Hoppa till sidans innehåll

GS-brev: Juniorfinalen sänds i TV4!

24 DEC 2012 11:09
Året går mot sitt slut men bandysäsongen går nu in i sitt mest intensiva skede. Här följer några korta reflektioner från kansliet.
  • Skapad: 24 DEC 2012 11:09

I lördags morse kom besked om Idrottslyftsmedlen för 2013 in på mailen. En lördag, två dagar innan julafton. Det blev en liten kalldusch för oss inom bandyn. Till er föreningar kommer nästa år drygt två miljoner fördelas jämfört med ca 2,5 miljoner 2012 och 2,7 miljoner 2011. Även det stora årliga grundstödet från RF minskar 2013 med 250 000 kronor. Landslagsstödet minskar med totalt 100 000 kronor. 
 
Det är ett uppvaknande att gå igenom fördelningen av Idrottslyft för de 69 förbunden inom RF. Vi jämställer oss i många sammanhang med handboll och basket men de får ca 4 ggr mer pengar. Innebandyn är nu större än ishockeyn. Fotbollen har blivit en dominant som får 19 gånger mer pengar än bandyn och hela tre gånger mer än hockeyn. 

Tittar vi i sidled eller strax över axeln finner vi sporter som badminton, bordtennis, konståkning, karate och volleyboll. Det är något att ha i åtanke när vi fastlägger löner och ersättningar för spelare, ledare, domare, funktionärer, förtroendevalda och inte minst till oss på kansliet. 
 
Vad är det då som gör att de olika stöden som RF tillhandahåller minskar? Det finns ett antal bedömningsvariabler som RF sätter upp om att ge stöd till sporter som har särskilt svårt med anläggningar, integration, damidrott och så vidare, men den i särklass största anledningen (förutom att vi måste återfå faktisk tillväxt avseende spelare, lag, föreningar och orter) är att vi måste bli bättre på att registrera vår verksamhet i verksamhetssystemet IdrottOnline. Där ska ordförande, kassör och ALLA aktiva medlemmar vara registrerade. Med alla menas alla aktiva i idrott, oavsett ålder, och alla aktiva medlemmar som minst en gång per år hjälper till i styrelsen, som ledare, i kiosken eller som värd på parkeringen. Utöver detta skall LOK och SISU-timmar in. Allt räknas och för föreningar påverkas alltså ekonomin både direkt genom LOK och SISU och indirekt genom att förbundet måste kunna hålla nere kostnader för de tjänster vi tillhandahåller och hålla en fortsatt offensiv gällande nya bredd- och ungdomssatsningar. 
 
Ekonomin är ansträngd i många klubbar och även i vårt förbund med distriktsorganisationerna. Jag har hört att läget är väldigt ansträngt i några av våra egna elitklubbar. Fotbollen skördade några offer i somras, hockeyn är på väg att gå samma öde till mötes, med flera lag i de två högsta serierna. Handbollen hade en klubb på fallrepet för ett par veckor sedan som räddades i sista sekund. I innebandyn har en klubb ställt in betalningarna. Det är viktigt att vi inte bara blickar framåt mot dessa stora idrotter som fläckfria förebilder, utan reflekterar över vad vi kan göra för att undvika att hamna i samma situation. 
 
I övrigt vill jag kort berätta om mitt första ”landslagsuppdrag” med herrlandslaget i Sibirien. Sverige har väl aldrig förlorat ens två matcher i rad men nu blev det fyra raka. Norman-effekten? Det enda positiva är att det kommer ett segervisst ryskt lag och ett revanschsuget svenskt lag till VM i Vänersborg om en månad. Bäddat för guld! 
 
I början av januari kommer jag och Kjell respektive Magnus ut på ”Förbundet möter” i de olika stordistrikten i landet. Ska bli skoj att träffa många föreningar och bolla idéer kring bl.a. tävling, framtida distriktsorganisation, idrottslyft och få berätta lite om Bandyfinalerna. En oerhört glad nyhet under finalhelgen är att TV4 sänder finalen i Juniorelitserien i antingen TV4 Sport Extra eller TV4 Play! 

Det är glädjande att se på vilket sätt som våra satsningar på Svenska Cupen och Juniorelitseren har fallit ut. Bland spelare, ledare och föreningar verkar de högsta junioråldrarna på herrsidan fått en ordentligt skjuts statusmässigt. Det viktiga nu är att bibehålla detta och att 12-16-åringarna hänger i träningen för att om några år få glida in på Friends Arena! 

För min egen del i Enebybergs IF har spelet gått lite knackigt i inledningen av säsongen men vi ligger på en tredjeplats i Div. 2 Stockholm efter sex matcher varav tre vunna. Våra två nyförvärv har redan lämnat. Stefan Karlsson tog tränarjobbet i IFK Vänersborg och Peter Winbäck valde allsvenskt spel med Gustavsberg. Jag har fått skjuta tre straffar vilket ger 300:- till Bissen Brainwalk. Att jag då missat två av tre känns underordnat.  
 

Enebyberg Marcus Norman 450px
Här ses jag ”in action” på Spånga IP. Göran ”Rosa” Rosendahl gör sig spelbar, givetvis helt i onödan, till vänster och i bakgrunden ses Stefan Karlsson som verkar anse att läget är under kontroll.
 
Med dessa, både muntra och mindre muntra, ord vill jag önska en riktigt God Jul och Gott Nytt År. Jag hoppas att ni som vi på kansliet spottar än mer i nävarna för att 2013 och framåt blir positiva år där vi får se en utveckling för bandyn i alla delar av Sverige!  
 
Bandy är kul!

Skribent: Marcus Norman

Bandy på Twitter

                    

Postadress:
Svenska Bandyförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
Fax: 086996340
E-post: [saknas] Information

Se all info

 


Nyheter Dam-VM