Hoppa till sidans innehåll

Att vara ny bland eliten

10 FEB 2020 19:19
Tempot är den allra största skillnaden mellan allsvenskan och elitserien, det är de tre nykomlingarna AIK och Åby Tjureda samt Uppsala Bois överens om. En skillnad som kan komma som en utmaning – eller en kalldusch…
  • Uppdaterad: 10 FEB 2020 19:19

Uppsala Bois har gjort sitt första år i högsta serien för damer och tränaren Joakim Jansson sammanfattar erfarenheterna så här långt med ”väldigt lärorikt och väldigt roligt”.

Han har varit med sedan många av tjejerna startade i bandykul när de var 6 år och stod på skridskor för allra första gången.

 - Vi vann allsvenskan norra förra året, och förlorade sedan kvalet mot Göteborg, säger Joakim. Men vi var ändå sugna på att gå upp och när Söråker drog sig ur elitserien några månader senare fick vi chansen. Med facit i hand kan man möjligen säga att det var något år för tidigt, men samtidigt skulle vi aldrig ha kunnat utvecklas så mycket som vi gjort om vi stannat kvar i allsvenskan.

 I nuläget ser det dock ut som om laget åker tillbaka ner, men det betyder inte att man ger upp.

- Vi har en stor bredd i flicklagen och tre av spelarna var med i U17-laget som tog VM-guld i Finland förra året. Till nästa säsong skulle vi behöva något eller några tillskott på spelarsidan och kanske också något i ledarstaben. Visserligen har vi förlorat alla matcher så här långt, men vi har inte blivit frånåkta. Kan vi förbättra samspelet och öka tempot så hänger vi snart med.

 Satsningen fortsätter med andra ord, mot målet att etablera Uppsala i eliten.

 - Vi ser det som en framgångssaga att dels kunna följa ett lag från bandykul och sen svetsa ihop det med ett gäng äldre spelare som på egen hand drog igång Bois damlag för några år sedan. Vi har en fantastisk sammanhållning i laget och är väldigt stolta över hur långt vi kommit tillsammans, säger Joakim Jansson. 

 På tal om framgångssaga – AIK:s resa i herrarnas elitserie kan med rätta beskrivas som succé.

Efter 24 spelade omgångar ligger laget sjua i tabellen, och spelande tränaren Andreas Bergwall är inte förvånad.

- Vårt mål är att spela kvartsfinal och får jag drömma fritt så når vi ända till semi, säger han.

 AIK kom till seriestart med elva nya spelare i laget, varav två från Finland och tre från Ryssland. Efter en knackig start har man hittat rätt och går från klarhet till klarhet.

- Vädret var dåligt i början och det tog tid för oss att spela ihop laget, säger Bergwall. Dessutom hade vi lite språkförbistringar med finskan och ryskan, men ju längre säsongen gått desto mer samspelta blir vi.

 I laget finns dessutom mycket rutin. När Patrik Nilsson blev kontraktslös efter förra säsongen var AIK snabba att fånga in honom.

- Han betyder förstås mycket eftersom hans medverkan innebär att vi är garanterade mål i nästan varje match, säger Bergwall.

 Den stora skillnaden från allsvenskan är för övrigt tempot.

- Det är en helt annan fart och varje lag har spelare av världsklass. Men det är en positiv utmaning och vi trivs. Att vi lyckats knyta till oss så många spelare med bra kvaliteter och samtidigt har flera yngre, utvecklingsbara förmågor är framgångsreceptet, menar Andreas Bergwall.

Åby Tjureda i sin tur, kom till elitserien med helt andra förutsättningar och avancemanget har inneburit en påfrestande utmaning för hela föreningen.

- Det visade sig att det var allt för tufft för det lag vi har, säger Sören Johansson, team manager. Skillnaden i spel och fart är väldigt stor mot i allsvenskan och vi har för få spelare med bärande rutin, det har vi bittert fått erfara. Vi har tappat starka namn, Ulf Einarsson till exempel, och till viss del kan man säga att vi har ett sämre lag nu en vad vi gick upp med. Det känns inte ärligt mot de yngre spelarna, de får ta ett större ansvar än vad vi bör lägga på dem.

 Målet var inställt på att kvala och att behålla platsen i högsta serien. Men laget har bara tagit en poäng hittills och nedflyttningen är oundviklig.

- Nu måste ledningen ta beslut om hur fort vi vill tillbaka. Det finns bara ett alternativ och det är att värva spelare med tyngd. Gör vi inte det finns risken att fler av våra bästa spelare lämnar laget och att vi rasar ännu lägre än till allsvenskan på sikt.

 På plussidan då?

- Inställningen, säger Sören Johansson. Killarna har kämpat varje match och ger aldrig upp. Det ska de ha all heder av.

 

Skribent: Anna Lindén
Epost: Adressen Gömd

Bandy på Twitter

                    

Postadress:
Svenska Bandyförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
Fax: 086996340
E-post: [saknas] Information

Se all info

 


Corona RF