Hoppa till sidans innehåll

VM-matcher i Västerås


Av de 136 VM-matcher som spelats i Sverige har tolv gått på Rocklunda i Västerås. Ett dussin matcher som placerar Västerås på tredje plats i den svenska statistiken över VM-arrangörer - efter Stockholm (20) och Gustavsberg (16).
Men eftersom 40 av de 44 matcherna i nästa VM, 18-25 januari 2009, kommer att spelas i Västerås - inuti ABB Arena Syd och utomhus på Hakonplan - dröjer det inte många dagar förrän Västerås går om de båda 08-orna.


Men nu handlar det inte om VM 2009 utan om de tolv tidigare VM-matcherna i Västerås: en 1963, en 1971, tre 1997, fyra 2004 och tre 2006. Listan på alla de tolv matcherna hittar du längst ned i denna artikel. Liksom listan över de spelare som gjort de 32 svenska målen i Västerås.
Sverige har märkligt nog bara spelat fyra VM-matcher på Rocklunda. Själv har jag funnits på plats vid tre av dessa, bara missat öppningsmatchen i VM 2004 då Sverige besegrade Kazakstan med hela 14-2 efter fyra Magnus Muhrén- och tre Michael Carlsson-mål. Här de tre matcher jag däremot sett på plats.

1997, FINAL Sverige-Ryssland 10-5
Tredje raka VM-guldet. Total succé med finalens magnifika publikrekord på 10 217 åskådare trots ett ihållande regn. "Svensk bandy har nog aldrig mått bättre än just nu", skrev jag i min Aftonbladet-krönika efter finalen.
För ryssarna var matchen körd redan i halvtid. Det stod 6-1 efter tre av Jonas Claesson, två av Magnus Muhrén och ett av Jonas Holgersson. Claesson hann med ett till i andra halvlek och för tredje VM:et i rad stod han där som skyttekung - dessutom på tidernas högsta antal mål, 15 mot Sergej Lomanovs 13 mål 1979 och 1981. Bara det att för andra VM-finalen i rad skjuta fyra mål på Ryssland...
För tredje VM:et i rad utsågs Jonas Claesson också till bäste forward, och för första gången någonsin hamnade alla fyra specialpriserna i samma land: Mikael Forsell bäste målvakt, "Lillis" Jonsson bäste försvarare, Ola Fredricson bäste mittfältare.
Med sin passning till Sveriges sista mål, Patrick Sandells 10-3, kom Ola Fredricson upp i sammanlagt tio målpass under VM, och som en av många magiska bolltrollare och artister i VM-gänget var Ola spelmotorn nummer ett.
Och vad ska man säga om Magnus Muhrén som här fick sitt genombrott inför TV-publiken? Farfar Henry, som skulle fylla 81 veckan därpå, Stor Grabb nr 35 och allsvensk skyttekung två gånger med 16 års mellanrum (1937 och 1953) satt med oss på pressläktaren och berättade mer än gärna om hur han gav sonsonen hans första skridskor, när han var två år.
- Fast lillebror Johan, l5 år, kommer att bli ännu bättre, siade den gamle - men si där hade "Stor-Murren" fel.
Apropå ärvda anlag: ytterligare fem av världsmästarna 1997 bar på såna.
Marcus och Andreas Bergwalls pappa Sven var målvakt i Lesjöfors IF, och morfar Erland Bergström fruktad högerytter i 50-talets Lesjöfors; Hasse Åströms pappa Hans senior var allsvensk i både Edsbyn och Bollnäs; Niklas Spångbergs pappa Håkan spelade i Hälleforsnäs och Västerås, gjorde 12 landskamper och spelade VM 1969; Patrick Sandells pappa Leif var allsvensk i Motala, Tranås och Nynäshamn.

