Hoppa till sidans innehåll

SM-finalen den 17 mars 1912: Ännu ofullbordat 100-årsjubileum

17 MAR 2012 10:35
Bandyoraklet Claes-G Bengtsson delar med sig av en SM-finalhistoria som ägde rum för exakt 100 år sedan.
  • Skapad: 17 MAR 2012 10:35

Råstasjön, denna pimpelfiskarnas idyll i Solna, var på väg att möta våren. Isen låg visserligen kvar på den lilla insjön. Men den var sörjig och vattentäckt. Trots de dåliga förutsättningarna försökte några skridskoförsedda, mestadels yngre män med klubbor i händerna att ta sig fram på det mediokra underlaget. Övningen leddes av en gentleman klädd i ylletröja, golfbyxor och med en keps på huvudet. I munnen hade han en visselpipa. Många söndagsflanörer runt sjön undrade vad som försegick. Nån form av skridskotävlingar kanske? Men så här års? Vintern är ju redan slut!  
 
Råstasjön blev räddningen

Det var den också. Vi skrev söndagen den 17 mars 1912. Bandysäsongen var över, så när som på en match - SM-finalen. Den hade uppskjutits flera gånger. Men nu gick det inte längre. Skulle ett mästarlag koras, gällde det att hitta en isplätt innan våren definitivt tagit över. Råstasjön och några kalla marsnätter räddade situationen. Vid inspektion på lördagen visade sig isen hålla. Den var inte tjock, men klarade flera funktionärers provgång. På kvällen, innan mörkret tilltog, målades det röda linjer på isen. Och på söndagsmiddagen var det äntligen klart för spel i 1912 års SM-final. Djurgården och Uppsala-Kamraterna kunde då ta sjöisen i besittning. Klockan 13.00 blåste domaren Axel Ahlberg till spel. För båda lagen handlade det om den fjärde finalen. Uppsala hade tre vinster tidigare, Djurgården en. Djurgården hade kvalificerat sig till finalen via 4-1 mot IFK Strängnäs och 4-3 mot IFK Stockholm. Uppsala hade besegrat IFK Gevle (stavning enligt boken BANDY,1919) och AIK med 4-3.  
 
Mål av bandy-doktorn

Isen var till en början riktigt hygglig och Uppsala tog ledningen före paus genom den legendariske ”bandy-doktorn” Sune Almkvist. I andra halvlek kvitterade Djurgården genom vänsterinnern Gunnar Säwensten. Nu blev isen alltmer vattensjuk och spelet slumpartat. Och omkullåkningarna många. Hörnorna kunde inte utföras reglementsenligt på slutet. Då fanns det risk för att isen skulle brista. När Axel Ahlberg blåste av matchen var resultatet fortfarande 1-1. Två sjöblöta lag lämnade sjöisen. Förlängning var inte aktuellt, den regeln tillämpades först 1934. Och omspel var inte att tänka på så här sent på säsongen. Framför allt då det handlade om en tid utan el-ljus och konstis. Alltså fick de båda lagen dela på mästerskapet. Den enda gången hittills i SM-finalens 105-åriga historia (106 nästa söndag).

Djurgården och Uppsala-Kamraterna bedriver fortfarande bandy. Djurgården gick i år till allsvenskt kval, men föll mot Finspång. IFK Uppsala vann div III Uppland.
 
Mästarlagen

Här är de klassiska laguppställningarna från 1912:

IFK Uppsala: Emil Wennberg - Louis Woodzcak, Erik Bolin - Einar Lindqvist, Adrian Brolin, Georg Melchert - Jim Howander, Hans Lindman, Sune Almkvist, Hebert Olivercrona, Ernst Traung.

Djurgården: Knut Gustavsson - Ragnar Wicksell, Karl Öhman - Erik Lavass, Götrik Frykman, Folke Wahlgren - John Söderberg, Sten Söderberg, Karl-Gunnar Karlsson (senare Arnö), Gunnar Säwensten, Ivar Friberg.

Publik: 100 åskådare, efter strandkanterna.

Fotnot: Herbert Olivercrona blev sedemera världsberömd hjärnkirurg. 
 

Se Claes-G Bengtsson snacka bandy i TV4 Sportcentralen: 

Skribent: Claes-G Bengtsson

Bandy på Twitter

                    

Postadress:
Svenska Bandyförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
Fax: 086996340
E-post: [saknas] Information

Se all info

 


Corona RF