, säger Håkan och fortsätter. 

- Att lyckas med nyrekryteringen av domare är en annan viktig fråga. Många testar på att döma, men för många hoppar av för att positionen är för utsatt. Att ha fadderverksamhet för domare från start kan vara en nyckel att få nya domare att fortsätta. Vi står inför en jätteutmaning. Det finns många bra domare som är födda på 60-talet som kommer att sluta. Det är en generationsväxling som är tuff, det tar tid att fylla ut domarkostymen. 

Skribent: Erik Jonsson
Epost: This is a mailto link

Bandy på Twitter

                    

Postadress:
Svenska Bandyförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
Fax: 086996340
E-post: [saknas] Information

Se all info

 


Corona RF