2004, FINAL Finland-Sverige 5-4 sudden death
Nog var det lätt att se det sympatiska i att Finland äntligen, i sitt 24:e bandy-VM, fick ta sitt första VM-guld. Inte bara för att man gjorde det efter ett pricksäkert 90-metersutkast från Bollnäs målvakt till Vänersborgs främste skarpskytt...
Finland behövde alls inte be om ursäkt, varken för vädret eller för att Sverige slarvade bort segern. Rätt lag vann. Onneksi olkoon, Suomi! Grattis Finland!
Sverige A-Sverige B 4-5 - kunde man också säga, eftersom hela 13 av de 16 finska världsmästarna spelade för svenska klubbar: Marko Miinala i Kalix, Jarno Väkiparta i Västerås, Ville Aaltonen i Ljusdal, Timo Oksanen, Vesa Vuokila och Janne Väkiparta i Bollnäs, Pasi Hiekkanen och Markus Hiukka i Broberg, Iivo Wegelius i Katrineholm, försvarsjätten Petteri Lampinen och 4-4-skytten Kimmo Huotelin i Edsbyn plus skyttekungen Ari Holopainen och guldskytten Sami Laakkonen i Vänersborg.
Det var Laakkonen som så suveränt tog emot Oksanens långa utkast och efter 99 minuter och 49 sekunder satte punkt för finaldramatiken. Han uppvaktades av både Stefan "Lillis" Jonsson och Daniel Eriksson, "Lillis" skrek "Lillis", men inte var det "Lillis" klubba som tog bollen - det var Laakkonens...
- Han gör det riktigt bra. Bättre att säga så än säga att det var dåligt av mej, sa Lillis efteråt.
Visserligen var detta bara en av matchens ödesstunder, men det var den slutgiltiga. Fast egentligen hade man suttit och väntat på något i den stilen, eftersom hela backlinjen hade problem med de finska lyrorna och det blev oftare snedträffar och bommar och därmed fler onödiga hörnor än rena tillslag.
Den finska taktiken var lika enkel som lyckad: snabba spelvändningar och lyrbandy mot Laakkonen och Holopainen medan svenskarna försökte sitt skönspel efter isen, som om den varit snöfri.
Sen får man naturligtvis inte, som Sverige denna gång, släppa en tremålsledning i en VM-final. Detta har aldrig inträffat någon annan gång, varken tidigare eller senare.

2006, GRUPPSPEL Ryssland-Sverige 5-4
Så bra som det lät i halvtid var det naturligtvis inte... Sverige-Ryssland 4-1 efter 45 minuter blev till 4-5 efter ytterligare 45, och i Aftonbladet fick jag tillfälle att citera en mening som Yrsa Stenius skrivit på ledarsidan i samma tidning tolv år tidigare, nån sorts finländsk favoritdevis: "Ryssen förblir ryss om man så STEKER honom i smör."
För stekta i smör var dessa bandyryssar efter 45 minuter, då David Karlsson pangat in en hörna från vänster och en från höger, då Daniel Mossberg slalomåkt mellan ryska backar och fintat bort målvakten, och då Daniel Liw petat bollen i tom bur efter kort pass från Patrik Nilsson på långt pass från Per Hellmyrs.
Men så kom denna andra halvlek - ryssen förblir ryss... - med den vanliga snabbskrinningen, där de röda anföll på bred front med bollföraren i mitten. Antingen han hette Misja Svesjnikov, Rinat Sjamsutov eller Sergej Lomanov...
Det började med att Tjukavin tryckte in en dubbelhörna och att Svesjnikov från något längre håll sköt 3-4. Sen följde Sergej Lomanov jr show, han var enorm. Speciellt under en kvart då allt handlade om honom:
- I 61:a minuten avslutade han en soloraid med att vända bort Daniel Eriksson och skjuta i mål, 4-4.
- I 63:e prickade han stolpen med en straff.
- I 73:e avgjorde han, 5-4, på pass från Obuchov men det var Per Hellmyrs slarv som gav ryssarna bollen.
Annars var detta en trevlig plus-5-gradig Rocklunda-kväll.
Om drygt två månader väntar ett VM där vi, åtminstone vid Sveriges matcher i Västerås, inte längre behöver diskutera vädret.


FAKTA: VM-MATCHER I VÄSTERÅS
1963
Finland-Norge 2-2
1971
Sovjet-Norge 3-1
1997
Ungern-Holland 9-3
Finland-Kazakstan 9-3 (bronsmatch)
Sverige-Ryssland 10-5 (final)
2004
Sverige-Kazakstan 14-2
Ryssland-Norge 6-3
Ryssland-Kazakstan 5-2 (bronsmatch)
Finland-Sverige 5-4 sudden death (final)
2006
Kazakstan-Vitryssland 14-4
Finland-Norge 6-3
Ryssland-Sverige 5-4


FAKTA: SKYTTELIGAN I VÄSTERÅS
7 mål: Magnus Muhrén, Sandviken
4 mål: Jonas Claesson, Hammarby och Michael Carlsson, Vodnik Archangelsk
2 mål: David Karlsson, Hammarby, Patrik Nilsson och Patrik Södergren, Sandviken
1 mål: Daniel Liw, Edsbyn, Andreas Eskhult, Jonas Holgersson och Göran Rosendahl, Hammarby, Patrick Sandell, Motala, Marcus Bergwall, Raketa Kazan, Henrik Hagberg och Daniel Mossberg, Sandviken, Daniel Eriksson, Vodnik Archangelsk, Per Fosshaug och Anders Östling, Västerås

/Lasse Sandlin
Publicerad 2008-11-07

Uppdaterad: 06 MAJ 2010 09:58

Bandy på Twitter

                    

Postadress:
Svenska Bandyförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
Fax: 086996340
E-post: [saknas] Information

Se all info

 


Corona RF