Hoppa till sidans innehåll

Lesjöfors 55-årsjubilerade i Solna

27 FEB 2012 08:53
Äntligen har Lesjöfors fått sin revansch på AIK. Men det tog 55 år! Division 1 östra avslutades i helgen. AIK tog emot Lesjöfors hemma på idylliska Bergshamra Arena, där det känns som om man är förflyttad till Värmlandsskogarna. ”Gnaget” låg inför matchen på en säker fjärdeplats i serien, medan ”baronerna” från Lesjöfors på sista plats redan var klara för spel i division 2. Fördel AIK alltså.
  • Skapad: 27 FEB 2012 08:53

Men - så resonerade inte gästerna från Värmland. I säsongens sista framträdande bjöd ”baronerna” på underbart bandygodis och vann med klara 5-2, sedan ”Gnaget” behövt två straffar för att tillverka sina båda mål (målskytt båda gångerna Per Hettman). Man kände sig som förflyttad till 50- och 60-talen, när Lesjöfors charmade bandy-Sverige med spelare som eleganterna Håkan Persson och Nisse Wikman, skarpskyttarna Ivar Kruse och Bert Nilsson, snabbskrinnaren Kenth Johansson och försvarsresarna Herman Jonasson och Gösta ”Staffa” Bergström.  
 
Axel lika elegant som Nisse Wikman

Nu heter den stora eleganten Axel Henrysson, 20 år och bandyuppfostrad i Nässjö. Han svarade för två av målen, det ena efter en elegant genomåkning, fullt i klass med Nisse Wikmans 50-tal, det andra efter en fin framspelning av Jonas Nilsson, lagets spelmotor.

Unge Johannes Gustavsson i målet, han är fortfarande junior, släppte bara två straffar förbi sig. Men så har han också att brås på. Morbror heter Andreas Bergwall, är flerfaldig världsmästare och utan överdrift landets bäste målvakt genom tiderna. Johannes brorsa Pontus, också junior, är en lovande utespelare, en i raden av många talanger som fostrats i det lilla värmländska brukssamhället.
 
AIK vann på sjöis

AIK och Lesjöfors har tidigare mötts åtta gånger i allsvenskan och i allsvenskt kval (1951-66). En av matcherna spelades på Råstasjön i Solna, den 29 december 1957. Det var blidväder i stockholmstrakten och Stadion, som laddade för Ahearne Cup i ishockey, kunde inte erbjuda spelbar is. Därför spelades matchen på Råstasjön i Solna. AIK vann med 2-1. Evert ”Bäckis” Jansson och Kjelle Jakobsson gjorde AIK:s mål, medan Nisse Wikman var målskytt i Lesjöfors. 1 200 åskådare efter strandkanten tittade på, däribland skribenten av dessa rader. Det är den sista matchen i högsta serien som spelats på sjöis i Stockholm. Det lär aldrig bli fler.

Lesjöfors har visserligen vunnit hemma över AIK i en allsvensk kvalmatch, 8-2 år 1966. Men det tog 55 år att ta revansch på AIK i Solna!  
 
Baronerna hör hemma i ettan

Trots förlusten deppar inte ”baronerna” - smeknamnet syftar på ”bandybaronen” Gerard De Geer, mångårig bruksdisponent i Lesjöfors, riksdagsman och bandyledare på orten.

”Vi kommer igen i division II nästa vinter. Vi har en fin ungdomsverksamhet”, berättar lagledaren Lars Claesson. ”I vinter har vi varit ojämna, då vi i början av säsongen saknade is hemma på Stålvallen (naturisbana).

Men snälla bandyförbundet. Inte skall väl ett legendariskt lag som Lesjöfors spela i division II. Fixa en friplats i ettan. Där hör laget hemma. Det visade man med eftertryck i Bergshamra. 

Skribent: Claes-G Bengtsson

Bandy på Twitter

                    

Postadress:
Svenska Bandyförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
Fax: 086996340
E-post: [saknas] Information

Se all info

 


Corona RF