Hoppa till sidans innehåll

GS-brevet: ”Nu satsar vi på ungdomarna”

30 APR 2012 15:41
Hej! Har precis landat i dubbel bemärkelse! Dels efter urladdningen i samband med SM-finalerna och april månads intensiva budgetarbete, men även för att jag nu befinner mig på en veckas träningsläger på Mallorca. Cirka 100 mil i cykelsadeln är inplanerat. Jag tränar för mitt tredje och fjärde Ironman denna sommar. Ligger långt efter min plan på 8h träning i veckan. Mycket med anledning av hur kul mitt nya jobb varit och hur mycket tid det tagit att sätta sig in i en komplex värld. Målet får bli att ta sig just i mål, helt enkelt.
  • Skapad: 30 APR 2012 15:41

Även om jag själv inte hade så många åtaganden under SM-helgen var det många att hälsa på och många att presentera sig för. Men vilka dagar vi fick! I den 17 gradiga solen monterades läktare i bar överkropp samtidigt som presskonferensen pågick under torsdagen. Helgens ”snackis” var given – håller isen? 
 
Jag har sett ett antal finaler innan men jag såg allt med nya ögon nu. Det som gjorde mest intryck på mig var sättet som bandyn ägde Uppsala dessa dagar. Bandyfrukostar överallt, bandykändisar i varenda gatukorsning samtidigt som hotell, restauranger och barer var belamrade med bandyfolk. Vi måste jobba hårt, gemensamt, för att få till den stämningen i Stockholm. 
 
I fredags hade vi styrelsemöte och ett antal viktiga förändringar klubbades för Svensk bandy. Den största pengapotten som fördelas ut i klubbarna är Idrottslyftet och där har vi ett nytt tankesätt inför säsongen. Kort sagt så är paketen färre men större, med målet att medlen ska hjälpa till att skapa en större varaktig förändring ute hos klubbarna. Idrottslyftet ska gå till att sätta igång verksamheter som sen kan stå på egna ben, inte finansiera samma sak år efter år. Som ett led i detta måste vi skärpa kraven på egenfinansiering av vår sport. Det är inte rimligt att en hel säsong med tränare, ledare, istider och bussresor till bortamatcher kostar under 1000 kronor när samma säsong kostar upp till 10 000 kronor i innebandy och hockey. Vi måste höja kvalitén, vara stolta över Bandysporten och våga ta betalt. Vi får inte sätta likhetstecken mellan billigt och prisvärt och att något har ett högt pris betyder inte per automatik att det är dyrt.
 
Stort fokus kommer också läggas på nyrekrytering. Det är inte acceptabelt att vi låter så många bandybanor i Sverige stå utan skridsko- och bandyskoleverksamhet på vintern. Det är i de åldrarna vi måste börja bygga för att få en sund ålderspyramid. Här finns 750 000 kronor att söka. Hör av er!
 
Från förbundets ”egna” medel kommer vi också satsa ohämmat på ungdomarna. 800 000 kronor går till att genomföra Svenska Cupen för F19/16 och P 20/18. 60 lag blir garanterade 6-8 matcher. Vi tror att det är ett suveränt komplement till ordinarie seriespel. För få matcher är något som återkommer i undersökningar om varför ungdomar vänder sporten ryggen i tonåren. Vidare har vi lagt 300 000 kronor på Bandyforum, som är en mötesplats för ungdomsledare, ungdomstränare och andra föreningsaktiva att byta erfarenheter och få inspiration som utvecklar ungdomsbandyn. Bandyforum genomförs med olika teman 3 gånger per säsong i 5 olika regioner i Sverige. Totalt 15 träffar alltså. 
 
Som ni märker vill jag att vi ska satsa på ungdomarna för att få tillbaka tillväxten i bandyn.  Jag hoppas att alla stämmer in i detta och att vi kan se en justering av prioriteringsordningen även ute i klubbarna. Det ska inte bli något vi bara säger – utan något vi verkligen gör!
 
Adios! // Marcus

Skribent: Marcus Norman

Bandy på Twitter

                    

Postadress:
Svenska Bandyförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
Fax: 086996340
E-post: [saknas] Information

Se all info

 


Nyheter Dam-VM
Seminarie Dam-VM