Hoppa till sidans innehåll

Blogg: "Röster från fjärran östern med damlandslaget"

07 JAN 2018 12:25
Lördagen den 6 januari 2018: Truppen och ledarna för det svenska damlandslaget inalles 22 personer samlades i Uppsala före en sista träning på klassiska Studenternas innan vi tar flyget till Kina på söndag förmiddag.
  • Skapad: 07 JAN 2018 12:25

Att ha det sista avstampet i Uppsala, där den moderna bandyns vagga stod när vi nu försöker ta ny bandymark i besittning känns helt rätt ur ett historiskt perspektiv. Ni som kan er historia och bandyhistorik i synnerhet vet att det var i Uppsala i början av förra seklet som doktor Sune Almkvist skapade Sveriges första storlag i bandy IFK Uppsala med 12 SM-tecken (1907-1933), där de första gulden bärgades hem på sjöis. Under samma tidsepok utforskade geografen och upptäcktsresande Sven Hedin helt oupptäckt mark i Asien och främst i Kina. Sune Almkvist gjorde bandysporten stor i Sverige som bidrog till de första internationella matcherna i bandy och Sven Hedin bröt ny mark i Asien och blev världsberömd. Nu över hundra år senare förbinder svenska dambandylandslaget dessa historiska epoker med varandra genom att bryta ny mark för bandyn och förhoppningsvis tar ett guld på sjöis. Ja ni läste rätt, mästerskapet kommer att genomföras på en sjö i det tidigare kejserligare sommarpalatset i Chengde som nu är ett Världskulturarv.   

Om nu resvägen till Chengde går enormt mycket fortare än på Sven Hedins tid så är dock den byråkratiska- och informationsvägen mellan Sverige och Kina trots internet lika krokig och segdragen som sidenvägen var till fjärranösten!

Att bara få ett inresevisum var ett stort bestyr, allt från ifyllande av formulär på webben och med personligt besök på de Kinesiska konsulterna i Göteborg eller i Stockholm. Där alla skulle lämna fingeravtryck från samtliga sina tio fingrar samt att det var extra viktigt att öronen skulle vara synliga på visumfotona. Dock inga problem för oss grånande män i truppen men väl för många tjejer med böljande vackert hårsvall. Detta föranledde att flera av tjejerna blev tvungna att ta nya kort på plats i en klassik fotoautomat. Kreativiteten var det dock inget fel på, några av tjejerna löste detta genom den klassiska fototagningen från sällskapsresan Snow Roller (Ut, In, Ut, IN)!

 

När det gäller information från arrangören och Internationella Bandy Förbundet (FIB) beträffande förutsättningarna på plats och hur spelschemat för VM ska genomföras, har det tagit lång tid att få fram konkret fakta. Informationsflödet fram tills idag kan liknas med sångtextexen av Lisa Ekdahl ”Vem vet, inte du, vem vet, inte jag”. Det som vi mest oroat oss över har varit hur man ska klara av att säkerhetsställa god iskvalitét på en sjö där det ska spela 20 matcher på 5 dagar. Arrangören har dock meddelat att det kommer finnas en ismaskin för att kunna ge god iskvalitet.

 

Bilder från träningar på sjön lördagen den 6 januari 2018 i Chengde, ger positiva vibbar. Apropå sjöis, så hamnade jag bredvid Kenth Borgström från Svenska Skridskoförbundet på tåget upp till Uppsala. Kenth ska kommentera världscupen i Skridsko från Ryssland i Eurosport. Jag berättade att vi skulle till Kina och spela VM på sjöis. Då talade han om att i Schweiz och i St Moritz har man en skridskooval på sjöis och nu till helgen ska Schweiz mästerskap i skridsko avgöras där och nästa helg kommer en internationell stortävling anordnas där!

Så det är inte bara bandyn som är vintage!! Att tävla på sjöis går utmärkt bara man vet hur man ska sköta isen och det hoppas och tror vi att de kan nu i Chengde!!!???

Laget samlades för information och pressträff på studenternas kl 14.00 och avslutades med en lätt träning (se bilder). Hela truppen är på topp både fysiskt och mentalt och ser mycket framemot detta äventyr i fjärranöstern för att bryta ny bandymark och ta med guldet hem till Sverige.

 

Nästa rapport kommer under måndagen!

 

Med vänlig hälsning Örjan Stål
Överledare för det svenska damlanslaget 

Partnersnurra_20210210.gif

Bandy på Twitter

                    

Postadress:
Svenska Bandyförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
Fax: 086996340
E-post: [saknas] Information

Se all info

 


TFFIR_Bandyforbundet_RGB_250px.jpg