Hoppa till sidans innehåll

Claes-G: Trettondagen – det var då det började

05 JAN 2013 11:05
Anndagen kallas med all rätt för bandyns högtidsdag. Då spelas det matcher av derbykaraktär och publiksiffrorna skjuter i höjden. Men seriebandy på annandagen spelades det först 1957. Är det någon dag som förtjänar epitetet ”bandyns dag” så är det i stället trettondagen - för det var då allting började.
  • Skapad: 05 JAN 2013 11:05

Västerås vann premiärserien

Åren 1907-30 avgjordes SM i utslagsform. Men klubbarna ville spela flera matcher och 1930 bildade sex storklubbar en egen serie, den s k 6-lagsserien. Västerås SK segrade före AIK. Övriga deltagande lag var IF Vesta från Uppsala, IK Göta, Stockholm, Hammarby och Sirius. Försöket slog väl ut, trots att serien aldrig blev färdigspelad. Till vintern 1931 beslöt Svenska Bandyförbundet att införa seriespel. Den högsta serien, allsvenskan, kom att bestå av 16 lag uppdelade i två 8-lagsgrupper efter geografisk hemvist, norra och södra. 
 
Den allsvenska premiären ägde rum på trettondag jul, den 6 januari 1931. På naturis, i snöstorm och delvis i mörker. Belysning vad var det? Matchstart bestämdes till kl 13.00 (alt 13.15). Men eftersom Stockholm hade fyra lag med, AIK, Hammarby, Djurgården och IK Göta måste två matcher i premiäromgången spelas i huvudstaden. Det var ont om isar, varför Hammarby IP, som kunde ordna is, fick ta hand om de båda matcherna. 
Hemmalaget Hammarby valde att spela kl. 13.00, mot Vesta. Medan Djurgården skulle premiärspela mot IFK Strängnäs redan kl. 11.00. Så var det i alla fall tänkt.

   
Snöhinder

Men Kung Bore var på sitt allra sämsta humör den här trettondagen och gjorde allt för att sätta krokben för premiären. Snön vräkte ner och det tåg som Strängnässpelarna åkte med körde fast i snödrivorna på väg till Stockholm. Varför "förmatchen" inte kunde komma igång förrän kl. 12.20, närmare en och en halv timme försenad!

När Hammarby–Vesta började spela var det redan skymning och matchen fick avslutas i kompakt mörker. I den matchen debuterade en blivande legend i Hammarbymålet, blott 16-årige Sven "Svenne Berka" Bergquist. Vesta vann med 2-1. Den härlige söderkisen "Svenne Berka" raljerade ofta om den här matchen:
"Enligt domaren blev resultatet 2-1 till Vesta. Men på slutet var det så mörkt, så att vi spelare knappt såg någonting." Varför flera bollar kan ha varit över mållinjen både på Vestas och Hammarbys sida. 2-1 till Uppsalaget blev i alla fall det officiella slutresultatet.


Djurgården-Strängnäs då?
Jo, även här blev det 2-1. Till Strängnäs. Det första målet gjordes av Ruben Dohlwitz i Strängnäs efter 30 minuter. Eftersom matchen började kl.12.20 tillkom alltså Strängnäs ledningsmål kl. 12.50. Tio minuter tidigare än merparten av de övriga matcherna hade avslag.

   
Strängnässpelare gjorde första målet

Även i Uppsala spelades det två matcher, båda på Studenternas. Och även här var det snöbekymmer. Och därmed tidsförskjutningar. "Förmatchen" mellan IFK Uppsala och Linköpings AIK kom igång först kl. 12.10, knappa två timmar senare möttes Sirius och AIK. Linköping vann med 1-0. Målet gjordes av innern John Seger i allra sista minuten. Och då var de övriga matcherna redan i full gång.
Därmed kan vi konstatera att det första allsvenska målet någonsin gjordes av Ruben Dohlwitz i Strängnäs! Nässjös Tage Engberg har i alla tider tillskrivits premiärmålet och det stämmer om man klockar från matchstart. Han gjorde sitt premiärmål mot Karlstads-Göta efter bara ett par minuter. Men då den matchen började senare, var Ruben i Strängnäs först.

Här är samtliga resultat från premiäromgången, norra gruppen: Hammarby-Vesta 1-2, Sirius-AIK 2-3, Västerås SK-IFK Rättvik 1-1, Tirfing-Skutskär inställd (spelad 1 mars, 5-0 till Skutskär).
Södergruppen: Djurgården-Strängnäs 1-2, Karlstads-Göta-Nässjö 7-2, Örebro SK-IK Göta, Stockholm 2-3, IFK Uppsala-Linköping 0-1.

   
1000 – 1 i matcher

Tre av lagen från premiäråret 1931 finns med i årets elitserie, Hammarby, Sirius och Västerås SK. På Zinken på trettondagen möts just Hammarby och Sirius. En klassiker, som skribenten av dessa rader, inte missar. Som åskådare, skribent och ledare har jag upplevt över tusen matcher i bandy, ishockey och fotboll på denna oas mitt i stan. Idrottsplatsen invigdes 1937 och var därför inte aktuell för bandypremiären 1931.

I samband med Hammarbys match mot Kungälv stötte jag på läktaren ihop med Lennart ”Lubbe” Lubran, som väntat i 55 år med sitt första bandybesök. Att det dröjt så länge med att upptäcka bandysporten har sina ”randiga” orsaker. ”Lubbe” är blårandig, dvs djurgårdare (men gillar Hammarby!) och då är det framför allt fotboll och hockey som gäller. Dessutom bor han på Kungsholmen och ”Kungsholms bandyserie” - en svensk bandyklassiker! - somnade in redan på tidigt 50-tal. 

Lubbe Classe 450px

Debutanten ”Lubbe” trivdes bra bland alla ”bofasta”. ”En härlig upplevelse, vilken snabbhet på skridskorna spelarna har. Och inte en huligan i sikte. Toppen. Jag kommer att se fler matcher”.

Lovade ”Lubbe” och gav därmed en fin karaktäristik på den sport, vars seriespel firar 82 år på trettondagen.  
 
Claes-G Bengtsson

Bandy på Twitter

                    

Postadress:
Svenska Bandyförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
Fax: 086996340
E-post: [saknas] Information

Se all info

 


Corona RF