Hoppa till sidans innehåll

Claes-G: Tacka Västerås för annandagsbandyn

25 DEC 2011 11:01
Bandyoraklet Claes-G Bengtsson ger oss en lektion i ämnet annandagsbandy inför den stundande bandyfesten.
  • Skapad: 25 DEC 2011 11:01

När det gäller traditioner inom idrotten så är bandyn helt överlägsen. Visst finns Vasaloppet på skidor, novemberkåsan för motorcyklar. Och finnkampen i fri-idrott - även om den landskampen har devalverats åtskilligt på senare år. Elitloppet på Solvalla då? Möjligen en klassiker. Stockholm maraton? En nymodighet!
 
När vi inte längre kan glädja oss åt Sexdagars-loppet på cykel, boxningens klassiska junior-SM på Djurgårdscirkus i Stockholm eller de årliga landskamperna mot Danmark i fotboll är det tur att bandyn finns. Bandysporten bidrar med två klassiker, SM-finalen för herrar som spelats sen 1907 och så det allra bästa - annandagsbandyn. 
 
Annandagen är bandyns julafton. Sen får tomen säga vad han vill. Då börjar bandyn på riktigt. En lång ”försäsong”, i år mest i regn och rusk för utomhuslagen, är äntligen över. 
 
I vinter är det 54:e året som det spelas seriebandy i den högsta serien på annandag jul. Men – annandagen är definitivt inte bandyns historiska premiärdag, som det så ofta påstås. 
 
Allsvenskan, landets högsta serie 1931-2007, hade urpremiär på trettondag jul år 1931. Allsvensk seriepremiär på annandag jul var det först 1957. Och det kan vi tacka Västerås SK för. Så här gick det till:

Den 2 december 1956 invigdes landets första konstisbana för bandy på Rocklunda i Västerås. Banan kom i många år att bli en räddningsplanka för den allsvenska bandyn. Bland annat stockholmslagen AIK och Hammarby utnyttjade banan flitigt. Vintern 1956/57 var sällsynt dålig med många plusgrader och slask. Då var det tur att Rocklunda fanns. Men när serierna var färdigspelade i februari visade det sig att Västerås SK kom på näst sista plats i den allsvenska södergruppen och därmed flyttades ner till division II. Den enda klubben med en konstisbana var alltså inte allsvensk längre. Nu måste Svenska Bandyförbundet agera. Så här kan man läsa i Bandyboken årgång 1958: 
 
Västerås måste räddas

”Så inträffade emellertid det stora manfallet bland högadeln. Västerås SK och Bollnäs GIF, Västanfors och Tranås fick silkessnöret. Västerås dessutom vid tidpunkt när man byggt upp en konstisbana, som blivit en eländig vintersäsongs räddningsplanka… Det behövdes ingen längre medlidandekampanj. Alla parter var snart överens om att något måste göras, och detta ”något” bestod i att utöka allsvenskan så att någon degradering ej skulle behöva ske för olycksbröderna i botten”.

En snabbundersökning angående de senaste tio årens temperaturer kring jul och nyår gjordes. Tydligen hade det varit kallt, för på årsmötet bifölls förbundets förslag om att utöka de båda allsvenska serierna, norr- och södergruppen, från åtta till tio lag. ”Olycksbröderna”, däribland Västerås SK, fick en ny chans. Inga extra lag från division II flyttades upp. Det nya förslaget krävde ytterligare speldagar. Då var annandagen ett naturligt val (liksom ytterligare en speldag före nyår). Därmed var det klart för en historisk annandagspremiär den 26 december 1957. 
 
Publikrekord direkt

Här är premiärmatcherna, norrgruppen: Edsbyn-Bollnäs 3-2, Falun-Ljusdal 0-1, Hammarby-Skutskär 0-0 (i Skutskär), Sandviken-Köping 2-1, (Västanfors-IFK Stockholm inställd). Södergruppen: Karlstads-Göta-Tranås 1-1, Hälleforsnäs-AIK 4-3, Lesjöfors-Katrineholm 0-3, Nässjö-Slottsbron 6-1, Västerås-Örebro 2-3. Matchen i Västerås drog hela 9 519 åskådare. Det är fortfarande publikrekord för annandagen. 
 
1958-60 spelades det åter seriematcher annandag jul. 1958 bara två matcher, båda i södergruppen: AIK-Hälleforsnäs 3-2 (i Västerås, konstfruset) och Katrineholm-IFK Åmål 7-0. 1959 handlade det också om två annandagsmatcher, Edsbyn-Broberg 4-1 i den norra och Hammarby-Nässjö 3-5 (i Västerås) i den södra gruppen. Här fanns det en tre-målsskytt, Arnold ”Sladden” Bergström i Nässjö. 
 
1960 var det åter full omgång på annandagen, 1961 var det seriepremiär först på nyårsafton. 1962 var sista året som serien startade på annandagen. Fr o m 1963 har det alltid varit seriepremiär före jul. 
 
Tidigare var annandag jul den stora genrepsdagen inför seriepremiären på nyåret. I Värmland genomfördes alltid den klassiska ”Tomtedansen” på annandag jul. Blåtomtarna Slottsbron mötte då rödtomtarna Karlstads-Göta. Julen 1947 såg över 7 000 åskådare på Tingvalla i Karlstad, 6 687 betalande, Karlstads-Göta vinna med 3-2. 
 
Många roliga derbymatcher

Annandagens spelprogram innehåller alltid flera intressanta derbymatcher. Här är årets program: Edsbyn-Bollnäs, Hammarby-Sirius, Västerås-Tillberga, GAIS-Kungälv (TV-match), Broberg-Sandviken, Villa-Vänersborg och Kalix-Vetlanda. Derbymatcher samtliga, utom den i Kalix.

I den allsvenska södergruppen kittlar matchen Nässjö-Tranås och i norrgruppen daladerbyt mellan Falun och Rättvik. I den östra division 1-gruppen spelas ett klassiskt stockholmsderby mellan Djurgården och AIK.

Klart för avslag!
Glöm inte portföljen

GOD JUL önskar

Claes-G Bengtsson, portföljordförande och bandyhistoriker 

Bandy på Twitter

                    

Postadress:
Svenska Bandyförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
Fax: 086996340
E-post: [saknas] Information

Se all info

 


Corona RF